Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Tavaszias tél, kevesebb kátyú

Kihasználva a szokatlanul kedvező időjárást, sok helyen dolgoznak a győri utakon. Az utóbbi évek felújításainak köszönhetően 13 százalékkal sikerült növelni a jó minősítésű burkolatok hosszát.
Hosszú ideje nem fordult elő, hogy decemberben, januárban olyan útépítési, javítási munkákat lehessen végezni, mint most. A győri városi útkezelő szervezet, mint Tóth Péter tájékoztatási munkatárstól megtudtuk, ki is használja a kedvező időjárás nyújtotta lehetőséget. Elkészült például több peremkerületi, üdülőövezeti út javítása. A Hédervári úti projektnél elkezdték a csapadékcsatorna építését – ilyen munkát sem lehetett végezni még a télvíz kellős közepén. Olyat sem, hogy teljesen kicseréljenek egy buszmegállót, mint például most a József Attila utcában. Sárás területén az úthálózatot aszfaltmarással javítják.
A klasszikus téli időjárást megelőző szokásos kátyúzási programját december közepe óta folyamatosan végzi az útkezelő szervezet, a főhálózaton lévő úthibák kijavításával már végeztek. Kedvező, hogy új kátyúk nemcsak a tartósan fagymentes, hanem a csapadékmentes időjárás miatt sem alakulnak ki. A szakemberek azonban úgy vélik, hogy még áprilisig mindenképpen kell számítani valódi téli körülményekre, ami úthibákat okozhat. Természetesen ezt előre megbecsülni nem lehet. A statisztikai adatok szerint telente általában 15–18 ezer négyzetméter felület rongálódik meg. Idén annyi változás még beszámítható, hogy a megyeszékhely 340 km hosszú úthálózatán az elmúlt évek felújításai révén 13 százalékkal sikerült növelni a jó minősítésű burkolatok hosszát.
Akad azért a munkákat nehezítő körülmény is. Hiába a jó időjárás, és az útépítő cégek sem rendeltek el fagyszünetet, az aszfaltkeverő telepek jó része (a központi gázkorlátozás miatt is) leállt. Elfogadható áron adott melegaszfaltért Győrből például Budapestre kell menni. Hidegaszfalt van ugyan, ám az a tapasztalat, hogy az ezzel javított kátyúk nem sokáig bírják, ez csak gyors, ideiglenes kényszermegoldásnak jó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Küzdelem az iskoláért

A harkai képviselő-testület úgy döntött, mindent megtesz a község iskolájának jövőjéért. Az… Tovább olvasom