Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Tavaszi megújulás

Mielőtt belekezdenénk egy munkába, mindenképpen tegyük föl a következő kérdéseket: szükség van-e erre, meg tudom-e csinálni, van-e rá időm, nem járok-e jobban, ha szakemberrel végeztetem el a munkát?

Tisztában kell lennünk azzal, hogy mihez értünk. Ne felejtsük el, hogy jobban kihasználjuk az időnket, ha olyasvalamivel keresünk pénzt, amihez értünk és inkább megfizetjük a szakembereket.

A környezetüket igényesen berendezni kívánók mind gyakrabban fordulnak belsőépítészhez, lakberendezőhöz. Ha már az építészeti tervezésnél kikérjük lakberendező tanácsait, jelentősen megkönnyítheti a kivitelezést és sok bosszúságtól kímélhet meg bennünket. Sajnos legtöbb esetben még mindig csak akkor merül fel a szakember bevonásának igénye, amikor már állnak a falak, elkészültek az épületgépészeti és elektromos munkák, sőt, elhelyezték a burkolatokat is. A tulajdonos tanácstalanul áll a berendezkedés előtt, nem tudja, hova milyen bútorok kerüljenek, hogyan oldja meg a világítást, a függönyözést, milyen színeket használjon?

Rosszabb esetben ilyenkor jönnek rá, hogy egy-egy helyiség alkalmatlan a neki szánt funkció betöltésére. A lakás életünk legközvetlenebb környezete, ezért a kialakítása elsősorban a benne lakók életmódjával, szokásaival, valamint a harmónia és a szépség iránti érzékenységükkel – azaz ízlésükkel – függ össze. Olyan önvizsgálatot követel tehát, amelynek válaszait a szakember segít szakmai nyelvre lefordítani. Az alapos elemzés az egyes helyiségek funkciójának meghatározásán túlmenően az elhelyezendő személyes tárgyak felmérésétől minden szokásunkra kiterjed. A berendezés során a megbízó és a tervező megismerik egymást. A tervezés egy része szakmai tudás kérdése, a másik nem kevésbé fontos része azonban az empátiaképesség, amely segíti a tervezőt abban, hogy ráhangolódjék a megbízó igényére. A cél a testre szabott lakás, amelyben a benne lakó jól érzi magát és ami éppen ezért egyénenként különböző. Természetesen a tervező saját egyénisége, felfogása befolyásolhatja a megbízót és bizonyos mértékben alakíthatja elképzelését. A lakáskörnyezet olyan intim szféra, ahol a tervező csak a lakó igényeinek maximális tiszteletben tartásával használhatja szakmai tudását a megvalósításhoz.

Jó tudni, hogy a berendezés nem a bútorok elhelyezésével kezdődik. Már az épület stílusa, az ajtók és az ablakok formája, színük, anyaguk mind meghatározó a lakásbelső kialakítása szempontjából. Nem beszélve a burkolatokról, a fűtésmegoldásról vagy a villanyvezetékek elhelyezkedéséről. A lakás világításának csatlakozásait részletesen átgondolt berendezési terv híján többnyire a megszokott séma alapján helyezi el a villanyszerelő, ami a későbbiekben gondot okozhat. Pedig a fény fontos eleme életünknek. A lámpatestek pedig nemcsak fényt adnak, hanem díszei is a lakásunknak.

Nagy Rita lakberendező

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megye útjaira ezer gazdát várnak hétfőn

Minden eddiginél nagyobb, de békés demonstrációra készülnek hétfőn a megyei gazdák, ha addig nem… Tovább olvasom