Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Templomot építenek Újrónafőn

Rég várt nagy ünnepre készülnek augusztus 20-án a rónafőiek. A 844 lelket számláló községben ekkor lesz az épülő templom alapkőletétele és a megyezászló átadása.
A második világháború idején a kormány magyarosítási szándékának megfelelően a nyugati végekre telepített Hajdúböszörményből református családokat. Nekik itt földet adott, ekkor, 1940-ben épült fel Újrónafő is. Kezdetekben a református parókia és imaház volt csak a településen, ami az akkori lakosságnak a lelki otthona volt. Időközben katolikus családok is települtek a községbe, és ma már háromszáznyolcvan fős katolikus egyházközség működik a faluban. A katolikus hívek mindig megtalálták a módját annak, hogy hetente egyszer legalább eljussanak szentmisére, annak ellenére, hogy helyben erre nem volt lehetőség.

Szentmise a kultúrteremben

Már évek óta a helyi kultúrteremben tartják meg a szentmisét Butsy Lajos mosoni plébános szolgálatával, aki lelkesen karolta fel a rónafőiek templomépítési szándékait. A templom tervei elkészültek, a munkálatok is megkezdődtek, és

augusztus huszadikára tervezik a Szent Istvánnak szentelendő istenháza alapkőletételét.
Az anyagiakban még jelentős hiány van, de a helyiek bíznak abban, hogy hamarosan hívek tölthetik meg az istenházát Újrónafőn is. A faluban azt tervezgetik, hogy egy-egy tégla vásárlásával is hozzájárulnak az emberek a még szükséges összeghez.
Bíró Sándorné a községben született és azóta is itt él, és azt mondja: semmi pénzért nem költözne el innen, bár mindhárom gyermeke elkerült a településről. Az asszony elismeri: egy időben ők is gondolkodtak rajta a férjével, hogy elmennek, de ma már áldják a döntést, hogy nem tették. A ’60-as évek végén, a ’70-es évek elején elöregedett a falu, sok fiatalt vonzott a város és a panelek, de aztán sokan közülük visszajöttek. Kocsival közel a város, mindössze tíz kilométer, és a csend, a nyugalom megfizethetetlen.

Nincs eladó telek

Az utóbbi években is akadtak persze betelepülők, javarészt Mosonmagyaróvárról és Jánossomorjáról. Az egész falu közművesített, önkormányzati telek jelenleg nincs eladó.
Aki venni szeretne, az mostanában kétmillió forint körüli összegért juthat hozzá – tudtuk meg Kovács Péternétől. A polgármester 1957-ben Győrből tanítani érkezett a településre. 1990-től ’98-ig állt a falu élén, aztán egy négyéves szünet után 2002-ben rábeszélték a korábbi iskolaigazgatót, hogy vállalja el újra a feladatot. Belement, de a következő ciklusra azt mondja, már nem tudnák újra meggyőzni. A községben nem jellemző a munkanélküliség, noha a településen nincs munkalehetőség. Két éve a kastélyban megszűnt az óvári kórház részlege, ahol huszonöten dolgoztak. Az emberek többsége Jánossomorján, Mosonszolnokon, Mosonmagyaróváron vagy Ausztriában keresi a kenyerét. Épül azonban most egy üzem, ahol faházakat fognak összerakni, ez a jelek szerint kezdetben majd tíz munkást foglalkoztat.

Megmaradt az iskola

A kastély a gyönyörű parkkal két éve üresen áll, a mosonmagyaróvári önkormányzatnak még nem sikerült eladnia, érdeklődő több is akadt, de aztán egyikük sem vette meg. A község tervei között szerepel az utak rendbetétele is, három felújításához pályáztak, de egyik esetben sem jártak sikerrel.
Újrónafőn megmaradt az általános iskola, a hét pedagógus az összevont osztályokban ötvenkét diákot oktat. Óvoda is működik a településen, jelenleg huszonnyolc lurkó tölti ott napjai nagy részét. A gyerekek száma bizakodásra ad okot, az emberek felismerték a falu nyújtotta előnyöket, s az itt élők barátsággal várják és fogadják be az új lakókat is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz meleg időben vezetni?

Tovább olvasom