Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Tejetlenség az iskolákban

Május elsejétől elvileg minden általános iskolásnak jár az ingyentej, ám azt egyelőre a diákok kevesebb mint fele kapja meg. Úgy tűnik, a megyei oktatási intézményekben is csak szeptembertől indulhat be az akció.

Támogatás később

Az iskolatejprogram költségeit az agrártárca a későbbiekben anyagi helyzetük függvényében részben vagy egészben átvállalja az intézményfenntartóktól. A gyerekek az előírás szerint a tanítási napokon egy-egy 30 forintos poharas tejet ihatnának meg. Nehezíti az önkormányzatok helyzetét, hogy miközben a parlament még márciusban döntött a programról, érdemi felvilágosítást csak május első hetében kaptak, ráadásul sok településen nem tudják megelőlegezni az akció költségét.

A szaktárca tájékoztatása alapján május 20-ig kellene megkötni az önkormányzatoknak a közbeszerzési pályázaton nyertes szállító cégekkel a szerződést, és azt elküldeni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak. Június 30-ig kell beküldeni szintén ezen hivatalhoz a támogatási igényt. Minél előbb köt egy intézmény szerződést, s küldi el a pályázati támogatási igényét, annál hamarabb juthat hozzá a támogatáshoz. A cégek teljes listáját meg lehet tekinteni az FVM honlapján (www.fvm.hu), de valamennyi önkormányzati jegyzőhöz is eljuttatják az összeállítást.

Működésképtelen?

A jogszabályi előírások szerint arra nincs lehetőség, hogy ezeket az összegeket az önkormányzatok előlegként vagy előre hozott támogatásként megkaphassák. A kételkedők szerint az országban teljes körűvé csak 35–40 napon belül válhatna az ellátás, de addigra már beköszönt a nyári szünet. A legkomolyabb problémának mégis azt tartják, hogy a minisztérium által kiadott iskolatej-rendelet működésképtelen, mert teljesíthetetlenek a pályázati feltételek. Azokon a településeken, ahol több mint 150 általános iskolás van, közbeszerzési eljárást kellene lebonyolítani május 20-ig, ami nem lehetséges. A nehéz anyagi helyzetben lévő önkormányzatoknak előre meg kellene finanszírozni a programot, de ehhez többletforrásokkal nem rendelkeznek.

7949 diák, 40 millióért

A megyeszékhelyen sem osztják még az iskolatejet, tudtuk meg Olaszi Imrétől. A győri polgármesteri hivatal oktatási irodavezetője a Kisalföld érdeklődésére elmondta: későn értesültek a kormány döntéséről, így csak most tárgyalnak a cégekkel, melyek egyébként jóval előbb szereztek tudomást a programról. Az intézményekben már felmérték: 7949 általános iskolást érintene az akció, ami a számítások szerint egy teljes tanévben 40 millió forintba kerülne.

Ebből elvileg a szaktárca 20 millió forint támogatást nyújtana, az összeg másik felét az önkormányzatnak kellene előteremteni, ám egyelőre az is kérdéses, hogy honnan. Az irodavezető hozzátette: megtesznek minden tőlük telhetőt, de a valószínűbbnek azt tartja, hogy csak szeptembertől kapják meg az iskolatejet a győri diákok.

Kapcsolódó cikkek >>

A rábaközi gyerekek igényelnék (2004-05-06) >>
Nincs igény az iskolatejre (2002-09-07) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar orvosok az unióba mennek

A hazai fizetés tizenötszörösét keresheti meg egy magyar orvos Nyugat-Európában, ráadásul kevesebbet… Tovább olvasom