Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Tavasz a kiskertekben

Itt a tavasz, kezdenek rügyezni a fák, aki csak teheti, a kiskertben vagy a hétvégi telken tölti minden szabadidejét, hiszen rengeteg munka vár egy igazi kertészre.
A nappalok hosszabbodásával, a fokozatos felmelegedéssel a növények újraélednek, és robbanásszerűen burjánzani kezdenek. Az ebben az időszakban elvégzendő munkálatoknak azonban mind ránk, mind állatainkra nézve lehetnek káros hatásai, ezért fontos, hogy mindenképpen foglalkozzunk ezekkel.

Mielőtt a fák kirügyeznének, illetve a gyümölcsfák kibontanák szebbnél szebb virágaikat, nem szabad megfeledkeznünk az úgynevezett lemosó permetezésről.

Ez megakadályozza, hogy a telet a fák törzsének repedéseiben átvészelt lárvák és egyéb kártevők károsítsák a leveleket és a majdani termést. Ezek a permetszerek nem veszélytelenek se ránk, se állatainkra nézve. Mielőtt hozzákezdenénk a permetezéshez, alaposan olvassuk el a termék használati útmutatását mind a hígítási szabályokat, mind a védőfelszerelést illetően.

Ha túl hígra készítjük a permetlevet, nem fog megfelelően hatni. Ha túl töményre sikerül, mindent leégethetünk vele. A kijuttatáskor vegyünk fel megfelelő védőfelszerelést: védőruhát, kesztyűt, sapkát, szemüveget, sálat, hogy lehetőleg a permetszer még csak véletlenül se érintkezzen a testünkkel. Ha ez előfordulna, mindenképpen bő vízzel öblítsük le.

Ha van kerti tavunk, azt még a permetezés előtt takarjuk le teljes egészében fóliával, nehogy a permetszer egy esetleges megforduló erős szél hatására a vízbe jusson, mert az halaink pusztulását okozhatja. (Ha a szomszédban van tó, akkor tevékenységünkről mindenképpen értesítsük a szomszédot, hogy a megfelelő óvintézkedéseket ő is meg tudja tenni.)
Ugyanez a helyzet a méhekkel is.

A tavaszi napsütés már őket is kicsalogatta a szabadba, a korán nyíló virágok (nárcisz, tulipánok, barka, aranyvessző) virágporát gyűjtögetik szorgalmasan. Még akkor is legyünk elővigyázatosak, ha a felhasznált permetezőszerre az van írva, hogy méhekre nem veszélyes. Sosem árt az óvatosság.

Szerencsére ezek a permetezőszerek nem édesek, és kedvenceink (kutyák, macskák) nem szeretik, de esetleg egy még tapasztalatlan kölyök könnyen belenyalhat az elkészült permetlébe. Ilyenkor két megoldás létezik: vagy meg kell hánytatni az állatot (bízzuk ezt inkább állatorvosra), vagy itassunk az állattal tejet (ha akarja, ha nem, fecskendővel vagy műanyag üvegből).

A tej ugyan nem közömbösíti a mérget, de legalább felhígítja, és így a méreg nem közvetlenül a gyomor és a bél nyálkahártyáját teszi tönkre. Egyes maró anyagok, mérgek felvételekor kontraindikált a hánytatás, mert ekkor (a "visszaúton") a méreg még egyszer végigmarhatja a gyomrot és a nyelőcsövet.

Ha szép füvet szeretnénk, akkor a moha és a száraz fű összegereblyézése, esetleg egy gyors fűnyírást követően szórjunk szét a kereskedelemben apró kis tápgolyók formájában kapható gyepműtrágyát. Ezzel is hasonlóan óvatosan járjunk el, mint a permetezőszer esetében. Kedvenceinket zárjuk be a szobába vagy a garázsba, esetleg a sufniba, megelőzendő, hogy játékból megkóstolják - esetleg megegyék - a golyócskákat.

Ha a fenti tanácsokat megszívleljük, akkor mind kertünk, mind állataink, mind mi „problémamentesen" vészelhetjük át a kertészkedés elkerülhetetlen tavaszi feladatait.

Olvasóink írták

 • 5. elemér 2010. április 01. 03:50
  „Nagyon jó spaghetti termés volt közép Amerikában, mert télen elpusztultak a rovarok. Ehez már csak paradicsom szosz kell és sajt, és kész az ebéd. Friss kerti spaghettitöl jobb nincs.

  http://bestuff.com/images/images_of_stuff/210x600/spaghetti-trees-20335.jpg

  http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Spaghetti-prepared.jpg”
 • 4. elemér 2010. március 30. 17:54
  „Nocsak, aki konyit a paracsimhoz az amcsi. Amerikábol kapta ezt is a világ, pontosabban közép amerikábol az Aztekoktol, és ma is az amcsiknak van a legjob paradicsomjuk.”
 • 3. astra1 2010. március 30. 12:31
  „Hogyne lenne jobb a nagyáruházi paradicsom mint a kertben termelt.
  Annak aki ezen nőtt fel....”
 • 2. raffy2 2010. március 29. 21:48
  „én imádok a kertben lenni,és nem a baross úton nézegetni,hogy ki milyen kövér.”
 • 1. elemér 2010. március 29. 18:41
  „Tapasztalatom hogy ami a piacon és üzletben kapható, az van olyan jó ha nem jobb mint amit a kertben termellnek. Na de valahogy kikell jönni a fizetésböl és ráadásul soknak még szórakozás is, meg a mozgás se árt. Elég kövér embereket láttam a Baross uton.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leégett egy faház

Leégett egy faház hétfő kora reggel Dunaharasztiban - közölte a Szigetszentmiklósi Tűzoltóság… Tovább olvasom