Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Téli tanácsok cukorbetegeknek

A hőmérséklet jelentős csökkenése télen megváltoztatja szervezetünk válaszreakcióit.

Emellett életmódunk is egészen más. Beszorulunk a kellemesen fűtött lakásba, nem mozgunk eleget. Nincs kerti munka, kevesebb a séta, a kirándulás. Néhány tippet szeretnék adni, hogyan tudják megőrizni kondíciójukat és maradhatnak egészségesek tavaszig.

Magasabb vércukor

A kevesebb mozgás önmagában is jelentős vércukoremelő tényező lehet. A disznótorok és az ünnepek időszakában nehezebb tartani a megfelelő kalória- és szénhidrátbevitelt. Kevesebb szabadon fogyasztható zöldségféleséghez (pl. fejes saláta, uborka, karalábé, karfiol, káposzta, paradicsom, retek, zöldpaprika) jutunk hozzá. Csökken a természetes vitaminbevitel is. Az inzulinnal kezelteknél a bőr vérkeringésének csökkenése miatt kevésbé hatékony lehet a bőr alá beadott inzulin felszívódása. Az ebben az időszakban gyakoribb lázzal járó betegségek is jelentékenyen emelhetik a vércukorértéket.

Magasabb vérnyomás

Főleg a 2-es típusú cukorbetegséghez gyakran társul magas vérnyomás. A hideg idő bizonyítottan vérnyomásemelő hatású. Egyrészt mert a bőr és vázizom ereinek összehúzódása emelheti az erek ellenállását. Másrészt télen kevésbé verítékezünk, ezzel csökken a szervezet sóvesztesége. A téli táplálkozás (disznótoros) fokozott sótartalmáról ne is beszéljünk. A szervezetben visszamaradt konyhasó erőteljesen emelheti a vérnyomást. A kevesebb mozgás szerepe is felvethető. A cukorbetegnél kívánatos 130/80 Hgmm-es vérnyomás fenntartásához lehet, hogy ilyenkor némileg több gyógyszerre van szükség.

Nagyobb fertőzéshajlam és sérülésveszély

A diabéteszesek hajlamosabbak a meghűléses betegségekre. Gyakoribbak a vírusfertőzések, a banális felső légúti hurutok és a tüdőgyulladás előfordulása. Lázas megbetegedés esetén forduljanak mielőbb háziorvosukhoz. Télen is vigyázni kell a lábsérülések elkerülésére, vékony, szűk,
beázó cipő, nem megfelelő zokni komoly problémát okozhat. Legyenek óvatosak a csúszós úton!

Kevesebb kalóriát és szénhidrátot!

Ha kevesebbet mozognak, legyen kevesebb a szénhidrát- és kalóriabevitel is. A családi ünnepeken ezt sokszor nehéz betartani, de igyekezzenek jól választani a terített asztalról. A hosszú téli estéken álljanak ellen a nassolás csábításának! Megfelelően, rétegesen felöltözve mozogjanak minél többet a szabadban. A kesztyűt, sálat és a sapkát ne felejtsék otthon! Ha a mozgás és az étkezés kiegyensúlyozott, vércukorértékük bizonyosan nem fog emelkedni. Hogy tavaszra ne gyűjtsenek össze felesleges, veszélyes pluszkilogrammokat, „mérlegeljenek" legalább hetente.

Gyakoribb kontroll

 A kezeltek téli inzulinigénye általában néhány egységgel több a nyárinál. Akinek van vércukor-meghatározó készüléke, a hideg idő beköszöntével mérjen átmenetileg gyakrabban. Magasabb értékeknél beszéljék meg a kezelés változtatását kezelőorvosukkal. Akkor is soron kívüli vércukor-ellenőrzések szükségesek, ha lázas állapot jelentkezik. Vérnyomásukat is sűrűbben mérjék vagy méressék!

Megfelelő lábbeli

Fontos a megfelelő lábbeli és zokni a lábsérülések megelőzésére. Ha fázik a lábuk, akkor se alkalmazzanak forró lábfürdőt! Az alkohol amellett, hogy emeli a vércukrot, sajnos csökkenti a hőérzetet, rontja a hőszabályozást is. Nagyobb adag fogyasztása észrevétlen fagyási sérüléshez vezethet.

Kerülje a zsúfolt helyeket!

Járványos időszakban kerüljék el a zsúfolt, fertőzésveszélyes helyeket. Az influenza és szövődményeinek megelőzésére a cukorbetegeknek mindenképpen javasolt az influenza és a tüdőgyulladás elleni védőoltás. A szervezet ellenálló képességének fokozása a rendszeres testmozgás mellett megfelelő vitaminellátással lehetséges. Ez bármelyik multivitamin-készítmény szedésével megoldható.

Dr. Strényer Ferenc belgyógyász, kardiológus főorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonegy induló

Olimpia

Huszonegy versenyzőt nevezett a Magyar Olimpiai Bizottság a február 10-én… Tovább olvasom