Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Tavaszi pezsdülés a bolhapiacon

Megpezsdült az élet Budapest egyik sajátos látványosságán, a kincseket rejtő Ecseri bolhapiacon.
Az intézmény hivatalos neve: Nagykőrösi úti Használtcikk  Piac, amelynek felügyelője készségesen végigkalauzolja az érdeklődőt   Európa egyik legrégebbi ócskapiacának labirintusában.   Kató Zsoltné   elmondása szerint bolhán kívül szinte mindent kapni a bolhapiacon   amire a fogyasztói társadalom vásárlásra szocializálódott látogatója   még csak nem is gondol. A tapasztalat szerint ugyanis a nagy   árúbőségben legtöbben csupán egy hirtelen feltámadt kósza birtoklási   vágynak engedve nyúlnak pénztárcájukhoz, hogy hazavihessék friss   szerzeményüket. 

A limlomok sűrűjében a vadászösztön is sokakat magával ragad. Így válik a szenvtelen szemlélődőböl perceken belül egy régi hintaszék, egy sok vihart megélt második világháborút megjárt katonai kerékpár, vagy ezernyi csábítás bűnrészeseként megmaradt  likőrös üveg boldog tulajdonosa. Nem kevés német, olasz, japán turista érzi úgy néhány pillanatra, hogy eltékozolta eddigi életét a most zsákmányolt ütött-kopott, ám becses holmi nélkül. 

Az Ecserin rendszerint a hét végeken fordulnak meg a legtöbben, ilyenkor a hozzávetőleg százötven állandó kereskedő standjánál nagy a tolongás. Üres kézzel nem szívesen megy innen senki haza, legyen az külföldi, vagy hazai látogató. A rutinosabb régiség-vadászok azonban inkább a hétköznapokon veszik célba a Nagykőrösi utat. Tudják ugyanis, hogy ilyenkor nyugodtabbak a körülmények, több idő jut egy-egy csecse-becse alaposabb szemrevételezésére, a régi érmék, sétapálcák, elnyűtt hangszerek kézbevételére, ismeretlen festők alkotásainak elmélyült tanulmányozására. Ekkor van igazán keletje a régi könyveknek is. 

Az antikváriusok szakmájában is változik a divat. manapság a horgász, vadász történetek, múlt századi szakácskönyvek a legkapósabbak, a szépirodalomban pedig legfeljebb Tutsek Anna leányregényei, vagy Vitéz Somogyvári Gyula romantikus háborús könyvei iránt pislákol némi érdeklődés. Hétköznapokon egyébként az árak is mérsékeltebbek, már az alku előtti start 30-40 százalékkal alacsonyabb szintről indul. 
A gyűjtők körében továbbra is a porcelán a sláger, a Zsolnai, a Hollóházi étkészletek nem sokáig porosodnak a polcokon és a Hummel figurákért is jó pénzt adnak. Aki időben érkezi elcsíphet egy-egy hagyatékból aznap idekerülő bútort, konyhafelszerelést.

A ruhaneműpiac azonban már nem a régi. Nagyanyáink idejében a szegények jártak az Ecserire mások levetett göncét olcsón megszerezni, most a használt ruha iránt lanyha a kereslet. A külföldiek viszont semmi pénzt nem sajnálnak a katonazubbonyokért, egy szovjet tiszti tányérsapka pedig még mindig a slágerlista élén áll. Ezen kívül is minden megy, amit csak kiraknak a placcra - állítja Kató Zsoltné. Hamar elkel a polgári otthonok bőrfotelje, a kézzel varrt ágytakaró, a lavór, a régi bakalitlemezek, a mai high-techet képviselő, elemmel diszkréten zömmögő vibrátor, rézmozsár és lámpaernyő. 

Mindent egybevetve, a szakember megállapítása szerint a plázák neonfényei az idén sem képesek elhalványítani az Ecseri   népszerűségét. Az első melegebb napokon máris megnőtt a forgalom. A   nosztalgia, a személyesebb hangvétel, a semmivel össze nem vethető   piaci hangulat vonzereje 2005-ben is töretlen. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Német korrepetálás

Győr. Általános iskolások részére díjmentes német nyelvi korrepetálás kezdődik ma délután fél 4-kor… Tovább olvasom