Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Teherán szerint Franciaország ellenőrizhetné az urándúsítást

Teherán javaslatot tett kedden arra, hogy Franciaország hozzon létre egy konzorciumot az iráni urán dúsítására, ami által teljesülne a nemzetközi közösségnek az a követelése, hogy legyen ellenőrizhető ez a nukleáris tevékenység.
"Franciaország az Eurodif és az Areva cégeken keresztül nyilvánvalóan ellenőrizni tudja urándúsító tevékenységünket" - mondta Mohammed Szaídi, az iráni atomenergia-hivatal helyettes vezetője a France-Info francia rádiónak nyilatkozva, de nem fejtette ki részletesen a javaslatot, amelynek kezdeményezője valószínűleg Teherán volt.

Franciaország az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, egyike az iráni nukleáris tevékenység felfüggesztését követelő nagyhatalmaknak, egyúttal az atomenergiától leginkább függő országa a világnak: villamosenergia-szükségletét háromnegyed részben atomerőművekben termeli meg, és ezzel összefüggésben több világszínvonalú atomipari cége van.

Az Areva és az Eurodif francia atomipari cégeket egyelőre nem lehetett elérni, hogy nyilatkozzon az iráni javaslatról. Az Areva állami tulajdonú, és több külföldi országban is jelen van. Az Eurodif már tevékenykedett Iránban. Teherán azt állítja, hogy a cég franciaországi urándúsító üzemében tárolnak 50 tonnányi olyan uránhexafluorid gázt (a dúsított urán nyersanyagát), amely a közép-keleti ország tulajdona, de nem teszik lehetővé számára használatát.

Oroszország az Irán okozta nemzetközi atomválság megoldására, annak a gyanúnak az eloszlatására, hogy Irán atomfegyver előállítására használja a dúsított uránt, korábban már felajánlotta Teheránnak, hogy saját területén elvégzi az iráni urán dúsítását, de Teherán elutasította ezt.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tartós fogyasztási cikkek ma olcsóbbak, mint tíz éve

Tévét, videót ma olcsóbban vehetünk, mint 10-11 évvel ezelőtt, a gáz, a szemétszállítás ára viszont… Tovább olvasom