Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Tejjel a karcsúságért

Egy olasz tudós szerint a tejben lévő kalcium gyorsítja a zsírok égését és lassítja a zsírsejtek szaporodását.

A Nemzetközi Tejszövetség 1957 óta minden év május utolsó keddjén - idén május 31-én - tartja a tej világnapját. Egy olasz tudós szerint az ital nem csak tápláló, hanem a benne lévő kalcium gyorsítja a zsírok égését, sőt lassítja a zsírsejtek szaporodását is.

A tej és a tejtermékek az egészséges táplálkozás fontos elemei. Orvosok, táplálkozástudományi szakemberek okkal javasolják bőséges fogyasztását, hiszen megtalálható benne csaknem valamennyi tápanyag: ez a legjelentősebb kalciumforrás (megőrzi csontozatunk és fogaink épségét), sok más szükséges ásványi anyag (magnézium, cink, foszfor, króm, szelén stb.), többféle vitamin (A, B1, B2, B6, B12, D), magas biológiai értékű fehérje és tejcukor. A tej egyes alkotórészei vérnyomáscsökkentő, érfalvédő, illetve rákellenes hatást fejtenek ki.

A túlsúlyos gyermekeknek és felnőtteknek minél több tejet kellene inniuk, hogy megszabaduljanak fölös kilóiktól, egy olasz tudós szerint ugyanis a tejben lévő kalcium egyfelől gyorsítja a zsírok "égését", másrészt lassítja a zsírsejtek szaporodását.

A tejben lévő anyagok könnyen emészthető formában vannak jelen, ezért ajánlott napi legalább fél liter tej fogyasztása, kivéve azoknak, akiknek szervezete nem tudja lebontani a tejcukrot, illetve tejallergiában szenvednek. (Az igazsághoz tartozik, hogy egyes kutatók szerint a tejivás káros is lehet, bizonyos betegségek kialakulásához vezethet. Amerikai kutatók például megállapították, hogy azok a férfiak, akik fiatalabb éveikben naponta egy vagy több pohár tejet elfogyasztottak, idősebb korukban nagyobb valószínűséggel betegednek meg Parkinson-kórban, mint a tejet nem kedvelő társaik.)

Európa, a tejhatalom

A világ tejtermelése és az ehhez szorosan kapcsolódó tejfeldolgozás Európában és Észak-Amerikában koncentrálódik. A világon megtermelt tej mintegy fele Európából származik, s a világ összes tejtermelésének közel háromnegyedét adja együttesen Európa és Észak-Amerika.

A fejlődő országokban jelenleg a világ tejmennyiségének mintegy 20 százalékát állítják elő, holott a tehenek közel 50 százaléka ott él. A fejlett országokban a tej 99 százalékban tehéntejet jelent, míg a szegényebb országokban az egyéb állatfajoktól (bivaly, teve, juh, kecske) származó tej részaránya a 30 százalékot is elérheti.


Többet is ihatnánk

Míg a fejlett országokban az egy főre jutó tejtermékfogyasztás átlagosan 210 liter, addig Magyarországon mintegy 150 liter, noha három éve még 160-170 liter volt. A fogyasztók számára kedvező, hogy az EU-csatlakozás után - sőt már előtte is - megjelent a boltokban az olcsó import tej, azonban ez még inkább nehéz helyzetbe hozza a válsággal küzdő tejágazatot, növeli a termelők veszteségét.

2004-ben a tejimport aránya a fogyasztáson belül nyolc százalékot tett ki, az idei év első négy hónapjában azonban a behozatal már 16-20 százalék körül mozgott. A múlt évben mintegy 6 százalékkal mérséklődött Magyarországon a tejtermelés, a csökkenés idén az első négy hónapban hasonló ütemben folytatódott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szépségek és szörnyetegek az állatkertben

Vasárnap egész napos kölyöknapon mutatkoznak be a győri állatkert új lakói, s… Tovább olvasom