Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Teknősverseny Costa Ricától a Galápagos-szigetekig

Egy csapat biológus 11 nőstény kérgesteknősre helyez hétfőn műholdas nyomkövetőket, hogy a környezetvédők által "A nagy teknősversenynek" becézett esemény révén felhívja a figyelmet a kihalással fenyegetett fajra.
Az amerikai és Costa Rica-i környezetvédő csoportok által támogatott verseny során nyomon követik az állatok éves vándorlását Costa Ricától a Galápagos-szigetekig. A környezetvédők szerint a kérgesteknősök 90 százaléka már eltűnt, és a faj 10 éven belül kihalhat a tojásaikat célzó orvvadászat, az óceán szennyezése és a fészkelőhelyek közeli emberi terjeszkedés miatt.

Az internet felhasználók a www.greatturtlerace.com oldalon regisztrálhatnak, olvashatnak az állatokról és követhetik őket az elkövetkező két hétben, ahogyan befejezik migrációjukat.

A versenyző teknősök nagy része a kutatók szerint már hétfőn a vízben lesz, miután lerakta tojásait Playa Grande homokjában. A weboldalon virtuális kártyák mutatják a teknősök karikatúráit, emellett statisztikát is olbashatnak az érdeklődők a tengeri teknősök tojásrakó történelméről.

A kérgesteknősök - melyek akár 1,8 méteresre is megnőnek, súlyuk pedig elérheti a 637 kilogrammot - a világ legnagyobb teknősei, megtalálhatóak a Csendes-, az Atlanti- és az Indiai-óceánokban, Alaszkától egészen a Jóreménység-fokáig.

A teknősök minden évben a Costa Rica-i Playa Grandén rakják le tojásaikat, ám szakértők szerint idén mindössze 58 nőstény érkezett, míg tavaly számuk még 124 volt. A kutatók becslései szerint, a nőstény teknősök populációja egyedszáma világszerte 115 ezerről (1980-as szám) kevesebb, mint 43 ezerre csökkent. A számtalan, az élőhelyüket veszélyeztető tényező mellett, a kérgesteknősöket a lebegő műanyag zacskók is veszélyeztetik, melyeket könnyen összekevernek fő táplálékukkal, a medúzákkal.

A verseny tíz szponzora - köztük a Yahoo, a Plantronics, a philadelphiai Drexel Egyetem - fejenként 25 ezer dollárt adományozott a nyomkövetőkre és a fészkelőhelyek védelmére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fáklyás felvonulással emlékeznek a holokausztra áldozataira

Vasárnap este rendezik meg a hagyományos Élet Menete fáklyás felvonulást Budapesten. A békés… Tovább olvasom