Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Téli időszámítás - Visszatekerted?

Vasárnapra virradó éjjel tértünk át a téli időszámításra, az órákat vasárnap hajnali 3 órakor 2 órára állították.


Az átállás a MÁV és a BKV menetrendjét is érinti. A nyári időszámításnak köszönhetően évente 6 milliárd forintot spórol meg az ország a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. tájékoztatása szerint. Egy év alatt körülbelül 120 GWh-val kevesebb energia fogy, ez egy kisebb város éves fogyasztásának felel meg.

Az óraátállítás egész Európában egységesen alkalmazott módszere azon alapul, hogy március 21-e és szeptember 21-e (azaz a tavaszi és az őszi napéjegyenlőség) között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Ha az ébrenléti idő - a 7 és 22 óra közötti időszak - egybeesik a természetes nappali világosság idejével, kevesebbet kell a lámpákat használni. A Mavir adatai szerint a tavaszi óraállításkor látványosan változik az esti órák terhelése. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5-3 százalékos - 2000-4000 MWh - fogyasztáscsökkenés tapasztalható. Ez a napi mennyiség 1000 háztartásnak akár egész évre elegendő lenne.

A mostani óraátállítás miatt a MÁV menetrendjét nem kell módosítani, de négy nemzetközi és egy belföldi vonat a határállomáson, illetve az indulás helyén várja be a téli időszámítás szerinti időt. A Bécs-Budapest-Bukarest útvonalon közlekedő Dacia EuroNight mindkét járatát Magyarországon éri az óraátállítás. A vonatok Lőkösházán várják be a téli időszámítás szerinti indulási idejüket, körülbelül egy órát várakoznak. A Beograd nemzetközi gyorsvonat Belgrád és Budapest felől érkező járatai pedig Kelebián várakoznak.

A belföldi járatok közül csak egy vonatot érint az átállás: a Somoskőújfalu-Hatvan vasútvonalon közlekedő személyvonat Somoskőújfalu állomásról már a téli időszámítás szerint indul. A BKV több éjszakai járatát is érinti az óraátállítás. Azokra a járatokra, amelyek az egyórás követésnél ritkábban járnak, egyedi menetrend lesz érvényben. Az óraátállítás a Volánbusz járatainak közlekedését nem befolyásolja. Az átállás a Malév járatait sem érinti, de a légitársaság ezen a napon vezeti be téli menetrendjét.

Olvasóink írták

 • 13. nagyfulesbagoly 2010. október 31. 12:19
  „11
  "micsoda problémák 60 perc miatt..."
  1 perc hosszúságát meghatározhatja az, hogy a Wcajtó melyik oldalán állsz...:))”
 • 12. nagy_greg 2010. október 31. 09:55
  „3. hozzászólás gabuka , igazad van....de most nem. Ezzek a problémák nem most jönnek elő, hanem amikor ELŐRE állítjuk az órákat. Most épp olyan bajok vannak, hogy a gyerekek hamarabb ébrednek.....”
 • 11. bodycheck4 2010. október 31. 09:32
  „én is. micsoda problémák 60 perc miatt... teljes rugalmatlanság...nyafogás..”
 • 10. Szilágyi_Zsolt 2010. október 31. 09:10
  „Tódi, teljesen egyetértek.”
 • 9. tódi 2010. október 31. 06:55
  „Szerintem igenis jó .
  Gondolkodjatok .
  Nem szeretitek a hosszú nyári estéket - amikor még kilenc után is világos van.
  Jobb így mint a hajnali napfény .
  Mától jönnek a hosszú sötét esték - jobb lenne ez két hónappal korábban.

  A bioritmus hamar át áll . Ennél sokkal nagyobb nehézséget is elvisel a szervezet.
  A többi pedig a XXI . század siránkozása - mindegy mi csak problémázhassak .

  szeritem”
 • 8. akela4 2010. október 31. 04:39
  „Én legszivesebben annak a nyakát tekerném visszafelé egy órával, aki még mindíg ezzel a baromsággal is terheli még az embereket!
  Minden hónapban előre fel kell adni a kalkulált villanyszámlát és az év végi elszámolásnál is csak ráfizetni kell a legtöbb fogyasztónak!
  Akkor hol a megtakarítás nagyokosok?
  Ha már nem világítanak, akkor meg a klímaberendezés zabálja az áramot, ami meg többet fogyaszt, mint a villanyégő!
  És akkor még nem is említettem a felsleges bosszúságokat, hiszen ha nem akarják a gazdák, hogy tejhozam és sulyveszteség érje őket, állataikat továbbra is a Nap járásához kell igazodniuk!
  Az átállítás körűli baleseti statisztika is megkérdőjelezi az ész procedúra létjogosúltságát!
  Bárcsak tudnám kinek kéne reklamálni, világgá kürtölném imnden elérhetőségét, rászabadítva a szitkok áradatát!”
 • 7. Dwatson 2010. október 31. 00:10
  „Ezt meg hogy számolták ki?Elhinném ha lenne olyan év amikor nem tekergetjük az órát és lehetne hozzá viszonyítani!.Szerintem ha mindent fölszámolnánk akkor még bukunk is rajta.Ha például kevesebb áram fogy akkor kevesebb lesz az ÁFA bevétel,kevesebb energiát kell termelni,szétosztani,ezzel csökken ezeknek a vállalatoknak az adózott nyeresége...”
 • 6. anuvuk 2010. október 30. 18:08
  „Ne legyünk telhetetlenek a 6 milliárd helyett nyerjünk csak 3-at, felezzük meg az órát és csak fél órát tekerjük vissza, - de akkor maradjon mindíg annyi.
  Az emberek a mai világban ugysem érnek rá semmire, minek ez az ütős álítgatás, teljesen felesleges.
  A biológiai órát büntetlenül nem lehet zavarni, ezt pénzben nem lehet kifejezni !!!”
 • 5. nagyfulesbagoly 2010. október 30. 17:03
  „Pár éve olvastam erről egy érdekes cikket.
  Kutatók megállapították:(mivel az állatoknak nincs órája)csak bioritmusa, ami a természethez alkalmazkodik,ne
  m nyerünk semmit.Szóval az állatokat stresszeli ez a baszirga.Megfigyelték,hogy a tehenek pl.kevesebb tejet adnak napokig holott a takarmány mennyisége azonos volt.Más állatoknál súlyvesztéshez vezetett.Minket is megvisel őket miért ne.
  Summa summárum:lehet hogy bukunk rajta, nem is kevest.”
 • 4. knifemaster 2010. október 30. 16:52
  „Minek kellett bevezetni,ha évszázadokig megvoltunk nélküle?”
 • 3. gabuka 2010. október 30. 15:16
  „Az óra átállításával kapcsolatban megoszlanak a vélemények,és egyre több fórumon lehet olvasni,hogy ma már nincs olyan nagy jelentősége,mint amikor bevezették. Laikusként ezt nehéz megítélni,de arról soha nem esik szó,hogy milyen megpróbáltatással jár kisgyereknek,és a szülőnek egyaránt.Hiába tudom,hogy a gyerekeket hét óra után már le kellene fektetni ,hogy másnap reggel kipihenten lehessen őket az oviba vinni.
  Sajnos este azért van a sírás,mert még nem akarnak lefeküdni,hiszen még hétágra süt a nap,Reggel pedig azért sírnak,mert még álmosak,mert este nem tudtak időben elaludni.Szeretném tudni,hogy erre gondolnak-e a "szakemberek",amikor a döntésüket hozzák.Azt gondolom,hogy a kisgyerekesek szívesen kifizetnék azt az egy napot,amivel kevesebb ilyenkor az áramfogyasztás,csak hogy kiegyensúlyozottabb ,stressz mentesebb élete legyen a gyerekeknek.Nem biztos,hogy mindig megéri az,ha belenyúlunk a természet rendjébe.”
 • 2. Mankapunka 2010. október 30. 14:00
  „Én az ilyen a másikat leszarom típusokat hétközben hangos zenével büntetem,hogy érezze a törődést”
 • 1. mozart 2010. október 30. 13:00
  „Jó is lesz 13 óra éjjeli műszak, úgy, hogy az idióta szomszédok miatt eddig sikerült nettó 2 órát aludnom... a fúró hangjára majdnem kiestem az ágyból...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lesodródott az útról, azonnal meghalt

A helyszínen meghalt egy 25 éves kecskeméti férfi, aki autójával lesodródott az útról és egy fának… Tovább olvasom