Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Tavares-jelentés: a szakbizottság megszavazta a dokumentumot

A 60 tagú bizottságban 58 képviselő vett részt a szavazásban, 31-en támogatták a számos ponton módosított jelentéstervezetet.
Az Európai Parlament (EP) állampolgári jogokkal, valamint bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottsága (LIBE) elfogadta szerdán az alapjogok magyarországi helyzetét vizsgáló jelentéstervezetet, amelyet a portugál zöldpárti EP-képviselő, Rui Tavares készített.

A 60 tagú bizottságban 58 képviselő vett részt a szavazásban, 31-en támogatták a számos ponton módosított jelentéstervezetet, 19-en szavaztak ellene, és 8-an tartózkodtak.

A testület a végszavazás előtt a tervezethez érkezett 551 módosító indítványról is szavazott. A néppárti képviselők, a többi között a magyar Fidesz-KDNP-s politikusok önálló módosító indítványainak nagy többségét elvetette a bizottság. Rui Tavares ugyanakkor magyar újságíróknak adott nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hetekben kidolgozott több mint 40 közös, kompromisszumos módosító indítvány közül több a magyar kormány és a Fidesz észrevételeit is tartalmazza, és ezeket néppárti képviselők is támogatták.

A magyar törvényhozásnak a tervezet szerint - amellett, hogy vissza kellene állítania az alkotmánybíróság döntési jogkörét költségvetési kérdésekben - a testület megválasztásakor is konszenzusra kellene törekednie az ellenzéki pártokkal, biztosítva, hogy az Ab tagjai mentesek legyenek a politikai befolyástól.

Az ajánlások közé a bizottság szocialista elnöke, a spanyol Juan Fernando López Aguilar egyéni módosító indítványának elfogadásával az is bekerült, hogy a magyar hatóságoknak fel kellene kérniük a Velencei Bizottságot és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalát az új választási jogszabályok és intézményrendszer közös elemzésére, valamint utóbbit a választások megfigyelésére is.

A tervezet utal az uniós alapszerződés 7. cikkének első pontjában leírt eljárásra, amely nem jelent szankciókat, de ez alapján az uniós intézmények a tagállamok nyolcvan százalékának támogatásával és az EP beleegyezésével vizsgálatot indíthatnak, hogy fennáll-e egy adott tagállamban annak kockázata, hogy sérülnek az uniós szerződésben lefektetett alapvető értékek. Az eredeti javaslathoz képest viszont némileg puhult a megfogalmazás: a Tavares által írt eredeti dokumentum világosan arra kéri az EP házbizottságát, hogy indítsa el Magyarország ellen az eljárást, ha a magyar kormány nem az uniós szerződés kettes cikkében lefektetett értékekkel összhangban teljesíti a határozati javaslatban megfogalmazott ajánlásokat. Az új változat már csak ennek megfontolását kéri a testülettől, ha úgy tűnik, hogy a magyar válaszok nem állnak összhangban az európai alapértékekkel.

Változatlan formában hagyta jóvá a szakbizottság a tervezetnek azt a pontját, amely azt mondja ki, hogy a magyarországi változások trendje összeegyeztethetetlen az uniós értékekkel és a szerződés egyéb pontjaival, és ha ezt a trendet nem javítják ki kellő időben és megfelelő módon, akkor az az európai alapértékek súlyos megsértésének "egyértelmű kockázatához vezet".

A fideszes EP-képviselőcsoport közleménye szerint az elfogadott Tavares-jelentés nem más, mint az európai baloldal pártdiktátuma.

A képviselőcsoport úgy látja, a jelentés továbbra is elfogult és elfogadhatatlan annak ellenére, hogy az elmúlt hetek tárgyalásainak eredményeként sikerült több ponton is javítani a dokumentumon. Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője a szavazás után magyar újságíróknak azt mondta: a jelentés egy politikai játék része.

"A Tavares-jelentés nem más, mint az európai baloldal pártdiktátuma. A dokumentum plenáris ülésen való elfogadásának sem jogi, sem költségvetési, sem gazdasági következménye nincs Magyarország számára" - olvasható a fideszes EP-képviselők közleményében.

Az MSZP EP-képviselői nyilatkozatban üdvözölték, hogy a LIBE által elfogadott Tavares-jelentés nem tartalmaz olyan kitételeket, amelyek a magyar állampolgárokat érintő szankciókat javasolnának. "A szocialista frakció kezdettől fogva elutasította az erre vonatkozó indítványokat. Mi, magyar szocialisták világossá tettük, hogy nem támogatunk semmilyen, a magyar lakosságot sújtó büntetőintézkedést" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, Göncz Kinga, Gurmai Zita és Herczog Edit.

Reményüknek adtak hangot, hogy a júliusban az EP plenáris ülése elé kerülő dokumentum "végleges formájában is tényszerű marad, a magyar állampolgárok jogait és az európai értékrendet védi". Az MSZP-s EP-képviselők szerint a kritikák "nem Magyarországra, nem a magyar emberekre, hanem Orbán Viktorra és kormányára vonatkoznak". Megjegyezték azt is, hogy a néppárti képviselők egy részének támogatása nélkül nem sikerült volna ilyen nagy többséggel elfogadni a jelentést.

Az európai alapvető jogok nem csak papíron léteznek, hanem a valóságban is érvényesülniük kell - ekként értékelte Rui Tavares magyar újságíróknak a jelentés bizottsági elfogadását.

A politikus szerint most már a LIBE hivatalos álláspontjának tekinthető, hogy a magyarországi változások rendszerszintűek, és azok trendje összeegyeztethetetlen az uniós szerződés kettes cikkében foglalt értékekkel.

A magyar demokrácia fontos Európa számára, és az európai demokrácia is fontos kell legyen Magyarország számára - hangoztatta Tavares.

Olvasóink írták

 • 11. Demalgon 2013. június 22. 23:48
  „ha már krónikusak a tünetek mutogatsz, hátha átragad másokra a problémád? Megnyugtatlak valagi, varázslók nem léteznek, mert mindegyik fehér falú királyi lakosztályt kapott. Ha sokat mutogatsz tagságit nyerhetsz.”
 • 10. Valaki 2013. június 22. 19:32
  „Ja, ezeket is látni rajtad. :)))”
 • 9. Demalgon 2013. június 21. 23:22
  „viszont rommel ezt nem tudod megcáfolni. Mert a nemzet akkor tud erős maradni, ha körültekintő, nyitott, és nem fogad el semmit egészséges kétkedés nélkül. A fanatizmus és az ostobaság kéz a kézben jár, és mind a kettő bármely nemzetet rossz irányba viszi.”
 • 8. Eva- 2013. június 20. 21:22
  „7-hez

  http://www.fknp.hu/aktualis/
  ez vagy Te???avagy valamelyik másik?

  az a baj, hogy kevergetni nem hagynak mások
  szabályok nem!
  de
  a pénz az kéne!”
 • 7. Valaki 2013. június 20. 21:08
  „Ave, a nemzeti érdekeket nem kéne keverni a kiszantantosokkal. :))”
 • 6. rommel2 2013. június 20. 19:29
  „DEMALGON
  ELISMERÉSEM !!!
  IGY A VÉLEMÉNYED SOKKALTA KORREKTEBB , MINT KÁROMKODÓ STILUSBAN ................
  BÁR NEM ÉRTEK EGYET VELED , DE A VÉLEMÉNYEDET TISZTELETBEN TARTOM ..............”
 • 5. Eva- 2013. június 20. 19:17
  „4-hez

  dehogy!
  itt nemzetállamot akarnak, és mindenki ennek szellemében hergeli is híveit
  Csak nem értem, hogy akkor miért ekézik azt, aki pedig európai egységet akar.
  ez kétféle nézőpont.
  Magyarország lép ki a szabályok alól.

  és háborog, hogy ez a többieknek nem tetszik

  Az Unioért sokan sokat tettek--nem biztosan szeretnék munkájukat veszni hagyni!
  Mert ki lehet lépni a közösségből, de akkor a pénz is veszik!
  meg a kapcsolatok is”
 • 4. Valaki 2013. június 20. 18:25
  „tavaris tavares nagyon aktív a demokrácia ellen. :)))”
 • 3. Demalgon 2013. június 20. 08:25
  „Waffenstürzmeister, előbb az agyadban kell rendet tenni. Egy ország pusztulása akkor garantált, ha annak lakói között az ostobák aránya kimagaslóan emelkedik. Továbbá a legkisebb betegség is képes belülről elpusztítani bármit. A mostani vezetés és követői miatt körülbelül ezen a szinten állunk. Tartjuk a markunkat, de beleugatunk mindenbe. Sok az okos birka, aki totál sötét ahhoz, amiről beszél, de mindenki mással van a probléma, aki alaposan megvizsgálja a problémát, nem azzal, aki egyből rábéget, és még lehetne sorolni. Az unió valós problémája ugyanaz, ami egy országé, az emberi ostobaság. Az emberi ostobaság az, amit első körben kezelni kell, ha hosszú távon növekedésbe szeretnénk átfordulni.”
 • 2. Eva- 2013. június 19. 23:39
  „Sajnos a balos képviselők nem lettek volna elegen az elfogadáshoz
  Legalább (!) 4 EPP küldött megszavazta a Tavares jelentést.
  24 EPP + 7 egyéb = 31. 19 Nem + 8 Tartózkodás = 27.
  31/19 és 8 tartózkodás”
 • 1. rommel2 2013. június 19. 20:18
  „SZÉGYEN !!!!
  IDE ZÜLLÖTT LE EURÓPA , HOGY A TÖBBSÉGI BALOS KÉPVISELŐK HAZUGSÁGOK ALAPJÁN AZ EGYIK
  LEGKISEBB ORSZÁGOT MOLESZTÁLJÁK , AHELYETT HOGY AZ UNIÓ VALÓS PROBLÉMÁIVAL FOGLALKOZZANAK !!!
  EZ AZ EURÓPAI DEMOKRÁCIA KEZDŐDŐ VÁLSÁGA .........................”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pappá szentelési ceremóniákat tartanak országszerte

Pappá szentelési ceremóniákat tartanak országszerte júniusban, ennek eredményeként mintegy húsz… Tovább olvasom