Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Tavasszal kiújulhatnak a bőrbetegségek

Léteznek bőrrel kapcsolatos egészségügyi problémák, melyek az átlagnál könnyebben kialakulnak tavasszal – de léteznek olyanok is, amelyeknek használ az évszakváltozás. Előbbiekre példa egyebek közt a vírusos eredetű herpesz, illetve az övsömör, továbbá a napfény okozta leégés – az utóbbiakra a pattanások kialakulása és a pikkelysömör.
A különböző bőrbetegségek tünetei – alakuljanak ki bárhol – mindig rosszkor vannak és rossz helyen. A száj-, illetve ajakherpesz leggyakrabban tavasszal alakul ki. Ilyenkor ugyanis az ember immunrendszerének hatékonysága alaposan lecsökken – mondja dr. Krizsa Judit bőrgyógyász szakorvos –, s a szervezetben, „velünk együtt" élő herpeszvírus sokkal inkább ki tudja fejteni hatását, mint egyébként.

Apró hólyagok keletkeznek az ajkakon, a szájüregben – egybe is olvadhatnak –, s az általuk okozott égő fájdalom akár a táplálkozást is lehetetlenné teheti. Ha a fertőzés vissza-visszatérő, kúraszerűen herpeszvírus elleni szerek is adhatók. Egy „átlagos", egyszeri fertőzés esetén, ha az csak az ajkakra szorítkozik, krémekkel végezhető gyógyítás.

Erős fájdalom

Az övsömör – voltaképpen a herpesz egyik fajtája – szintén az átlagnál gyakrabban keletkezik tavasszal, mint egyébként, és ugyancsak ilyenkor az immunrendszer átlagnál gyöngébb működése miatt. A test legkülönbözőbb területein kialakulhat, általában csak az egyik oldalon, és egy-egy bőrideg lefutása mentén. Rendkívül erős fájdalommal járhat – még a bőrtünetek jelentkezése előtt –, olyannyira, hogy például előfordulhat: az ember szívinfarktusra vagy eperohamra gyanakszik.

Mi a teendő, ha valaki övsömör kialakulását észleli? Minél gyorsabban menjen bőrgyógyászhoz, soron kívül. A szakember vírusellenes szereket, illetve bőridegeket erősítő vitaminokat ad, s a kezelést bőrségüléseket gyógyító krém teszi teljessé.

A megnövekedő napfénytartam miatt is okozhat gondokat a tavasz. Meglepően sokaknál keletkezik bőrkárosodás ilyenkor – különösen azóta, hogy, egy jó évtizede, vészesen vékonyodik az ózonlyuk, s könnyebben áthatolnak a légkör védőrétegén a bőrkárosító ultraibolya-B (UVB) sugarak. De ettől függetlenül is vigyázni kell a napon való tartózkodással tavasszal, mert a bőr még nincs fölkészülve a napsugárzás káros hatásainak kivédésére. S az ember nem óvatos a napsugárzással ilyenkor: azt hiszi, hogy márciusban-áprilisban még „nem fog a nap" – holott dehogynem.

Speciális gép

Különösen a kisgyerekek érzékenyek, a felnőttek közül pedig a fehérebb bőrűek, illetve a bőr foltos festékhiányában szenvedők érzékenyek a napfényre. A bőrgyógyászok ma már olyan gépet alkalmaznak, melyek az egyén bőrtípusa, a földrajzi szélesség, a tengerszint fölötti magasság és a vízparttól való távolság figyelembevételével meghatározzák, hanyas faktorú bőrvédő krémre van szükség a leégés elkerülésére.

Gyógyító napfény

Ugyancsak jellegzetesen tavaszi gond, fiatalok esetében, a pattanások jelentkezése. Bár máskor is jelen vannak, tavasszal, amikor a ruházat a test egy részéről lekerül, jobban észrevehetők, s ez az érzékenyebb tinédzsereknél lelki gondokat is okozhat. Ma már vannak különböző típusú és hatóanyagú tabletták, melyek – ha az ember folyamatosan szedi őket – hatékonyan csökkentik a faggyútermelést, és így a pattanások kialakulásának lehetőségét. Egyébként a pattanásos bőrre kimondottan gyógyír a napfény – nem csak káros hatásai vannak tehát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven év az európai egység útján

Hat ország piacának laza kapcsolatrendszeréből fél évszázad alatt huszonhét országot a legtöbb téren… Tovább olvasom