Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Településenként változó összegűek lehetnek a segélyek

Átalakul márciustól a segélyezés rendszere, a segélyek egy része az önkormányzatokhoz kerül, akik rendeletben dönthetnek arról, mennyit és kiknek fizetnek.
Március 1-étől átalakul a helyi szociális támogatások rendszere, ezért az önkormányzatoknak egy hónapon belül rendeletet kell alkotniuk a segélyezés átalakítására. A szociális államtitkár szerint a változtatások célja, hogy a rászorulók átláthatóbb és igazságosabb keretek között juthassanak támogatáshoz.

Eltérhetnek az összegek


Márciustól a jövedelemkompenzációt biztosító támogatások a járásokhoz, míg a kiadáskompenzáló segélyek az önkormányzatokhoz tartoznak, utóbbiak eldönthetik, milyen formában és mennyi pénzt folyósítanak segélyként. Ez várhatóan azt jelenti majd, hogy településenként különböző összegűek lesznek a segélyek.

Czibere Károly, a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár egy sajtótájékoztatón közölte: a kormány úgynevezett rendeletalkotási segédlet küldésével segít az önkormányzatoknak a jogalkotásban. Ebben benne van az is, melyek azok a segélyezési területek, ahol szükség lehet a támogatási forma rendeleti szintű kidolgozására. Hozzátette átmeneti veszélyhelyzet esetére az önkormányzatoknak kötelességük a krízissegély lehetőségét jogszabályba foglalni.

Háromezer települést segít az állam

A települési támogatásokhoz, segélyekhez a legtöbb, közel háromezer településen az állam is biztosít forrásokat, vagyis az önkormányzat nem hivatkozhat arra, hogy nincs pénze segélyezésre. A legtöbb helyi adót beszedő 261 településnek (köztük az összes budapesti kerületnek) azonban teljesen saját forrásból kell megoldania a segélyezést.

Az állam idén több mint 30 milliárd forintot biztosít a településeknek segélyekre, további 5 milliárd forintra pedig pályázhatnak a Belügyminisztériumnál, de csak, ha elfogyott a többi pénzük.

Új nevet kapnak a segélyek


Teljesen állami felügyelet alá kerülnek viszont a jövedelemkompenzáló támogatások. Az ezekre való jogosultságot a járási hatóságok állapítják meg, országosan egységes elvek alapján. Az önkormányzatoktól kérhető kiadáskompenzáló támogatások elnevezése is megváltozik, márciustól "települési támogatás" néven működnek majd, ide tartoznak majd a korábbi átmeneti, családi krízis-, lakásfenntartási- vagy más címen kifizetett segélyek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga: többet ér egy szakma, mint egy rossz diploma

A nemzetgazdasági miniszter szerint minél több szakemberre van szükség Magyarországon a termelésben. Tovább olvasom