Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Tavaly 387 eljárást indult az Alkotmánybíróságon

Tavaly 387 eljárás indult az Alkotmánybíróságon (Ab), így a korábbról áthozott ügyekkel együtt 555 beadvánnyal foglalkozott a testület, és 426 ügy végére pontot is tett. A lezárt ügyek száma 2013-ban még 367 volt - írta a Magyar Hírlap hétfőn a testület 2014-es ügyforgalmi adataira hivatkozva.
Mint írják, a teljes üléseken, illetve a három, öttagú tanácsban 272 eljárást zártak le visszautasító, megszüntető vagy áttételről rendelkező végzéssel, míg 84 esetben érdemi határozattal fejezték be az ügyet. Az adatok szerint 169 eljárás húzódott át erre az évre.

Az Ab tavaly tíz jogszabályt vagy jogszabályi rendelkezést semmisített meg, egy esetben pedig megsemmisítés nélkül állapított meg alaptörvény-ellenességet. A bírósági vagy hatósági döntéseket megsemmisítő határozatok száma tizenegy volt. Korábban, 2013-ban jóval több, összesen 53 esetben élt az Ab a jogszabály vagy jogszabályi rendelkezés megsemmisítésének jogával, de mindössze öt alkalommal tette ezt meg bírói döntésekkel szemben.

A testülethez tavaly 737 alkotmányjogi panaszt nyújtottak be, s ehhez még hozzájön több mint háromszáz olyan beadvány, amelyet lényegében azonos szöveggel nyújtottak be devizahiteles ügyekben. Kétszázhatvanhat panasz befogadását elutasították - olvasható a lapban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szén-monoxid-mérgezéssel vittek kórházba egy gyereket Pécelről

Egy felnőtt és egy gyermek szenvedett szén-monoxid-mérgezést Pécelen egy családi házban vasárnap késő este, a gyereket kórházba vitték. Tovább olvasom