Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Teleki László: kormányokon átívelő roma programok indultak

Kormányokon átívelő, hosszú távú, komplex romaprogramokat indított az MSZP-kormány, és ezt az utat kell folytatni ahhoz, hogy a cigányság integrációja megvalósuljon mondta Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.
A kormány 2013-ig felszámolja a félezernyi telep ötödét, foglakoztatási és oktatási programokat indít az óvodáztatástól az egyetemi képzésekig, 80-100 tanodaprogram kap támogatást, 200 diplomás fiatal kerülhet be a közigazgatásba, 300-an pedig a rendvédelmi pályán folytathatnak tanulmányokat – sorolta a részben idén, illetve januártól induló kormányprojekteket az MSZP országgyűlési képviselője.

A részleteket ismertetve elmondta: a modellprogramként még 2005-ben indult telepfelszámolás során eddig 39 cigánytelepet szüntettek meg, 342 új lakás épült, és az érintettek közül 388 ember került be az aktív foglalkozatásba. Három év alatt 100 cigánytelepet akarnak felszámolni, a meglévő 500-ból – fűzte hozzá. A romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta: a telepprogramnak komplexen kell megvalósulnia, a foglakoztatási és az oktatási programhoz kell kapcsolódnia - ehhez mintegy 9 milliárd forintot biztosítanak.

A Somogy megyei Zákány önkormányzata 50 millió forintot nyert telepfelszámolásra, de a helybéliek tiltakoznak a cigányság beköltöztetése ellen, és ennek hatására a település polgármestere és egy képviselő is lemondott. Az MTI-nek ezzel kapcsolatban feltett kérdésére válaszolva azt mondta: bízik a település lakóinak bölcsességében, abban, hogy belátják, a program kitörési pontot jelent állampolgárok számára, utak és közművek fejlődhetnek, és nem kell visszafizetniük a már kiutalt támogatást kamataival együtt. Zákány lakossága választhat: továbbra is szociálisan eltartottak vagy adófizető polgárok lesznek-e a község roma lakosai”fűzte hozzá.

Teleki László elmondta: már az óvodáztatásnál elindítják a felzárkóztató és tehetséggondozó programot, amelyhez egy tanodaprogram-támogatást is elindítanak, így már idén ősszel 80-100 tanoda kaphat segítséget, olyanok, amelyek már 2006-tól foglalkoznak hátrányos helyzetű, főként roma gyerekekkel. A roma politikus szerint ezeknek a programoknak köszönhetően olyan mértékben bővülhet a cigány értelmiségiek száma, hogy „rövid időn belül lehet Magyarországnak is egy Obamája. Nem statisztikákra, tartalmi dolgokra van szükségük a romáknak, és a visszajelzések alapján a magyarországi cigányság a kormány romaprogramjai mögött áll”fogalmazott a szocialista politikus.

Megemlítette, hogy közigazgatási versenyvizsga után 200 roma diplomás kerülhet be a magyar közigazgatási rendszerbe, hozzátéve: ez a program szerinte harminc éves késéssel indult el Magyarországon. Felmérések szerint egyébként 6-8 ezer diplomás roma fiatal van ma Magyarországon. Az MSZP országgyűlési képviselője elmondta azt is, hogy 300 ösztöndíjas roma fiatal kerülhet be a rendőrtiszti és tiszthelyettesi képzésbe. Teleki László kifejtette: ahhoz, hogy a cigányság sorsa rendeződjön, a következő kormányok számára is ki van jelölve az út, és a siker érdekében azon kell haladniuk.

Olvasóink írták

 • 9. pancser 2009. szeptember 22. 00:04
  „Egy primitív embernek adhatsz amit akarsz, az nem becsüli. Magyaróváron valamikor a lengyárban laktak a cigányok, aztán Mosonba kerültek, meg lehet nézni mi van ott azóta. Minden ilyen program elbukott és el fog bukni.”
 • 8. kolombela 2009. szeptember 21. 21:00
  „4. fióka 2009.09.21. 13:06
  "Telepeket felszámolni? és hova fognak jönni?"
  A szomszédaid lesznek.
  "mit fognak csinálni?"
  elveszik az ami a tulajdonodban van.
  A válasz ennyire egyszerű!”
 • 7. 13.István 2009. szeptember 21. 17:04
  „Mit is mondott ez az Úriemer? Valahogy igy, nem emlékszem pontosan .??
  Meg kell nyerni a szocialista rasszista szavazókat a cigányság érdekében!???
  Akkor mit is akarunk? Itt mindíg fölzárkoztatás ,meg mi is zárkózunk ,de
  lassan nem lesz hova ! Miden embernek ki lesz a feneke, maguk között meg osztogatnak -fosztogatnak!
  Nehogy a fölzárkoztatás egy tál marha pörkörkölt legyen. valami száraztésztával kiegészítve !”
 • 6. LAZA 2009. szeptember 21. 13:56
  „Persze nem azt akarom mondani,hogy a romák felzárkóztatására nem lenne szükség.
  Nagyon hosszú és kemény küzdelem de sokakkal szemben én azt állitom,hogy nem reménytelen! csak hát nem igy ahogyan ezek csinálják:Mindent forditva és a sok sok milliárd meg megy a pocsékba vagy leginkább saját zsebekbe.
  Ott vannak a felépitett házak(viskók).Elkészültek ugyan de még a cigányok számára is lakhatatlanok mert kiloptak belőlük mindent amit lehetett és tehették nyugodtan mert a törvények és a jogszabályok úgy lettek megalkotva,hogy a bünözőknek kedvezzenek.
  Az állami szintre emelkedett szabadrablás helyett végre felelős kormányzásra lesz szükség ebben az országban.A Fidesz rövidesen megmutathatja,hogy képes erre!(pesze a négyéves kormányzásuk némi félelemre adhat okot,de spongyát rá remélem tanultak a hibáikból és változtatnak)
  visszatérve a cigányprogramokhoz:igenis szükség van ilyenekre mert Ők itt élnek velünk és egyszerüen akarunk vagy nem de kénytelenek vagyunk még nagyon sokáig együtt élni velük.
  Persze ehhez a cigányok által megválasztott képviselőkre is óriási feladatok hárulnának.Nem elsősorban az uszítás(mind ezt most a Kolombár Ornbánok a Horváth Aladárok A Mohácsi Viktóriák teszik)hanem a békesség az egymás elfogadása és megsegítése legyen a legfőbb feladad!
  Egy biztos nem igy ahogyan ez most történik mert ez ig sehová sem vezet csak a szembekerüléshez.”
 • 5. LAZA 2009. szeptember 21. 13:34
  „Az teljesen nyilvánvaló,hogy ez az egész csupán szavazatszerzés céljait szolgálná.
  Mi az,hogy 2013-ig tartó felzárkóztatási program? Ettől a bagázstól? Na Ne!
  A nyugdijasokkal lehetett eddig is csinálni: most a választások előtt valamit aztán ha nyerünk majd jőhett a kánaán.Most nagyon nagy a vész! Nagy a rettegés a a Fidesz kétharmadától.
  Talán az útolsó esély a magyarországi cigányság szavazatainak a megszerzése!
  Nagyon nehéz ügy! A legutóbbi választásoko a saját cigány pártjaikra sem mentek el szavazni!
  Most akkor miért? Valaki irja,hogy pénzért,konzervekért, zsák krumpliért, némi vacsoráért stb,stb.
  Ezekért talán igen!Csak hát ez most már nem lesz egyszerü:figyelni fog mindenki mert a túlnyomó tőbbség már szeretné látni ajelenleg regnálók bukását nem beszélve a számonkérésüket!”
 • 4. fióka 2009. szeptember 21. 13:06
  „Még mennyi év kell ezeknek,hogy rájöjjenek a cigányságot soha az életbe nem fogja integrálni még ha fejre áll akkor se csak megint az adózóktól viszik a pénzt.Ezt a fajt nem lehet nevelni,tanítani,ösztönözni egyszerűen képtelenség mint ahogy azt a törénelem és az idő is igazolt már.Ez kb.olyan olyan mint ha azt mondanám na csináljunk a pénzetekből egy új,jobb,hatékonyabb programot a földigilisztáknak,hogy tanitsuk meg nekik hogy kell ugrani:D Egy a céluk a kormánynak ezekkel a légbőlkapott hamar fel kell mutatni programjaival a választásokra a cigányság szavazatát megnyerni mert ahhoz ugye nem kell IQ max egy két konzerv meg párszem banán.Telepeket felszámolni? és hova fognak jönni?mit fognak csinálni? amikor a társadalmi élet legalapabb szabályait se ismerik.Más országok már régen belátták a cigányság kezelhetetlenségét és kizárásos alapon nem tudtak már mit tenni velük pontossan az ellenkezőlyét mint persze mi, hatalmas telepeket építettek nekik ott aztán fosztogathatják,rabolhatják,gyilkohatják egymást.
  Természetessen az a ritka pár kivételt leszámítva.”
 • 3. kolombela 2009. szeptember 21. 07:03
  „Bajnai csontig benyalt a cigányoknak egy kijelentésével, nem szószerint idézem, de a lényeg ez: Nincs fenntartható fejlődés a cigányság nélkül.
  Én pedig azt gondolom (biztos vagyok benne, hogy vagyunk pár millióan akik ugyanígy gondolkodnak), hogy nincs fenntartható fejlődés a cigányokkal. 600 évük volt arra, hogy beilleszkedjenek a magyar társadalomba, mégsem sikerűlt nekik (tisztelet a kivételnek), azért mert nem is akarták, akarják.
  Ez az egész roma program csak azt a célt szolgálja, hogy a cigányok az mszp-re szavazzanak minél többen. Az ellentéteket pedig mégjobban elmélyíti, nem pedig mérsékli.”
 • 2. hehe08 2009. szeptember 20. 20:45
  „Első program:
  No emberek! Ez itt nem verőfa amivel ki kell írtani a magyarokat..... neeem, ez kérem a kapa az meg az ásó......
  Lehet menni dolgozni a földekre......
  (jaaaa az elvtársak már azokat is eladták.....?!?!?!?!?!?!)

  Akkor elnézést!
  Igen költsünk el megint semmire (integráció) több száz milliárd forintot.....
  A gyerekeink meg haljanak éhen az iskolában a betegeink meg dögöljenek meg mert gyógyszer helyett integrációra meg romaprogramra költöttük a pénzt..........”
 • 1. jirzi1 2009. szeptember 20. 20:44
  „A program neve legyen az : Roma családot minden politikus szomszédjába.Had tanuljanak kulturáltan lopni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autómentes nap: töredékére csökkent a légszennyezettség

Autók nélkül a hétvégén töredékére csökkent a fővárosban, a lezárt Andrássy úton a levegő… Tovább olvasom