Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Teljes jogú tagja lett a Tigernek a kecskeméti Puma század

A Magyar Honvédség kecskeméti Puma százada teljes jogú tagjává vált a NATO egyik legrangosabb repülőszövetségének, a Tigernek – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.
A Magyar Honvédség idén harmadik alkalommal vesz részt repülőgépekkel a szövetség Tiger Meet elnevezésű gyakorlatán. A 2009-es gyakorlaton nyújtott teljesítmény és az összes részt vevő nemzet képviselőinek ajánlása alapján a kecskeméti Pumák akkor előfelvételt nyertek a Tigrisek közé. A teljes jogú tagságot a harmadik részvétel után lehet megkapni és folyamatos jelenléttel lehet fenntartani.

A németországi Schleswig-Jagel repülőbázison június 16-án kezdődött, péntekig tartó nemzetközi gyakorlaton a magyaroknak megszavazták a teljes körű tagságot, így az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Puma századának - huszonkét másik tag mellett - szavazati joga van a szövetség jövőjéről szóló döntésekben – írta a HM.

Az évenkénti találkozó fő célja a légierők közötti együttműködés elősegítése, a NATO katonai céljainak jobb megértése, valamint az egységek közötti átjárhatóság kidolgozása. A gyakorlaton olyan körülmények között hajtják végre az összetett feladatokat, amelyeket valós harchelyzetek tapasztalatainak felhasználásával terveztek meg.

A gyakorlatra azokat a repülőszázadokat hívják meg, amelyeknek a századjelvényében valamilyen nagymacskafaj szerepel. Az idei rendezvényen Csehország, Lengyelország, Hollandia, Belgium, Törökország, Franciaország, Svájc, Németország, Ausztria, Nagy-Britannia, Norvégia, Görögország, Portugália és Magyarország katonái vesznek részt.

A mostani gyakorlaton a kecskeméti repülőbázis öt Gripennel és An-26-os logisztikai támogatással, 42 katonával vesz részt, és a pilóták olyan feladatokat gyakorolnak, amelyeket a magyar légtér nem tesz lehetővé. Repülnek tenger felett, nemzetközi kötelékekben, és komoly taktikai feladatokat is végrehajtanak – olvasható a HM közleményében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hende: a Ludovika mindig egyet jelentett a minőséggel

A Ludovikás tiszt sokoldalúan képzett, testileg, szellemileg, lelkileg felkészített embert… Tovább olvasom