Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Távolba nézés, tojásszedés, létrában futás: palóc parasztolimpia Nagyrédén

Távolba nézésben és vályogvetésben is összemérik tudásukat a versenyzők a Palóc Parasztolimpián, amelyet augusztus 18-án rendeznek.
Távolba nézésben és vályogvetésben is összemérik tudásukat a versenyzők a Palóc Parasztolimpián, amelyet augusztus 18-án rendeznek 7 mátraaljai település részvételével a Heves megyei Nagyrédén.

A vicces vetélkedő versenyszámait a XIX. századi hagyományos palóc életből és mindennapokból vett feladatokból állítják össze, és a szervezők arra törekednek, hogy csakis arra a korra jellemző eszközöket használják a versenyszámokban.

Domoszló, Gyöngyöshalász, Gyöngyöspata, Gyöngyöshalász, Nagyréde, Szücsi és Vécs bajnokai egyebek mellett létrában futás, tojásszedés, úgynevezett sacc-malac versenyszámokban is versengenek az erőpróbán. Utóbbi egy választási malac súlyának megfelelő termény megbecsülését jelenti.

Nem kevésbé mulatságos kategória a petrencehordás, a parittyázás, a fűrészelés, a tojás célba dobása wc-deszkán keresztül, a bicikliráfhajtás, a célba lövés óriáscsúzlival, gombvarrás gatyára, a szekéren végrehajtott kerékcsere és a szalmazsáktömés.

A parasztolimpiát a hagyományos helyi termékek népszerűsítésének jegyében rendezik meg, ezért valamennyi résztvevő falunak nevezési díjként helyi termékekkel, például borral, süteménnyel, pogácsával, sajttal, szörppel kell felvonulnia a versengésen.

A bajnokság végén díjként ezeket az ínyencségeket osztják ki a győztesek között.

Az immár harmadik alkalommal megrendezett bajnokság, a hagyományoknak megfelelően az olimpiai láng meggyújtásával veszi kezdetét Nagyréde központjában, az Erzsébet téren.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonat gázolt halálra egy férfit Mátészalka és Ópályi között

Személyvonat gázolt halálra egy férfit Mátészalka és Ópályi között csütörtökön - közölte a… Tovább olvasom