Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Téli erőforrások: dió és mogyoró

Értékes erőforrásokhoz juttathatjuk szervezetünket a téli vitaminhiányos időszakban.

Október közepére beérik a dió, ölünkbe hull a mogyoró, s velük ilyenkor frissiben értékes erőforrásokhoz juttathatjuk szervezetünket, de tanácsos spájzolni is belőlük a téli napokra.

A nyers dióban ciánvegyületek is vannak, ezért kedvelt őszi rágcsálnivalónkat csak október közepe után tanácsos fogyasztani, amikor már teljesen beérett. Sok növényi fehérjét tartalmaz, vitaminokat és ásványi anyagokat ad, de bővelkedik zsírokban is. A dió a benne lévő B1-vitaminnal erősíti az izomzatot és az idegrendszert, javítja az emlékezőképességet, szerepe van az anyagcserében, a szénhidrá-
tok és az alkohol lebontásában.

A tápanyagok átalakításában segít B5-vitaminjával is. Jó magnéziumforrás, s ezáltal őre az ízületek épségének, az izomzatnak, az idegeknek. Gyomor- és bélpanaszokra is nagyon jónak tartják. Az ecetes lében pácolt, savanyított dió kitűnő téli C-vitamin-forrás. Mértéktelen nassolgatása azonban nem javallott, mert 100 gramm dióban 669 kcal és 57 g zsír van!

Miként nem tanácsos a dióhoz hasonlóan magas energiatartalma miatt a mogyoró önfeledt ropogtatása sem (100 g földimogyoróval cirka 610 kalóriát lehet „bevinni"). Megfelelően adagolva azonban a mogyoró kiváló forrása a B1-vitaminnak. S nagyon jelentős E-vitaminja is az izom- és idegműködéshez, sőt, a tokopherol hatására gyorsabban nő a haj meg a köröm is, és javítja a bőr vérellátását, elősegíti megújulását. A bőr szépségéhez a mogyoró H-vitamin-tartalmával is hozzájárul, vele a haj őszülését is akadályozza, s a biotin elősegíti a táplálékok jobb megemésztését.

A mogyorófélék a dióhoz hasonlóan jó magnéziumadók, és ezzel stabilizálják a sejtfalakat, a tápanyagok számára átjárhatóbbá teszik azokat. A nyomelemek közül a mogyoróban megtalálható a szelén, ami fontos antioxidáns, semlegesíti más, mérgező elemek hatását. A mogyorót egyébként nem tanácsos hosszabb ideig tárolni, mert nemcsak töpped, de oxidálódik is, és elveszíti E-vitaminját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőn kölyökklub

Óvodásoknak szervez angolnyelv-oktatást a Tappancs játszóház hétfőn délután háromnegyed négy órai… Tovább olvasom