Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

TEK: Magyarország a dzsihádisták egyik átkelőhelye

Magyarország a Nyugat-Európából érkező dzsihádisták egyik átkelőhelye, a Terrorelhárítási Központnak (TEK) komoly feladatai vannak a terroristák leleplezésében és a túszok kiszabadításában - nyilatkozta Bodnár Zsolt, a TEK főigazgató-helyettese a Magyar Nemzetnek.
A dandártábornok az újság szombati számában közölt interjúban kifejtette: a terrorszervezetek a kelet-európai országokat inkább csak logisztikai, infrastrukturális állomásként használják.

Az Iszlám Állam nevű szervezet igen komoly aggodalmakat okoz az Európai Unióban és az egész világon. A szakember hozzátette: a TEK több mint ötven terrorelhárító szervezettel folytat folyamatos információcserét.

Bodnár Zsolt szerint a terroristák húsz százaléka kerülhet be illegális bevándorlóként Európába, a többiek legálisan érkeznek.

A TEK főigazgató-helyettese arról is beszélt, hogy a dzsihádista ideológiát alapvetően az interneten terjesztik, de vannak hagyományos módszerek is a beszervezésre. Harci imámok járják Európát, megjelennek mecsetekben és megpróbálják befolyásuk alá vonni a fiatalokat.

"Nekünk is oda kell figyelni arra, hogy a magyarországi iszlám közösségekben nehogy esetleg megjelenjenek ilyen agitátorok. Figyelnünk kell ilyen szempontból az egyetemi közösségekre is, hiszen nagyon sok külföldi tanul nálunk. Tartjuk az itteni iszlám közösségekkel a kapcsolatot, hiszen nekik nem érdekük, hogy itt radikális csoportok jöjjenek létre, ezért tőlük is kapunk jelzéseket" - fejtette ki.

Bodnár Zsolt szerint Európa most kezdi felfedezni, hogy a problémával szemben egy olyan szervezet lehet sikeres, amely nem kényszerül arra, hogy tevékenységét állandóan összehangolja a társszervekkel. Úgy vélekedett, előbb-utóbb a nyugat-európai államok is rákényszerülnek arra, hogy olyan terrorelhárítási egységeket hozzanak létre, amelyek a felderítés és megelőzés mellett képesek az azonnali reagálásra is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Sztankay István, a nemzet színésze

Sztankay Istvánt életének 79. évében hosszú betegség után, családja körében érte a halál pénteken. Tovább olvasom