Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Templomi adakozás bankkártyával

Míg Svédországban nemsokára bankkártyával is lehet fizetni a templomi adományozáskor, a norvég egyházból sokan tiltakoznak az eljárás anyagiassága ellen.
Ezután a svédek nem hivatkozhatnak arra az istentisztelet utáni adományozáskor, hogy nincsen náluk aprópénz, a gondos egyházatyák ugyanis minden lehetséges feltételt megteremtenek ahhoz, hogy a szegények pénze összegyűljön: nemsokára felállítják a bankkártya-leolvasókat a templomok bejáratánál.

A Skandináviában elsőként bevezetett módszer azonban nem mindenkinek tetszik – a norvégiai vallási vezetőknek például nem sikerült dűlőre jutni, hogy kövessék-e a szomszédok példáját vagy sem. Az eljárás hívei szerint nem kell elzárkózni a mai technikától, arról nem is beszélve, hogy az automatákkal valószínűleg nagyobb summát lehetne összegyűjteni, mint a kalapozással, hiszen az emberek nem használják a kártyáikat csip-csup összegekre.

Az ellentábor azonban etikai, esztétikai és praktikus okokra hivatkozva tiltakozik a modernizált adományozás ellen. Szerintük egy templomban felállított kártya-leolvasó nem harmonizál az Istent dicsőítő berendezéssel, és azt sem lehet elvárni a hívektől, hogy kivárják, amíg mindenki bepötyögi a kódot, és visszaigazolást kap a bankjától. A kufári szemlélettel ráadásul – állítják az ellenzők – kínos helyzetbe hozzák a templomjárókat, mert kénytelen lesz az is adakozni, akinek nincs miből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lépéselőnyben az Arsenal

Az Arsenal Thierry Henry góljának köszönhetően nagy lépést tett a továbbjutás felé. A nap másik… Tovább olvasom