Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Tavasszal könnyebb áttérni a vegetárius étrendre

Itt a tavasz, az embernek egyre tágabb lehetősége van változatos növényi táplálkozásra. Ha valaki át akar térni vegetárius étrendre, ilyenkor teheti meg legnagyobb sikerrel, ekkor legnagyobb a választék. A tisztán növényi táplálkozással szemben a bizonyos mértékben állati fehérjét tartalmazó – például tejtermékek formájában – részesíthető előnyben.
A mai, modern életkörülmények nem a legmegfelelőbbek az ember számára. Ezek oka nagyon sokrétű, az életmódnak éppúgy szerepe van benne, mint a környezet szennyezettségének, és így tovább. Ezek legtöbbjén az egyes ember nem tud változtatni, abba a kevésbe, amin tud, beletartozik, hogy a szokványosnál egészségesebben táplálkozik.

– Erre nyújt lehetőséget a vegetárius táplálkozás, melyeknek különböző fokozatai vannak. A vegánok kizárólag növényi eredetű ételeket fogyasztanak, a laktovegetáriusok a növényieken kívül tejet, tejtermékeket is, a lakto-ovovegetáriusok tojást is esznek, a semivegetáriusok halat és fehér húsokat is – mondja Papp Magdolna, egy szegedi vegetárius étterem vezetője, aki hivatásszerűen foglalkozik a vegetárizmus témakörével; ő maga a sokak által legkedvezőbbnek tartott laktovegetárius étrend szerint él. A húsfogyasztással – mondja – nagyon sok káros anyagot viszünk be szervezetünkbe. Az élelmiszeripar hasznosította állatokat – hogy azok elkerüljék a betegségeket, amelyeket a mennyiségre törekvő nagyüzemi tartás körülményei idéznek elő – folyamatosan gyógyszerekkel kezelik, és húsuk elfogyasztásával a szermaradványok bekerülnek az emberi szervezetbe, s kifejtik káros hatásukat.

Az viszonylag enyhe, és inkább csak gasztronómiai jellegű következménye az állatok természetestől eltérő tartásának, mikor például a csirkehúsnak „halíze van", a csirkék takarmánya nagy mennyiségben tartalmaz hallisztet. Viszont az már nem annyira enyhe – mondják az állati termékek fogyasztása ellen felszólalók –, hogy az egész életükben összezsúfoltan, természetellenes körülmények között tartott, majd elpusztított állatok húsa úgynevezett félelmi vagy stresszhormonokat tartalmaz. Ezeket az ember mind megeszi, és így azok egyes vélemények szerint benne fejtik ki hatásukat – a hússal tehát „félelmet eszünk". Azzal minden táplálkozás-szakértő egyetért, hogy különböző, főleg hústáplálékból származó káros anyagok, bomlástermékek lerakódhatnak az ízületekben, az erek falán, s ez betegségekhez vezethet.

A vegetárius étrend ellenzői szerint a növényi étrend hiánybetegségekhez vezethet. Ettől azonban, ha az ember tejtermékekkel együtt állati eredetű táplálékot is magához vesz, nem kell tartani. Az állati eredetű táplálékok a fejlődő szervezet esetében az átlagnál sokkal fontosabbak. A vegetárius családoknak nagyon oda is kell figyelniük, hogy a terhes, illetve szoptató anya kellő mennyiségben vegyen magához tejet, tejtermékeket – csak így lesz kellően táplált a magzat, a gyermek. Egészen a serdülőkor végéig fokozottan fontos a tej-, tejtermékfogyasztás, a növényi étrend elfogadása mellett. Így állati fehérjét is magához vesz az ember, a húsfogyasztás hátrányai nélkül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megfelelő túrafelszerelés megéri az árát

Az egyre tavasziasabb, tartósan húsz fok feletti hőmérséklet sok embert csábíthat ki a szabadba. Ha… Tovább olvasom