Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Távhő: A soproni szolgáltató drágán veszi és még drágábban adja tovább Újratárgyalják a szerződést?

Sopron Horváth Ferenc Valami nincs rendben a soproni távhőszolgáltatás áraival. A fogyasztók (és a hivatalos statisztikák) szerint drága a hődíj, pedig három éve azt ígérték, olcsóbb lesz egy beruházás következtében. Nem így lett. A városvezetés újratárgyalná a még 2002-ben kötött szerződést.
A soproni távhőszolgáltatást igénybe vevők csak kapkodják a fejüket, mondván, miképp lehet, hogy nálunk drágább a szolgáltatás, mint más városokban. Ezt kérdezte az egyik olvasónk is SMS-ben.
– A városban részben azért magas a hődíj, mert a felhasznált hőmennyiség 74 százalékát úgy vásároljuk, s csak 26 százalékát állítjuk mi elő – mondta Vida László, a Sopron Holding Vagyonkezelő Zrt. távhődivíziójának vezetője. – Hatvankét százalékot a gázmotoros beruházást végző Sinesco Kft.-től veszünk 2460 forintért, mi pedig felszámolva költségeinket 3064 forintért adjuk tovább gigajoule-onként. Ez az egyik magyarázat, a másik pedig a gázár szinte folyamatos emelkedése – ezért már 2004-ben 30 százalékos volt a hődíj emelkedése –, illetve a gázártámogatás megszüntetése január elsejétől, pontosabban szociális alapokra helyezése. Ezek a változások érthetően érzékenyen érintik a fogyasztókat.
Az akkori városvezetés még 2002-ben – egy pályázat következményeként – kötött szerződést a soproni távhőrendszer korszerqsítésére. A beruházás 2004 márciusában készült el. A 13,2 MW villamos teljesítményq erőmqtelepet hat gázmotorblokk alkotja. A 3,5 milliárd forint értékq fejlesztés része volt például a hidraulikai és vezérlési rendszer korszerqsítése, valamint a Kőfaragó téri lakótelep és a Jereván közötti 3,5 kilométer hőtávvezeték kiépítése. Ezeknek a pluszberuházásoknak persze ára volt, illetve van is, amely a hődíjban jelentkezik, pontosabban abban az árban, amennyiért a Sinesco adja a hőt a távhődivíziónak. Utólag ugyan feltehetjük a kérdést: ki és mire alapozta a gázárak növekedési ütemét 2001–2002-ben, de felesleges, mert ezen már nem lehet változtatni. Azon a szerződésen azonban talán igen, amely 2004 márciusától szól tizenöt évig, vagyis 2019-ig. Kérdés persze, hogy hajlandó-e felülvizsgálni árait a szolgáltató.
– Tárgyalást kezdeményezünk a tulajdonosokkal – mondta Simon István alpolgármester. – Szeretnénk módosítani a szerződést azért, hogy kevesebbért kapjuk a megvásárolt hőmennyiséget és így a soproni fogyasztóknak is kevesebbe kerüljön.
A felhasznált hőmennyiség 62 százalékát a gázmotorok tulajdonosától vásárolja a távhődivízió, ezért is magasabb a hődíj Sopronban, mint másutt.
Fotó: M. D.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A raktár megy, a könyvtár marad A város nem mondott le arról, hogy legyen egy új tékája, 8 milliárd az ára

Sopron Horváth Ferenc Új könyvtár építése csak a hosszú távú tervekben szerepel, ezért még évekig a… Tovább olvasom