Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Tavaly 38,3 millió külföldi látogató érkezett Magyarországra

Tavaly 38,3 millió külföldi látogató érkezett Magyarországra, akik összesen 100 millió napot töltöttek el Magyarországon - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.
A külföldi látogatók közül 15,3 millió fő volt a kirándulók és 13,6 millió a tranzitutasok száma. Az átlagos tartózkodási idő 2,6 nap volt, ezen belül a több napra látogatók átlagos tartózkodási ideje 7,7 nap.

Tavaly a külföldi látogatók 958 milliárd, a turisztikai célból utazók 670 milliárd forintot költöttek. A lakosság 17 millió alkalommal utazott külföldre, és 558 milliárd forintot költött. A külföldre látogató magyarok 12 százalékkal kevesebbet, a Magyarországra látogató külföldiek viszont 5 százalékkal többet költöttek tavaly az első háromnegyed évben, mint 2005 azonos időszakában.

A magyar utazók 422 milliárd forintot költöttek el külföldön az első háromnegyed évben, a külföldiek magyarországi kiadásai 726 milliárd forintot tettek ki. Tavaly 11 százalékkal nőtt az egy napra Magyarországra látogatók száma, míg a több napra látogatóké 8 százalékkal csökkent.

A külföldi látogatók által hazánkban eltöltött összes idő 2006-ban az előző évhez képest 6 százalékkal, 100 millió napra emelkedett. A több napra látogatók által eltöltött összes idő kismértékben, 4 százalékkal nőtt.

Az egy napra Magyarországra látogatók 49 százaléka jellemzően átutazik Magyarországon. A szomszédos országok közül Románia, valamint Szerbia és Montenegró állampolgárai tették ki az átutazók közel 50 százalékát. Az egy napra beutazók, a kirándulók többsége, 36 százaléka Szlovákiából, 25 százaléka Ausztriából és 16 százaléka Romániából érkezett.

A turisztikai céllal érkezők aránya 17 százalék, ezen látogatók közel egytizede üzleti céllal tartózkodott Magyarországon. Kiemelkedő az egynapos utazók között a vásárlók aránya, ami eléri a 24 százalékot. A hosszabb ideig Magyarországon tartózkodók esetében lényegesen meghatározóbb a szabadidős és az üzleti cél. Ebben a csoportban a vásárlási céllal érkezők aránya 1 százalék alatt van.

A több itt töltő külföldiek által leglátogatottabb turisztikai régiók Budapest, a Nyugat-Dunántúl és a Balaton voltak. Az 1-3 napra érkezők 41 százalékos arányban Budapesten fordultak meg. A négy- vagy többnapos látogatások esetében Budapest 36 százalékkal, de a Nyugat-Dunántúl és a Balaton 22-23 százalékkal szintén jelentős vonzerővel bír. Az összes látogató több mint 75 százaléka ezt a három régiót kereste fel.

MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztosítási csalás

Az egyik biztosító nagyobb értékre elkövetett csalás kísérlete miatt tett feljelentést egy győri és… Tovább olvasom