Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Télen mindig többen tartoznak

A megyei távhőszolgáltató cégeknek az éves árbevétel akár egyhuszadát is kitevő veszteséget okoznak a nem, vagy késve fizető fogyasztók. Általános tapasztalat, hogy az adósok száma jelentősen nő január-februárban.
A januárban postázott decemberi távhőszámlákat mindig lassabban fizeti be a lakosság – közölte érdeklődésünkre Pongrácz Gézáné, a Győri Hőszolgáltató (Győrhő) Kft. gazdasági igazgatóhelyettese. A szakember ezt nem a szokatlanul kemény időjárással, hanem azzal magyarázta, hogy a karácsonyi ünnepek után sok háztartás kifogy a pénzből. Ugyanakkor az is igaz, hogy a megyeszékhelyen egy átlagos alapterületű, 141 légköbméteres panellakásban élő család 2002 első hónapjában mintegy háromezer forinttal többet fizetett a fűtésért, mint egy esztendővel korábban. A cég kintlévősége már régóta az éves árbevétel néhány százalékát teszi ki.
Ezzel szemben a lakossági tartozások összegének növekedését említette Mild Miklós, a mosonmagyaróvári Joule Hőszolgáltató és Szerelő Kft. ügyvezető igazgatója. A január-február különösen nehéz időszak: a társaság nemrégiben 350 felszólító levelet küldött ki a késedelmesen fizetőknek. Mild úgy becsülte, a fogyasztók jelenleg a cég éves bevételének öt százalékával adósak, amit nyárra jellemzően két-három százalékra tudnak leszorítani. A Joule a Győrhővel ellentétben egyelőre nem bíz meg külső céget az adósságok behajtásával.
Mintegy 28 millió forintot, az éves árbevétel négy, négy és fél százalékát szeretné viszontlátni fogyasztóitól a Soproni Távhőszolgáltató Kft. Minderről Fleischhacker Imre számolt be. Az ügyvezető igazgató szerint ez a mérték évek óta jellemző a városban. Ezzel szemben a zömében ipari fogyasztókat kiszolgáló Soproni Fűtőerőmű Kft.-nek mindössze néhány tízezer forintos lakossági és néhány százezer forintos intézményi kintlévősége van – tudtuk meg Zsirai Gyula cégvezetőtől.
A helyiek jó fizetési morálját emelte ki Szabó István, a Csornai Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. Szerinte ezt az támasztja alá, hogy a társaság mindössze néhány százezer forintos tartozást tart számon. A Margit Kórház, amely korábban az adósok listáján szerepelt, januárban rendezte számláját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyhe tél után korai vonulás

A február időjárása idén szokatlanul enyhe és csapadékmentes volt. Pellinger Attilával, a Fertő… Tovább olvasom