Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 28°C Még több cikk.

Teljes körű állampolgárságot biztosítana a Jobbik a határon túli magyaroknak

A Jobbik szerint teljes körű, a szavazati jogot is magában foglaló állampolgárságot kell biztosítani az elszakított területeken élő magyaroknak, és ennek az új alaptörvényben is meg kell jelennie.
Az ellenzéki párt sajnálattal tapasztalta, hogy "a Fidesz továbbra sem kötelezte el magát eziránt", és a kormánypártok alkotmánytervezete nyitva hagyja a kérdést - olvasható a Jobbik szombati közleményében, amelyet azután küldtek meg az MTI-nek, hogy a párt elnöksége kihelyezett ülést tartott Marosvásárhelyen.

(A Fidesz-KDNP szerdán nyilvánosságra hozott alkotmánytervezete szerint minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy az országgyűlési képviselők, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az európai parlamenti képviselők választásán választó és választható legyen; sarkalatos törvény a választójog gyakorlását vagy annak teljességét magyarországi lakóhelyhez, a választhatóságot további feltételekhez kötheti.)

A tájékoztatás szerint a Jobbik elnökségi ülésén döntöttek arról, hogy támogatják több külhoni magyar szervezetnek a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán tett javaslatát, amely szerint az új alkotmányban a határon túli magyarok iránti állami felelősség érzése helyett annak vállalását kell rögzíteni. A pártvezetés megerősítette, Magyarország megkerülhetetlen feladata és felelőssége, hogy támogassa az elszakított területek magyar közösségeinek önrendelkezési törekvéseit, és ennek szintén helyet kell kapnia az alaptörvényben - áll a Jobbik közleményében.

Olvasóink írták

68 hozzászólás
 • 68. load 2011. március 14. 21:29
  „67. rommel
  "load:te olyan vagy mint a bal oldal, semmit nem tanulsz, de mindent elfelejtesz az érdekeknek megfelelően!"
  Ugyan mond már dicső tábornokom, hogy ebben a témában melyik hozzászólásomra reagáltál ilyen végtelen bölcsességgel!?”
 • 67. rommel 2011. március 14. 21:17
  „Eva:történelem egyes, nem a népszabadságból kellene tanulni!
  load:te olyan vagy mint a bal oldal, semmit nem tanulsz, de mindent elfelejtesz az érdekeknek megfelelően!”
 • 66. Eva- 2011. március 14. 11:02
  „59-hez
  "Az Osztrák-Magyar monarchiát úgy is felfoghatjuk mint az Unió elő futárát!"

  dehogy foghatjuk így fel!
  nem két állam szövetsége volt, hanem kiegyezése!
  Az osztrákok benne a nemzeti kérdést jól kezelték, a magyarok annyira nem, hogy egész Trianonig jutottak miatta!

  Ez a történelmi igazság!
  Olvass utána!
  Kossuth és Stur például kezdetben harcostársak voltak a nemzeti önállósodás gondolata mentén--csak később lettek érdekellentéteik.”
 • 65. federik 2011. március 14. 09:58
  „AHA, téged is meg lehet érteni.Haza húz a szíved.”
 • 64. Maori 2011. március 13. 21:36
  „rommel!
  Tele van a Kárpát-medence földgázzal és kőolajjal. Szén is van dögivel. Ez itt a XXI. század, nem a honfoglalás kora! Te történelem zseni.”
 • 63. öszödiböszme 2011. március 13. 21:29
  „Okoska! Magyarázd meg, ha engem fikáznak az még él. Ha arra én reagálok, rögtön sztornó. Miért is??? Semmi káromkodás, betámadás.”
 • 62. pancser 2011. március 13. 21:06
  „"rommel" Egy homokba döngölt hadvezér ne okoskodjon, mert jön Montgomery!”
 • 61. rommel 2011. március 13. 20:52
  „lobbo71:még sokat kell történelemből tanulnod, hogy megértsed a hozzászólásomat.Sok sikert kivánok hozzá és ha gondolod küldök aktuális történelmi jegyzéket.”
 • 60. Lobbo71 2011. március 13. 20:13
  „rommel: ennyi baromságot egy hozzászólásban... gratulálok.”
 • 59. rommel 2011. március 13. 19:00
  „Uraim , a történelem ismétli önmagát! Ami összetartozik az össze is fog nőni.A Kárpát- medence egy önálló gazdasági egységet alkot.Nincs szüksége semmilyen külső segitségre, hogy teljes és önálló életet éljen. Hiszen itt minden megterem, minden féle ásványkincs van és ezek a népek több mint ezer éve együtt laknak.Az Osztrák-Magyar monarchiát úgy is felfoghatjuk mint az Unió elő futárát!Nos ha igy nézzük akkor az állampolgárság egy lépés csak a sok közül.És uraim,az hogy a határon túli magyarok nem szeretik az mszp-t,szdsz-t,lmp-t, ez csak annak tudható be, hogy NEMZET ELLENES POLITIKÁT FOLYTATTAK,MAGYARUL HAZAÁRULÁST! Ez tény kár róla vitatkozni.................................”
 • 58. BsBe 2011. március 13. 17:55
  „51. AHA 2011.03.13. 16:09 hát, ha tele van, kell tenni ellene. ki kell.....”
 • 57. AHA 2011. március 13. 17:05
  „öszödiböszme
  Felhívnám a figyelmedet a cikk elolvasására.Bár tudom,hogy a szövegértés nem megy.Mint ahogy csernobilt is idekeverted.A cikk a Jobbik javaslatáról szól elvtárs!De ez téged ne zavarjon.
  :D”
 • 56. öszödiböszme 2011. március 13. 17:04
  „Az is Ukrajnában. Nem? Te igen szerencsés. Mitől lennék? Tőled? Szegénységi bizit kiállítottad magadról.”
 • 55. Csetneky 2011. március 13. 17:03
  „Jó olvasni, hogy az elvtársak mennyire rettegnek a magyaroktól! Ez az idő is eljött végre!
  Különben miért annyira biztos mindenki, hogy mondjuk a székelyek nem az Mszp-re, vagy az Lmp-re szavaznának? :)
  Egyébként nagyon tetszik ez a nem itt adózik duma. Kedves elvtársak, tudomásul kellene már venni, hogy az Mszp szavazók kb. 90%-a semmiféle adót nem fizet. Tehát ha adózás után járna a szavazati jog, akkor az Mszp nem tudta volna tönkretenni és eladni az országot. Így utólag belegondolva nem is lett volna rossz.”
 • 54. öszödiböszme 2011. március 13. 17:00
  „Ja még két dolog aha. Hűn szeretet fifyeszed kétszer is árnyékra vetődött a határon túli magyar kérdésben. Lásd szlovák választás. Amikor nem a Hid egyesülés támogatta. Majd most a RMDSZ választáson, amikor a pelczné megzsarolta a szavazókat. Hát a fityeszfan induló csak harmadik lett. Háromból.10%-t kapott. Kinnt is egyre többen utálják a fityeszt. Csak vakker! Ennyit tudnak.”
 • 53. AHA 2011. március 13. 16:56
  „53,miről beszélsz,te szerencsétlen?
  Be vagytok szarva rendesen úgy látom!
  ...és ez jó! Nagyon Jó!”
 • 52. öszödiböszme 2011. március 13. 16:52
  „Indulj aha! Csernobil vár!”
 • 51. AHA 2011. március 13. 16:09
  „BsBe, nekem meg ezzel a régi bolsevik szöveggel van tele a tököm, hogy "a előbb talán a hátáron belüli magyarokkal kellene foglalkozni ", ezzel érvelnek már több mint hatvan éve.
  Épp itt az ideje, hogy végre foglalkozzunk velük és minél jobban integráljuk őket vissza az országéletébe, és akinek ez nem tetszik az helyet cserélhet velük.”
 • 50. AHA 2011. március 13. 15:56
  „Nem érdekel a kínlódásod, elvti.”
 • 49. BsBe 2011. március 13. 15:55
  „Kedves AHA 2011.03.13. 08:14 Mikor indul? Bár inkább ne Romániába és Ukrajnába, hanem valamivel távolabbra.Jó távolra. Azért tartunk itt, mert i demagóg emberekkel van tele az ország. Attól, hogy most kedvenc színe a vezérszín még nem lett jobb, talán csak Önnek. Nem minden fehér és fekete. Tipikus: aki nincs velünk ellenünk, a takarodjon. Soha nem voltam mszp párti, de az ilyen emberek miatt a fidesz lesz egyre ellenszenvesebb. Aztán meg várjunk meg a négy év végét. Mert kedvence eddig vajmi keveset mutatott az ígéreteiből. (annál többet, hogy azokat hogyan kell megszegni.
  Mint írtam Semmi bajom a határon túli magyarokkal, de előbb talán a hátáron belüli magyarokkal kellene foglalkozni, mivel kedvenc barátai jelenleg (és jövőben is) azokból élnek akik itt vannak.
  Azt is elismerem, hogy Trianon szégyen, de azt is mindenki tudja, hogy nem lehet (lassan 100 év után) "visszacsinálni." A jobbik és a fidesz már megint "vakít", tereli a figyelmet. és ennek csak az ilyen kis forrófejű kamaszok dőlnek be, akik még nem elég érettek a megértéséhez.”
68 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Semjén: Minden nemzet egyszeri és megismételhetetlen érték

Minden nemzet egyszeri és megismételhetetlen érték, senki nem adhatja az emberiségnek azt az… Tovább olvasom