Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Tavaszi fesztival

Kitűnővé egy szerencsés perc által is válhatunk, hasznos emberré a fáradságos évek tesznek - írta Eötvös József Vallomások és gondolatok című munkájában. Igaza van. Még akkor is, ha évszázadnyi kor ezer változása választ el bennünket az ő idejétől.

KÖSZÖNTŐ


Ugye, nem kell külön magyaráznom, miért is került a kissé archaikus gondolat a Győri Tavaszi Fesztivált köszöntő mondandóm elejére. A kulturális élményözön, amely már nyolcadik éve borítja az emberek lelkét is virágba, első alkalommal még lehetett volna a szerencsés percnek köszönhetően sikeres. Talán még a második fesztivált is elvitte volna a kezdeti lendület, ha más nincs a háttérben. Mára azonban teljesen tisztán kirajzolódott, hogy hasznos emberekké váltak a szervezők: az ő munkájuk mindany-nyiunk öröme. A Tavaszi Fesztivál, csakúgy, mint nagyobb testvére a nyári, minket, a Győrött és környékén élőket szolgálja állhatatosan, élve lehetőségeivel, támaszkodva már hagyományokra, de mindig keresve az újat.
A megyeszékhely nyilvánvalóan a fesztiválok városa, minden múzsa megfürdetheti lábát a Rábában, a Marcalban, vagy éppen a Mosoni-Dunában. A Tavaszi Fesztivál is olyan gazdag kínálattal - ingyenesen megtekinthető programok sokaságával - szolgálja a városlakókat, hogy azt bárhol megirigyelhetnék az országban. Sőt, határainkon túl is kedvet érezhetnek arra, hogy elutazzanak hozzánk.
Jöjjenek, lássanak, ismerjenek meg bennünket azon a tavaszon, melynek utolsó napjaiban már másról sem fog szólni az életünk, mint arról, hogy újra Európához tartozunk.
A Győri Tavaszi Fesztivál lehet a mi Örömódánk, az a felzengő, messziről is hallható ének, amely jelzi, hogy Bécs, Pozsony, Budapest között itt vagyunk. Ráadásul jól is érezzük magunkat. Olyan nagyon jól, hogy érdemes nálunk megállni, megnézni, megismerni, milyen a tavasz a Találkozások Városában.

 


Balogh József
Polgármester

 


Március 19. • 15.00 óra
Széchenyi tér, belvárosi utcák, Városház tér


NYITÓFELVONULÁS

Téltemetés - Tavaszvárás"
a Tekergők gólyalábas csoport rituális játéka

A menet a Széchenyi térről indul, a Kazinczy és a Baross utcán át halad a Városház térig.

Három lovag elhatározza, hogy véget vet Zimankó hatalmának, ezért párbajra hívják őt. A párbajt városszerte kihirdetik, a Baross úton pedig megkezdődik a küzdelem.
A lovagok azonban hiába harcolnak, a tél fejedelmét nem tudják legyőzni.
A Városház téren kerül sor a végső küzdelemre, ahol Tavasz segítségével megdöntik a lovagok Zimankó ural-mát, és a Tél testét máglyára vetik.
A máglya körül közös örömtánccal zárul az esemény és kezdetét veszi a Győri Tavaszi Fesztivál.

Díjtalan

 


Március 19. • 19.00 óra
RICHTER TEREM
Győr, Aradi vértanúk útja 16.

A GYŐRI LEÁNYKAR KONCERTJE

A Győri Leánykart 1958-ban alapította jelenlegi karnagya Szabó Miklós.
Repertoárjuk szinte a teljes, magas hangokra komponált kórusirodalmat magába foglalja. Nevükhöz több magyar, illetve ősbemutató fűződik. Számos európai és tengeren túli országban hangversenyeztek, több mint húsz CD-t készítettek.
Szabó Miklós a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem Zeneművészeti Intézetének tanára. Európai és tengeren túli egyetemeken vendégprofesszor, karnagy, szemináriumo-kon előadó. Liszt- és Kossuth-díjas Érdemes Művész. Mind a kórus, mind karnagya Bartók Béla - Pásztory Ditta-díjjal kitüntetett.

MŰSOR:
F. Mendelssohn-Bartholdy: Drei Motetten op.39
G. Rossini: Trois Choeurs Religieux
J. Brahms: Vier Gesänge op.17
Fr. Schubert: Der 23.Psalm D 706 • Ständchen D 921
Gott in der Natur D 757

VEZÉNYEL:
Szabó Miklós

KÖZREMŰKÖDIK:
Gábor József - zongora
Bábel Klári - hárfa
Molnár Gyula és Falvai Márton – kürt

Belépődíj: 800,- Ft

 


Március 19., 20., 21.
GYŐRI KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK

KISFALUDY NAPOK
Megyei Középiskolai Művészeti Fesztivál

A nagy múltú, 1962 óta sikeresen működő kulturális seregszemle lehetőséget kínál a fiatalok művészeti, irodalmi, honismereti tevékenységé-nek, értékeinek bemutatására.
A Kisfaludy Napok a megye leg-nagyobb ifjúsági kulturális rendezvé-nye, melyen az alábbi kategóriákban mintegy 1000 diák mutatkozik be.

KATEGÓRIÁK:
Diákírók és diákköltők - vers, próza, műelemzés, műfordítás
Diákszínpadok
Énekkar, kamarakórus, népdal
Honismereti, helytörténeti, néprajzi pályázat
Képzőművészeti pályázat
Néptánc, népzene, népdal
Szólóének, szólóhangszer, kamarazene
Vers- és prózamondás
Pop-rock, jazz, táncdal, sanzon,
mai dal
Egyéb kategória (a fenti előadó-művészeti területekbe nem sorolható művészeti produkciók)
A programról részletes ismertető jelenik meg.

Díjtalan

 

 

Március 20., 27., Április 3. • 18.00 óra
RÁBA HOTEL KÁVÉZÓJA
Győr, Árpád u. 34.

“DESSZERT ÉS KÁVÉ" MUZSIKÁVAL
Fiatal művészek találkozása a közönséggel

Március 20. • 18.00 óra
Bertók István - zongora
Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola

Március 27. • 18.00 óra
Szabó László - gitár
Széchenyi István Egyetem Zeneművészeti Intézet

Április 3. • 18.00 óra
Mocskonyi Gergely - gitár
Széchenyi István Egyetem Zeneművészeti Intézet

Díjtalan

 


Március 20. • 19.00 óra
RICHTER TEREM
Győr, Aradi vértanúk útja 16.

A KFT ZENEKAR KONCERTJE

A KFT nem csak úgy lett a semmiből, hanem sok siker, sikertelenség és felemásság után formálódott azzá, ami.
A tagok előzőleg iskolai osztálytársak és barátok, zenésztársak és kollégák, valamint közös barátok barátai voltak. A KFT 1981-ben alakult. Igazi feltűnést a Táncdalfesztiválon keltettek a Bábu vagy című dallal, amelyet színházi, pantomimes elemei tettek különlegessé.
A klasszikus felállású KFT együttes csaknem 15 éve nem készített új lemezt, így az október közepén megjelent új album, a Higiénikus Ember szenzációnak számít.
A győri koncerten az új számok mellett felcsendülnek majd a méltán közkedveltté vált régi slágerek is, Afrika, Bál az Operában, Elizabet.

KÖZREMŰKÖDIK:
Laár András - gitár, ének
Bornai Tibor - billentyűk,
II. Lengyelfi Miklós - basszusgitár, bőgő
Márton András – dobok

Belépődíj: 1.800,- Ft • 2.000,- Ft

 


Március 21. • 19.00 óra
RICHTER TEREM
Győr, Aradi vértanúk útja 16.

CSEH TAMÁS KONCERTJE

Újra összeállt a híres páros, Cseh Tamás és Bereményi Géza, hogy megint megszülessen valami cso-dálatos dolog, egy csokorra való “egyszálgitáros" dalvers. Amit rajtuk kívül senki sem tud, amitől az egész olyan Cseh - Bereményis.
Régen szóltak már új dalok, nem azért mert már nem úgy szól a kopott gitár mint valaha, nem is azért mert nem lenne mit mondaniuk. Egyszerű-en, kissé elsodorta egymástól őket
az élet.
De most újra együtt dolgozik a nagy páros, és elsők között a győriek hallhatják, mit alkottak ezen a télen.

Belépődíj: 1.600,- Ft • 1.800,- Ft

 


Március 22. • 19.00 óra
VÁROSHÁZA DÍSZTERME
Győr, Városház tér 1.

“VIHAROS ÉVSZÁZAD" BESZÉLGETÉS FALUDY GYÖRGY ÍRÓVAL

1910. szeptember 22-én született Budapesten, polgári családban. 1934-től jelentek meg Villon átköltései a buda-pesti liberális napilap, a Magyar Hírlap hasábjain.
1938-ban elhagyta Magyarországot.
Emigrációjának első állomáshelye Párizs, de a német megszállás miatt onnan is távozni kényszerült. Az Egyesült Államokba ment, ahol a Szabad Magyar Mozgalom titkáraként és lapszerkesztőjeként tevékenykedett. Három évig az amerikai hadseregben szolgált. 1946-ban hazatért, a Népszava munkatársa lett. 1947-ben még megjelenhetett az Őszi harmat után című verseskötete. 1949-ben hamis vádakkal elítélték, és három évre a recski büntetőtáborba zárták. 1956-ban nyugatra menekült. Londonban telepedett le, ahol 1957-től az Irodalmi Újságot szerkesztette. 1980-ban New York-ban jelentek meg összegyűjtött versei. Időközben Magyarországon a Kádár-korszakban még a nevét sem lehetett leírni.
1988-ban másodszor is hazatelepült. A korábban csak szamizdatban megjelent művei a rendszerváltás után végre legálisan is megjelenhettek. Faludy a kilencvenes években is több új verseskötettel jelentkezett (200 szonett, 100 könnyű szonett), továbbá számos fordításkötete is megjelent. 1994-ben megkapta a Kossuth-díjat. 1998-ban jelent meg a Vitorlán Kekovába, 2001-ben a Limerickek című verses-kötete. 2000-ben látott napvilágot önéletrajzi vissza-emlékezéseinek folytatása Pokolbeli napjaim után címmel.

Belépődíj: 1.200,- Ft

 


Március 23. • 19.00 óra
BARTÓK BÉLA MMK
Győr, Czuczor G. u. 17.

Paul Claudel: AZ ANGYALI ÜDVÖZLET
A Merlin Színház és a Pécsi Harmadik Színház vendégjátéka

Mai helyzetünket érintő kérdésekre keresi a választ Claudel. Egy kizökkent, emberi ésszel alig értelmezhető, vér-zivataros, erőszakos világban hogyan őrizhető meg a családi boldogság. Jogunk van-e a boldogsághoz, ha körülöttünk szenvedést tapasztalunk?

SZEREPLŐK:
Anne Vercors - Blaskó Péter
az Anya - Venczel Vera
Acques Hury - Eperjes Károly
Violaine - Dér Denisa
Pierre de Craon - Dóczy Péter
Mara - Nagy-Kálózy Eszter

RENDEZŐ:
Dér András

Belépődíj: 1.800,- Ft • 2.000,- Ft
Március 23. • 19.00 óra
VÁROSHÁZA DÍSZTERME
Győr, Városház tér 1.

A CHRONOLUDENS TRIO KONCERTJE
(Ausztria)

Az együttes 2003. januárjában alakult a győri születésű Burkali Theodor művészeti vezetésével Salzburgban. Itt mutatkoztak be először a “Café Kosmos" című nagysikerű zenés színházi produkcióban. A görög eredetű szó “chrono-" jelentése: idő , a latin eredetű “-ludens" magyar megfelelője: játszó, játékos a ludus vagyis a játék szóból ered. Koncertműsorukban régi és új idők zeneművei hallhatók, amelyek különböző koruk, karakterük, világszemléletük ellenére a ChronoLudens együttes triójának időfórumában új harmóniát alkotnak.

MŰSOR:
I. Alexander von Zemlinsky
Trio Opus 3 / Allegro ma non troppo / Andante
Allegro

II. Theodor Burkali
3 darab Chronoludium Nr.1h /  Consolation
Eső után (after the rain)

III. Johannes Brahms
Trio  Opus 114 / Allegro / Adagio Andantino grazioso
Allegro

KÖZREMŰKÖDIK:
Theodor Burkali - klarinét
Dieter Nel - cselló
Jan Bratoz – zongora

Belépődíj: 800,- Ft

 


Március 26. • 19.00 óra
RICHTER TEREM
Győr, Aradi vértanúk útja 16.

V. GYŐRI NEMZETKÖZI ÜTŐS FESZTIVÁL

Belépődíj: napi jegy 1.200,- Ft


1. Váray László: Afrikai képek I.
Bartók Béla Zenei Általános Iskola és a
Liszt Ferenc Zeneiskola ütő kamaracsoportjai

2. Zempléni Lászó: Párok
Liszt Ferenc Zeneiskola ütő kamaracsoportja

3. Papp Balázs: Gépszíj
Bartók Béla Zenei Általános Iskola ütő kamaracsoportja

4. Morice Ohana: Koreografikus Etüd
Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola
ütő tanszakának növendékei

5. Thierry De Mey: Music Tables - Asztali zene
Széchenyi István Egyetem Zeneművészeti Intézet ütő szakának hallgatói
KÖZREMŰKÖDIK:
Holló Miklós, Pálföldi Tamás, Stöckert Ádám

6. Bartók Béla: Szonáta két zongorára és ütőhangszerekre (2. és 3. tétel)
KÖZREMŰKÖDIK:
Szűcs Katalin, Kerékgyártó Csilla zongora, Váray László, Holló Miklós ütőhangszerek

SZÜNET

7. A 30 éves Győri Ütőegyüttes koncertje
A zenekart 1974-ben Váray László alapította. Tevékenységüket számos sikeres hazai és külföldi fellépés fémjelzi. Munkájuk elismeréseként 1994-ben Győr Kultúrájáért Díjban részesültek. A jelenlegi felállásban 11 éve működik a zenekar.
KÖZREMŰKÖDIK:
Baross Gábor, Falusi János, Gerencsér Tamás,
Kulcsár Bence, Papp Balázs és Varga Bence
Szamba
Dobtánc - közreműködik:
a Barátok táncegyüttes
Steve Reich: Sextet - zongorán közreműködnek:
Kebuszek Zsolt és Kollár József
Aszimmetria

8. Edgar Varese: “Ionisation"
KÖZREMŰKÖDIK:
Papp Balázs, Falusi János, Gerencsér Tamás, Kulcsár Bence, ifj. Baross Gábor, Németh István, Veres Attila, Holló Miklós, Kecskés János, Bakacs Zsolt, Felschman Adrien, Pálföldi Tamás, Stöckert Ádám
VEZÉNYEL: Váray László

Belépődíj: 2 napos 2.400,- Ft

 


Március 27. • 19.00 óra
RICHTER TEREM
Győr, Aradi vértanúk útja 16.

V. GYŐRI NEMZETKÖZI ÜTŐS FESZTIVÁL

1. Borlai Gergő és Lukács Péter duo
A fiatal Borlai Gergő ma már országszerte ismert kiváló dobos. 12 éves korától rendszeresen koncertezik neves zenekarokkal, híres zenészekkel. Számos stúdió- és lemezfelvétel, valamint filmek hangszerelése fűződik nevéhez. 1997-ben jelent meg első önálló lemeze “17" címmel. 2001-ben megalakította saját instrumentális zenekarát a European Mantrát, mely formáció gitárosa, Lukács Péter lesz  a győri est vendége.

2. Josef Dodo ©oąoka - Szlovákia
Zenei pályafutása a hatvanas években indult, főként modern jazz együttesekben játszott. Utazásai során került kapcsolatba az autentikus afrikai és ázsiai zenékkel, illetve e népek hangszereivel. Innen származtatható legnagyobb szenvedélye az ütőhangszerek és dobok gyűjtése. Mára Európa egyik legnagyobb ütőhangszeres gyűjteménye az övé. Szóló előadása tele van robbanékonysággal, árnyalatokkal és kontrasztokkal. A feszültséget azzal fokozza, hogy az egyes szólókat különböző hangszereken váltogatva adja elő.

3. The Vibes & Drums duo  - Franciaország
Fabrice Alibaux - vibrafon, marimba
Arnaud Delolme - dobok
Két zenész - egy hangzás, élő zene trükkök nélkül, fergeteges improvizációk, hatalmas energia.

Belépődíj: napi jegy 1.800,-Ft
Fabrice Alibaux 30 éve kezdte zenei pályáját. Jazz együttesekben és szóló ütőhangszeres művészként 1976 óta járja a világot. Rendkívüli improvizációs képességgel megáldott dobos, aki a dallamok szerelmese, ezért a marimba és a vibrafon is kedvelt hangszere.
Arnaud Delolme 23 évével friss szél az “öreg" Alibaux mellett, közösen dolgoztak a legtöbb nagy koncerten és projecten. Minden újat kipróbáló, nyitott lelkű, érzékeny zenészek.

4. Talamba Ütőegyüttes
A Talamba Ütőegyüttes 1999. szeptemberében alakult a Debreceni Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola ütőhangszeres hallgatóiból. Profiljuk közé  tartozik a teátrális ütőhangszeres játék, amely Magyarországon egyedülálló.
Profi ütősök, akik egyaránt játszanak komolyzenét, látványos elemekkel kiegészített show jellegű műsort, de fontosnak tartják a kortárs ütős irodalom népszerűsítését is.
KÖZREMŰKÖDIK:
Márku Anikó, Grünvald László, Kiss István,
Nagy Tamás, Szitha Miklós, Zombor Levente
Szabó István - művészeti vezető

SZÜNET

5. Horváth Kornél - Szakcsi Lakatos Béla duo
A zongoraművész Szakcsi Lakatos Béla és az ütőhangszeres Horváth Kornél az elmúlt év folyamán több formációban is közösen lépett fel (Omar Bashir,
Lantos Zoltán). Mostani duo felállásuk ennek a sorozatnak az eredménye, s kifejezetten a Győri Ütős Fesztivál felkérésének köszönhetően jött létre.
Közös játékuk izgalmát az adja, hogy mindketten színes, sokrétű zenei világból merítenek. Műsorukat, melyben komoly helyet kap a szabad improvizáció, ez a zenei gazdagság teszi különlegessé és teljesen egyedivé.
 
6. Bongo Men - Nigéria
A Bongo Men tradicionális nyugat-afrikai ének-, zene- és táncegyüttes. A zenekar az Agidigbo, yoruba eredetű zenei irányzatot képviseli, mely az egyik legelterjedtebb tradicionális nyugat-afrikai stílus. Hangzásvilága különböző ütőhangszerekre és többszólamú ének-, illetve a táncosok által létrehozott ritmikus hangokra épül. Az előadásmódnak szerves részét képezik az autentikus mozgásokra épülő dinamikus, koreografált táncok és a színpadi képet teljessé tevő ruhák. Ennek köszönhetően az előadások színvonalas, jó hangulatú, pezsgő és látványos műsort alkotnak.

Belépődíj: 2 napos 2.400,- Ft

 

Március 28. • 19.00 óra
BARTÓK BÉLA MMK
Győr, Czuczor G. u. 17.

“OPTIMISTÁN BELE A REMÉNYTELENSÉGBE"
Zenés irodalmi est

A méltán népszerű színészpárostól ezúttal összeállítás hallható magyar költők műveiből, dalaiból. A szerzők között olyan nevek szerepelnek, mint Reményik Sándor, Petőfi Sándor, Wass Albert, Arany János, Nagy László.

Dörner György a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után (1979) különböző budapesti színházaknál játszott, majd 1989-től szellemi szabadfoglalkozású. Ismertségéhez több magyar filmben nyújtott emlékezetes alakítása is hozzájárult. Karakteres hangját több szinkronszerep őrzi. Érdemes Művész, és elnyerte a Színikritikusok díját.

Bubik István is a Színház- és Filmművészeti Főiskola növendékeként sajátította el a színészmesterséget. Főiskolai tanulmányai után a Nemzeti Színházban kezdte pályafutását. Ezt követően színházak egész soránál dolgozott. Jelenleg az Új Színháznál, a Veszprémi Petőfi Színháznál és a Turay Ida Társulatnál is játszik. Számos kitűntetéssel értékelték mukáját, többek között megkapta a Jászai-díjat, a Magyar Művészetért díjat és elnyerte az Országos Színház Találkozó legjobb férfi alakításáért járó díjat is. A magyar és a világirodalom legismertebb hősszerepeit játszotta, valamint rockoperák főszerepeit énekelte. Érzelmeken alapuló, aktív, robbanékony játékstílus jellemzi alakításait. A színészzenekar dobosa.

Belépődíj: 1.100,- Ft

 


Március 29., 30., 31.
RÓMER HÁZ
Győr, Teleki László u. 21.

VÁLOGATÁS A 35. MAGYAR FILMSZEMLE ALKOTÁSAIBÓL

A 35. Magyar Filmszemlét január 27 - február 3. között rendezték meg Budapesten, melynek versenyprog-ramjában 16 nagyjátékfilm, 35 kísérleti és kisjátékfilm, valamint 42 dokumen-tumfilm szerepelt. Ebből a bőséges termésből nyolc játékfilmet tekinthet meg március utolsó napjaiban a győri közönség. A Rómer Házban tartott vetítések után az alkotókkal is talál-kozhatnak a magyar filmek kedvelői.
Március 29.
17.00 óra Fliegauf Benedek:
Dealer (160 perc)
Vetítés után közönségtalálkozó Fliegauf Benedek rendezővel.
21 óra Fliegauf Benedek: A sor
Mundruczó Kornél: Kis Apokrif No.1.
Március 30.
17.00 óra Hajdu Szabolcs: Tamara
19.00 óra Janisch Attila: Másnap
21.00 óra Böszörményi Zsuzsa: Mélyen őrzött titkok
Március 31.
17.00 óra Jeles András:
József és testvérei - Jelenetek egy parasztbibliából
19.00 óra Török Ferenc: Szezon
Vetítés után közönségtalálkozó Török Ferenc rendezővel.
A beszélgetést követően a Szezon című film ismétlése.

Belépődíj: 400,- Ft / vetítés

 


Március 30. • 19.00 óra
RICHTER TEREM
Győr, Aradi vértanúk útja 16.

TAVASZI TÁNCGÁLA
Győri amatőr tánccsoportok gálaestje

Immár második alkalommal kerül megrendezésre a győri táncstúdiók és a táncos sportegyesületek produkciói-ból álló gálaműsor, a Tavaszi Táncgála. A mintegy 90 perces műsorban együtt szerepel a gyermek, junior, ifjúsági és felnőtt korosztály. A balett, divattánc, látványtánc, tánc-sport, fitness, rocky, break, modern tánc, standard és latinamerikai táncokból álló koreográfiák kiváló előadóit láthatja a közönség. A sokfajta tánc varázslatos örvénylésé-ben az Albatrosz, az Alfa Dance, a Danger Elements, a Dimenzió, a Dynamic Dance, az El Paso, a Fencing, a Grácia, a Holiday, a Marina, a Megadance, a PiCool, a Tandem, a Winner Elements egyesü-letek tánccsoportjai vesznek részt. A nagy érdeklődésre számot tartó rendezvény biztosan felejthetetlen élményt nyújt a táncot kedvelő közönségnek.

Belépődíj: 800,- Ft

 


Március 31. • 18.00 óra
BARTÓK BÉLA MMK
Győr, Czuczor G. u. 17.

“TÁNCKONCERT"
A balettművészettől a kortárs táncszínházig

A Győri Tánc-és Képzőművészeti Iskola növendékei róják le tiszteletüket a nagy alkotók előtt, számot adva arról, mit sajátítottak el más és más stílusokban. Humoros vagy drámai, cselekményes vagy absztrakt, balettcipős vagy mezítlábas, mind ott található a palettán. Néhány név a koreográfusok közül: Marius Petipa, Seregi László, Christopher Bruce, vagy a legfiatalabbak: Fejes Ádám, Duda Éva. A műsor egyben a végzősök színpadi mestermunkája is.
Itt dől el, ki milyen stílusban, milyen műfajban találhatja meg számításait a pályán.

RENDEZŐ:
Lőrinc Katalin
Harangozó-díjas

A végzősök évfolyamvezetője:
Tárnoki Tamás

Belépődíj: 800,- Ft

 


Március 31. • 19.00 óra
RICHTER TEREM
Győr, Aradi vértanúk útja 16.

BRÓDY JÁNOS ÉS A NO COMMENT ZENEKAR KONCERTJE

Az Illés és a Fonográf zenekarban eltöltött évek után kezdődött Bródy János önálló előadói pályafutása, melynek során olyan dalok születtek, melyek személyes hangulata, érzelmi elkötelezettsége vagy irónikus intellektualizmusa szinte megkövetel-te, hogy szerzőjük maga álljon velük közönség elé.
Az új évezred kezdetén “Kockázatok és mellékhatások" címmel jelent meg a legújabb album. “A lemezen szereplő 12 szám túlnyomó többsége, mint a címadó dal is, az életünkben sűrűn előforduló kockázatokról és mellékhatásokról szól. Többek közt arról, hogy törékeny ünnepeink és bizonytalan hétköznapjaink közepette miért nem válnak be a rendkívül nagy hírveréssel beharangozott sikerrecep-tek és boldogságpirulák, és arról, hogy a nemkívánatos következmé-nyekről általában csak nagyon keveset hallani." A Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró-előadóművész dalformátumba sűrített személyes tapasztalatait szeretné átadni az érdeklődőknek.

KÖZREMŰKÖDIK:
No Comment zenekar:
Anti Tamás - gitár, ének
Bartha Tibor - billentyű
Födő Sándor - basszusgitár, ének
Móricz Mihály - gitár, ének
Németh Oszkár – dob

Belépődíj: 1.900, - Ft • 2.100,- Ft

 


Április 1. • 19.00 óra
GYŐRI BAZILIKA
Győr, Káptalandomb

MOZART REQUIEM
Hangverseny Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére halálának évfordulóján

MŰSOR:
Mozart: Requiem K.626.
Tételek:
Requiem
Kyrie
Dies irae
Rex tremendae
Recordare
Confutatis
Lacrimosa
Domine Jesu
Hostias
Sanctus
Benedictus
Agnus Dei
Lux aeterna

KÖZREMŰKÖDIK:
Czeiner Rita - szoprán
Dobi Kiss Veronika - alt
Marosvári Péter - tenor
Pintér Ferenc - basszus
Győri Bazilika Palestrina Kórusa
Pedagógus Énekkar
Liszt Ferenc Énekkar
Győri Filharmonikus Zenekar

VEZÉNYEL:
Katona Tibor

Díjtalan


Április 2. • 19.00 óra
RICHTER TEREM
Győr, Aradi vértanúk útja 16.

A BUDAPEST SAXOPHONE QUARTET KONCERTJE

A Budapest Saxophone Quartet 1995-ben alakult, első magyar klasszikus szaxofon quartetként. 1997-től koncerteznek folyamatosan belföldön és külföldön egyaránt. Több mesterkurzuson vettek részt bécsi, holland, amerikai és francia profesz-szoroknál. Eddig több mint 12 országban koncerteztek Japántól Olaszországig. Öt önálló lemezt készítettek, valamint közreműködtek más előadók lemezén is. Elnyerték a világ vezető szaxofon gyára, a párizsi SELMER cég kizárólagos reklám-szerződését. A Budapest Saxophone Quartet tagjai jelen pillanatban a Párizsi Zeneakadémia doktori képzé-sének végzős hallgatói.
Az est vendége:
Balázs Elemér - dob

KÖZREMŰKÖDIK:
Szepesi Bence - szopránszaxofon
Puskás Levente - altszaxofon
Tószegi Bánát - tenorszaxofon
Horváth Marcell – baritonszaxofon
Belépődíj: 1.300,- Ft • 1.500,- Ft


Április 3. • 19.00 óra
RICHTER TEREM
Győr, Aradi vértanúk útja 16.

FÁBRY SÁNDOR ELŐADÓESTJE

Fábry Sándor újságíró, humorista. Számos nagysikerű film forgatókönyve fűződik a nevéhez (Könnyű testi sértés, Megint tanú, Sose halunk meg). 1989-ben indította el a Hócipőben nagysikerű Dizájn Center rovatát, mely azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Számos újságban publikál. A kitűnő verbális és kommunikatív képességek-kel, valamint egyedi humorral megáldott Fábryra a kabaré is felfigyelt. Számos kabaréműsor konferansziéja, önálló betétek szerzője. Igazán széles körű ismertségre Esti Showder Fábry Sándorral című nagysikerű TV műsora után tett szert, mely a mai napig az egyik legnézettebb szórakoztató műsor. 1996-ban munkáját Karinthy Gyűrűvel jutalmazták.

Belépődíj: 1.750,- Ft • 1.950, - Ft

 


Április 4. • 10.00 - 16.00 óra
GYERMEKEK HÁZA
Győr, Aradi vértanúk útja 23.

HÍMESTOJÁS KIÁLLÍTÁS ÉS TOJÁSFESTÉS BEMUTATÓ

A kiállítás résztvevői Magyarország különböző tájegységei-ről érkeznek. A népművészet ifjú mesterei, népi iparművészek bemutatják karcolt, patkolt, áttört, viaszolt, levélrátétes, festő lében színezett, sárközi, gyimesi, zalai, erdélyi és moldvai csángó motívumokkal díszített, berzselt, batikolt, zsűrizett tojásaikat.

Díjtalan

 


Április 4. • 19.00 óra
RICHTER TEREM
Győr, Aradi vértanúk útja 16.

MUSICA LATINA
A Katona Duo gitárkoncertje (Nagy-Britannia)

A sokak által már világviszonylatban is vezetőnek értékelt, magyar származású Katona-ikrek (Katona Zoltán és Katona Péter) Budapesten kezdtek gitározni 10 éves korukban. Tanulmányaik legfontosabb állomásai a Bartók Béla Konzervatórium (Roth Ede osztálya), a kasseli Zeneakadémia és a frankfurti Musikhochschule voltak. 1995-ben felvételt nyertek a londoni Királyi Zene-akadémiára, ahol az intézmény legmagasabb kitüntetésével diplomáztak. Részt vettek Julian Bream és John Williams mesterkurzusain.
Az Egyesült Királyságon kívül rendszeresen koncerteznek a világ minden táján. Számos tévé- és rádiófelvétel jelzi pályafutásukat, emellett folyamatosan jelennek meg CD felvételeik a Channel Classics kiadónál.

MŰSOR:
Vivaldi: C-Dúr trió, RV 82
Rossini-Giuliani: A tolvaj szarka - nyitány
Rodrigo: Sonada de Adios
De Falla: A háromszögletű kalap - részletek
De Falla: Bűvös szerelem - részletek
Marrio Castelnuovo - Tedesco: Három prelúdium és fúga a “Wohltemperierte Gitarren" sorozatból.

Belépődíj: 1.200,- Ft • 1.400, - Ft

 


Április 7. • 19.00 óra
RICHTER TEREM
Győr, Aradi vértanúk útja 16.

DÉS LÁSZLÓ LEMEZBEMUTATÓ KONCERTJE

Dés László senkiével össze nem téveszthető szaxofonjátéka és változatos hangszeres improvizációi már több évtizede szólnak a közönséghez. Zenei pályafutásának korai időszakában inkább jazz- és kortárs zenei körökben forgott a neve, mára valamennyi műfajban nagyszerűen alkot. Nevéhez több “színészlemez" (Udvaros Dorottya, Cserhalmi György), filmzene (Szerelem első vérig, Sose halunk meg, Kalózok), musical (Valahol Európában, A dzsungel könyve) fűződik. Elnyerte a Színházi Kritikusok díját és a Filmkritikusok díját. Munkásságát Emerton- és Liszt - díjjal is jutalmazták.
Győrben legújabb Metszetek című lemezét mutatja be. A lemezen szereplő dalok Makk Károly Egy hét Pesten és Budán című filmjének zenéjéül szolgáltak.

Dés László - szoprán szaxofon
Fekete Kovács Kornél - trombita
Balász Elemér - dob
Dés András - ütősök
Glázer Péter - bőgő
Juházs Gábor - gitár
Balázs József – zongora

Belépődíj: 1.300,- Ft • 1.500, - Ft

 


KIÁLLÍTÁS

Március 5 - április 10.
BARDOCZ BARNA ötvösművész ékszerkiállítása
Váczy Péter-gyűjtemény - Cziráki Terem

Bardocz Barna ötvösművész a Magyar Iparművészeti Főiskolán végezte tanulmányait, majd Győrbe került, ahol ma is él. Fémmel, fával, kővel dolgozik és szobrokat, ötvös- és fémtárgyakat, köztük ékszereket készít.
Az utóbbi időben elsősorban a csipkeszövés mintáit tanulmányozta és variációgazdag ékszerekké adaptálta az ősi textiltechnikát. E műveiből láthatunk új önálló kiállításán néhány szép példát, elsősorban arany, fehér arany és ezüst kivitelben.

Március 27 - május 9.
MAGYAR KOLLÁZS
Városi Művészeti Múzeum Képtára

A kiállítás a magyar kollázs izgalmas történetét tekinti át az avantgárdtól napjainkig. A műfaj klasszikus képviselőinek munkái mellett, mintegy 60 kortárs alkotó műveiből látható válogatás a győri bemutatón. A kiállítás 2004. március 27-án, 17 órakor nyílik.


KIÁLLÍTÁS

Március 26., 27. • 11.00 - 23.00 óra
HANGSZERKIÁLLÍTÁS ÉS BEMUTATÓ
Richter Terem

A kiállítás és bemutató résztvevői:
• Fon-Trade Music - Budapest
• Xiloton KKT - Budapest
• ABMIRAM KFT. - Veresegyház
• Gusztavito Percussion - Perger István GUSZTY - Pomáz
• Jazzdob Történeti Múzeum - Cegléd
• Forma Farm Bt. (formatervezés ) - Szentendre

A kiállítás és bemutató alatt lehetőség nyílik az érdeklődőknek a hangszerek kipróbálására.

 


A VIII. GYŐRI TAVASZI FESZTIVÁL RENDEZŐI

GYŐRI FESZTIVÁL ÉS RENDEZVÉNYSZERVEZŐ IRODA
9021 Győr, Aradi vértanúk útja 16.
Telefon: 96 / 326 - 259 • Fax: 96 / 550 - 836
E-mail: info@fesztivalirodagyor.hu
Website: www.fesztivalirodagyor.hu

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNER
GYŐR MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL KULTURÁLIS IRODÁJA

A VIII. Győri Tavaszi Fesztivál részletes programja
a Fesztivál Iroda és a Kisalföld honlapján is olvasható
www.fesztivalirodagyor.hu
www.kisalfold.hu/tavaszifesztival
valamint megjelenik a Kisalföld március 13- i mellékletében.

JEGYEK MEGRENDELHETŐK ÉS ÁTVEHETŐK
2003. március 1 - április 4.
TOURINFORM IRODA
9021 Győr, Árpád út 32.
Telefon / Fax: 96 / 311 - 771 • 96 / 336 - 817
E-mail: gyor@tourinform.hu
Nyitva: hétfő - péntek 9 - 17 óráig
szombat 9 - 15 óráig • vasárnap zárva
április 1-től: hétfő - péntek 8 - 18 óráig

FILHARMÓNIA BUDAPEST
FELSŐ-DUNÁNTÚLI KHT. GYŐRI IRODÁJA
Győr, Kisfaludy utca 25. • Telefon / Fax: 96 / 326 - 323
Nyitva: hétfő - csütörtök 9 - 12, 13 - 16.30 óráig,
péntek 9 - 15 óráig
Belépőjegyek válthatók továbbá a rendezvény helyszínein a műsorkezdést megelőző 1 órával.
A műsorváltoztatás jogát a rendezők fenntartják!

 


ELŐZETES

A XXXIX. Győri Nyár Nemzetközi Kulturális Fesztivál
2004. június 25 - július 25.

FESZTIVÁLNYITÓ:
Nyitófelvonulás • Charlie koncert
Tűzijáték élő zenével, közreműködik: Rákász Gergő - orgona
Éjszakai Táncház a Somos zenekarral
IV. Magyar Táncfesztivál (június 24-július 1.)
SZÉCHENYI TÉRI PROGRAMOK:
A Budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia végzős növendékeinek opera előadása
Joseph Haydn: Évszakok közreműködik: Győri Balett, Vangeni Kórus és a Győri Filharmonikus Zenekar
A Beatman zenekar és a Talamba Ütőegyüttes koncertje
Eifert János Diaporáma előadása
Táncvarázs 2004. Gálaest - Vendég: Stella
BM Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes műsora • Promenád hangverseny a Győri Filharmonikus Zenekarral • XIV. Nemzetközi Néptánc Fesztivál • Kézműves Vásár és Bemutató,
Borvidékek Utcája, Nemzetközi Főzőverseny 
SZÍNHÁZI ESTEK
William Nicholson: Árnyország (Pesti Vigadó)
Parti Nagy Lajos: Ibusár - előadja a Komáromi Jókai Színház (SK) • Márai Sándor: A pisztoly (Gyulai Várszínház)
Szerenád est a Győri Filharmonikus Zenekarral
EGYHÁZ ZENEI NAPOK
Ortodox egyház zenei, Gospel, és Orgona koncertek
JAZZ KONCERTEK
Cordoba Girtáregyüttes koncertje • Babos Romani koncert
Budapest Jazz Orchestra koncertje • Malek Andrea és a Police Band estje • Palotai Group koncertje
VILÁGZENEI NAPOK
Orosz Zoltán “Párizs ege alatt" című harmonika estje
Folkestra koncert • Kormorán koncert
After Crying koncert • Rhames Shotham és barátainak koncertje • Klezmer Koncert
CSALÁDI PROGRAMOK
Szent László lovagjai-szabadtéri programok a Gyermekek Házával és a Vaskakas Bábszínházzal
II. Győri Strand Fesztivál
ZENEPAVILONI KONCERTEK

 

 

 

 


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részvénypiaci randevú

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) szeretne minél több befektetőt csalogatni a hazai értékpapírpiacra.… Tovább olvasom