Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Teljes holdfogyatkozás távcsöves bemutatókkal

Szombatról vasárnapra virradó éjszaka – derült idQ esetén – teljes holdfogyatkozást figyelhetünk meg. Akár szabad szemmel is nyomon követhetQ a telihold sárgás-vörösessé válása, de több helyen távcsöves bemutatókat is szerveznek a csillagászok.
Március 3-án hosszú idQ után ismét teljes holdfogyatkozást figyelhetünk meg hazánkból. A szombatról vasárnapra virradó éjszaka e szempontból szerencsés idQpont, így sokan megtehetik, hogy fennmaradnak és szabad szemmel megfigyelik a jelenséget. Bolygónk állandó égi kísérQje a Föld árnyékkúpján halad át, a teljesség idején a telihold vöröslQvé válik, fénye megfogyatkozik. A félárnyékos fogyatkozás már 21 óra 16 perckor elkezdQdik, a részleges fogyatkozás 22 óra 30 perckor. A teljes fogyatkozás kezdete 23 óra 44 perc és 0 óra 58 percig tart.
A Magyar Csillagászati Egyesület GyQri Helyi Csoportja és a GyQri Egyetemi Bemutató Csillagvizsgáló a holdfogyatkozáskor bemutatót tart. Mivel azonban nagy érdeklQdésre lehet számítani, nem a csillagvizsgálóban, az egyetemi kollégium tetején lévQ kupolában, hanem Marcalváros II-n, a szánkózódombon, az Apor-iskolaközpont mögötti részen. Derült idQ esetén a csillagászok nyolc-tíz távcsQvel várják este kilenc órától az érdeklQdQket, a holdfogyatkozást és a csillagos égbolt más szépségeit, a látható bolygókat is megmutatják. A gyQri csillagvizsgáló szombaton zárva lesz, oda páros hét péntekenként este nyolctól várják az érdeklQdQket. Sopronban a holdfogyatkozás idején a harkai platón, az autós gyakorlópálya nyugati szélén lesz távcsöves bemutató.
Egy szintén ritka égi jelenség lesz pénteken hajnalban, amikor a Hold elfedi a Szaturnuszt, 3 óra 40 perctQl 4 óra 19 percig. Mivel csak a belépés és a kilépés igazán látványos, az pedig csak pár percig tart, bemutatót a gyQri csillagászok nem szerveznek. Ha az idQjárás kedvez nekik, ezt az idQt kutatásra használják fel, fotókat készítenek és azt lapunkban késQbb bemutatják. A szemfüles olvasók is megfigyelhetik a bolygótakarást kézi távcsQvel, fQleg sötétebb helyekrQl érdemes ezzel próbálkozni. BQvebb információ a Hírek.Csillagászat.hu internetes portálon található.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres főpróba az EB előtt

sportlövészet

A Szlovákiában rendezett nagydíjon, mely a március közepén kezdődő… Tovább olvasom