Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Tatárszentgyörgy: előbb tanulmányozni, utána nyilatkozni

Elsőként tanulmányozni kell a helyszínt és a nyomokat, utána kell nyilatkozni - ezt mondta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a tatárszentgyörgyi eset kapcsán. Mint ismert, a rendőrség eleinte még füstmérgezésről beszélt, csak délután ismerték el, hogy gyilkosság történt.


A tárcavezető szerencsétlennek nevezte azt, ami a híradásokban a történtek után eleinte megjelent. Tatárszentgyörgyön hétfőn hajnalban lőttek le egy fiatal családfőt és kisfiát, mikor égő házukból menekültek.

Előbb tanulmányozni kell a helyszínt és a nyomokat, utána pedig nyilatkozni - így fogalmazott Draskovics Tibor a tatárszentgyörgyi eset kapcsán. Meglátása szerint ebben az esetben nincsenek elhamarkodott és félreérthető nyilatkozatok. A helyszínelés után ugyanis a rendőrök tudják, hogy mi történt, és ennek megfelelően járnak el, így történt ez Tatárszentgyörgyön is. "Ahogy egyébként ez a nyilvánosság előtt megjelent, az meg szerencsétlen volt" - fogalmazott.

Draskovics Tibor elmondta, hogy tavaly 33 emberölés vagy emberölési kísérlet történt Pest megyében, ebből a nyomozók 32 tettesét elfogták. Szerinte ez jó eredmény és előrevetíti, hogy mi fog történni Tatárszentgyörgyön. A miniszter újságíró kérdésre azt mondta, hogy az elmúlt időszakban történtek olyan események, amikor "sunyi módon" roma családokra támadtak. Bár nincs kézzelfogható bizonyíték, hogy ezek mögött rasszizmus áll, más motívum szerinte nincs, ami összefogja ezeket. Bencze József országos rendőrfőkapitány arról nem mondott konkrétumokat, hogy milyen összefüggések alapján vizsgálja a tatárszentgyörgyi esetet, csakúgy, mint a korábbi romák elleni támadásokat a Nemzeti Nyomozó Iroda. Draskovics Tibor beszélt arról is, látszik, hogy "a szélsőséges beszéd, a gyűlölködő, másokat kirekesztő megszólalás, az ezt alátámasztó utcai magatartás és az adott esetben valószínűleg rasszista motívumokat is tartalmazó bűncselekmények között, ha nem is egyenes az összefüggés, de van egy ív". A miniszter külön felhívta hétfő délutáni megbeszélésén Sólyom László figyelmét a politikán felül álló közjogi méltóságok felelősségére: nem szabad ugyanis szó nélkül hagyni a gyűlölködő megszólalást és utcai magatartást, mert látni lehet, hogy ez hová vezethet - még ha az elkövetők, nem is ugyanazok - tette hozzá.

Korábban:

Tatárszentgyörgy: belső vizsgálat a rendőri intézkedésről

Tatárszentgyörgy - Vizsgálatot rendelt el Ármós Sándor, Pest megye  rendőrfőkapitánya a tatárszentgyörgyi kettős emberölés helyszínén  történt rendőri intézkedéssel kapcsolatban - közölte kedden a megyei  főkapitányság.     
     
A rendőrség honlapján megjelent, szűkszavú közlemény szerint a  főkapitány arról is rendelkezett, hogy a település körzeti  megbízottja mellett fokozott legyen a rendőri jelenlét  Tatárszentgyörgyön.

A Parlamentben is Tatárszentgyörgy a téma

Nincs rendőrség - mondta a fideszes Farkas Flórián a  tatárszentgyörgyi gyilkosság kapcsán kedden az Országgyűlésben;  Korózs Lajos államtitkár viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a  Fidesz volt az, amely állásfoglalást fogadott el a cigánybűnözésről.   

Farkas Flórián napirend előtt azt mondta, ha továbbra is olyan  létbizonytalanságban él a cigányság, mint amilyenben most, akkor ez  társadalmi robbanáshoz vezethet. Korózs Lajos, a Szociális és  Munkaügyi Minisztérium államtitkára közölte: a Fidesz két héttel  ezelőtt állásfoglalást fogadott el a cigánybűnözéssel kapcsolatban,  és a Lungo Drom - amelynek Farkas Flórián az elnöke - kiállt Bayer  Zsolt publicista mellett.

Gulyás József (SZDSZ) szerint, ami Tatárszentgyörgyön történt,  nem közbiztonsági gyökerű, míg Herényi Károly (MDF) szerint "egy-egy  díszcigánnyal" semmire sem fognak menni.

Korábban:

Reggel még füstmérgezésnek és elektromos tűznek nevezték, délutánra kettős gyilkossággá minősítették át a hatóságok a tatárszentgyörgyi halálesetet. A cigánysor szélén élő család rokonai rasszista indítékú támadásra gyanakodnak.

Kora hajnalban a tatárszentgyörgyi cigánysoron Csorba Csaba családja lövésekre és kiabálásra ébredt. A szomszédos, közvetlenül az erdő melletti utolsó ház égett, ahol Csorba fia, menye és három unokája lakott.

A családfő a véres hóban talált rá 27 éves fiára, Róbertre. Ötéves unokája mellette feküdt. Mindkettejüket bevitték a nagyszülők házába, a mentők onnan vitték őket a kórházba, de már egyiküket sem sikerült megmenteni. Megsérült a család két másik gyereke is, őket az édesanyával Budapestre szállították.

A kiérkező tűzoltók lekapcsolták a házat az áramról, és eloltották a lángokat. Elsődleges, még a sötétben elvégzett szemléjük szerint a tüzet az okozta, hogy a vezetékek egy nagy áramfelvételű olajradiátor miatt túlmelegedtek. A szomszédos Örkényről kiérkező körzeti orvos füstmérgezést jelölt meg a kisfiú és édesapja halálának okaként.

A rendőrség a körzeti megbízott jelentése alapján közigazgatási eljárás keretében indított vizsgálatot. A kiégett házat nem kordonozták körbe, a környéket nem biztosították.

Azt az Indexnek a helyszínen a rendőrök és a tűzoltók is megerősítették, hogy a halottakon nem voltak látható égési sérülések. Azt azonban nagyon nehéz megérteni, hogy a hatóság embereinek miért nem tűntek fel a lövésnyomok az épületen, nem is beszélve az áldozatok lőtt sérüléseiről, amit a rokonok azonnal észrevettek.

A hatóságok eljárását és az első vizsgálatok megállapításait amúgy is nehéz összeegyeztetni a józan ésszel és Csorbáék tapasztalataival. Mivel ugyanis a környéket a rendőrök nem zárták le, a férfiak még az éjszaka terepszemlét tartottak.

Az Indexnek Csorba Richárd, az áldozat testvére elmondta, hogy az erdőben a dűlőúton megtalálták egy autó nyomait, ahonnan négy pár lábnyom vezetett Csorba Róberték házához.

„Körbevették a házat, aztán rájuk gyújtották, és lelőtték a menekülőket“ – mondják, hogy szerintük mi történhetett. Ők mutatták meg a reggel újra kiérkező rendőröknek a hóban a ház déli oldalánál a töltényhüvelyeket, és a bejárat melletti összetört borosüvegre is ők hívták fel a hatóság figyelmét.

Csorbáék és a kiterjedt rokoni, ismerősi kör tagjai mindvégig tudták, hogy kisfiúval és a papájával nem a tűz, hanem lövések végeztek. Ennek ellenére a rendőröktől egészen délutánig csak azt hallhatták, hogy semmi sem utal idegen kézre és erőszakra.

Pedig ahogy felkelt a nap, egyre nehezebb volt tagadni a mind nyilvánvalóbb tényeket. A hivatalos verzió ennek ellenére egészen délutánig tartotta magát. A család, majd a délelőtt elsőként a helyszínre érkező Mohácsi Viktória EP-képviselő hiába mondták, hogy gyilkosság történt, majd hogy a rendkívüli boncolás során lövedékeket találtak az áldozatok testében. A rendőrség – mások mellett az Index kérdésére is – csak értetlenkedett, hogy honnan lehet Mohácsinak ilyen információja.

Délután háromkor, amikor Papp Péter, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója a helyszínen rögtönzött sajtótájékoztatón végre elismerte, hogy gyilkosság történt, Csorba Csaba házában a gyászoló romák örültek a rendőrök észhez térésének, de dühöngtek is, hogy ezek után mire számíthatnak a nyomozástól.

Papp az Index kérdésére, hogy a nyilvánvaló jelek ellenére miért tartott több mint fél napig, hogy a rendőrség átminősítse az esetet, azt válaszolta, hogy természetesen már régóta tudták, hogy az áldozatok erőszakos halállal haltak meg. Részleteket – például a fegyverek jellegéről – ugyanakkor nem kívánt elárulni. Panaszkodott viszont, hogy a helyszínt az éjszaka során sokan összejárták, ami megnehezíti a nyomok értékelését.

A kiégett ház mellett a hajnali oltást és szemlét is vezető Velíkovszki Zoltán dabasi tűzoltóparancsnok délután arról nyilatkozott, hogy a tűzoltóság továbbra is úgy véli, hogy a tüzet a vezetékek túlmelegedése okozta. Az Index kérdésére, hogy mennyire tartja életszerűnek, hogy pont akkor gyulladt ki Csorba Róberték háza, amikor odakint fegyveresek vadásztak rájuk, és hogy nem kéne-e újraértékelni a tűzvizsgálat eredményeit, azt válaszolta, hogy ő nem rendőr, és a nyomozás nem az ő dolga.

Korábban:

A tűzoltókat hajnalban hívták ki a Fenyves utcába, miután kigyulladt egy családi ház. A lángokat megfékezték és megállapították, hogy a tüzet feltehetően elektromos zárlat okozta. A kiérkező rendőrök a szomszédoknál találták meg a házban élő családot. A 28 éves családfőn és 4 éves kisfián azonban a mentők már nem tudtak segíteni.

A halottszemlén jelen lévő orvos az idegenkezűséget kizárta, így a rendőrség először közigazgatási hatósági eljárást indított. Később azonban a soron kívül elrendelt boncolás azt állapította meg, hogy a férfi és kisfia lőtt sérülésekbe halt bele.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság hétfő délutáni közleménye szerint a család az égő házból menekült, amikor vadászfegyverből tüzelni kezdtek rájuk. A lövések eltalálták a 28 éves családfőt és karján ülő 4 éves kisfiát, ebbe haltak bele. Megsérült még két másik kisgyermek is, ők feltehetően a tűzben szerezték sérüléseiket. A gyerekek anyjának nem esett komolyabb baja.

A nyomozás így több emberen elkövetett emberölés miatt indult meg, azóta már a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálja az ügyet. Bencze József országos rendőrfőkapitány közben 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki az egyelőre ismeretlen tettes vagy tettesek mielőbb elfogása érdekében. A rendőrség azt kéri, hogy aki érdemleges információval rendelkezik, jelentkezzen a Nemzeti Nyomozó Irodánál vagy hívja az ingyenes 107-es vagy 112-es hívószámok valamelyikét.

Korábban:

A rendőrség nem erősítette meg a hírt, a boncolás még tart. A ház udvarán lőszerhüvelyeket, sörétet, és egy benzineskannát is találtak. Az éjszakai tatárszentgyörgyi tűzeset helyszíni szemléje során valóban találtak a ház udvarán lőszerhüvelyeket, ám egyelőre nem tudni biztosan, hogy azok összefüggésbe hozhatók-e a tűzzel, mondta Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Tűz TatárszentgyörgyönÉjjel tűz ütött ki egy tatárszentgyörgyi családi házban. Az apa és 5 éves fia meghalt. Az édesanya, illetve 3 és 6 éves gyermeke súlyos sérüléseket szenvedett.

Az elsődleges szakvélemények szerint elektromos zárlat okozta a tatárszentgyörgyi lakástüzet, ám a helyszíni szemle még tart, így a két halálos áldozatot követelő tűz keletkezésének pontos okairól és körülményeiről a rendőrség csak a szemle végeztével tud biztosat mondani.

  - Nem tudom cáfolni, hogy lövésnyomok találhatók a Tatárszentgyörgyön  elhunytakon - mondta az MTI kérdésére Bencze József országos  rendőrfőkapitány egy hétfői sajtótájékoztatón, Budapesten.


Az elhunyt férfi édesapja, Csorba Csaba, illetve a társaságában a háznál tartózkodó több helybéli lakos az udvaron a hóban töltényhüvelyeket és vérnyomokat, a ház bejáratánál összetört üvegpalackot, benn pedig sörétet találtak.

Az épület közvetlen közelében találtak egy tízliteres fém benzineskannát is, egyelőre nem tudni, kié és mikor került oda - mondta az Index kérdésére Velikóvszki Zoltán dabasi tűzoltóparancsnok. A sérülteket még nem tudták kihallgatni. Veszilóvszki Zoltán szerint senki nem volt az épületben, amikor a tűzoltók kiértek a helyszínre.

Az apa a háztól körülbelül tíz méterre feküdt, "külsérelmi nyomok voltak rajta". A tűzoltóparancsnok szerint a sérüléseket akár mennyezetről lehulló deszkák is okozhatták, de további találgatásokba a vizsgálat lezárásáig nem kívánt belemenni. A Pest megyei településen megjelent Kolompár Orbán az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, aki azt mondta: Molotov-koktéllal gyújtották fel a családi házat, és egy kisfiút, valamint édesapját sörétes fegyverrel agyonlőtték.

Nem hajlandó a rendőrség elismerni, hogy gyilkosság történt, ezért hívta őt a család a helyszínre - mondta telefonon Mohácsi Viktória az MTI-nek. Szemtanúk beszámolója szerint az ötéves kisfiút és 27 éves édesapját akkor érte a halálos lövés, amikor menekültek az égő házból - tette hozzá.

Beluzsárné Belicza Andrea szerint eddig semmi sem bizonyítja, hogy lövések dördültek volna el. Az esetleges Molotov-koktélos támadásról, illetve gyilkosságról szóló, ugyancsak a helyszínről származó híresztelésekre reagálva a szóvivő kijelentette: a rendőrség csak a boncolási jegyzőkönyv birtokában nyilatkozhat az elhunytak halálának pontos okáról. Ennek, illetve a tűzvédelmi jegyzőkönyvek elkészültéig nem kívánnak találgatásokba bocsátkozni.

Berente Imréné, a falu polgármestere az Indexnek elmondta, hogy reggel ő is csak tűzesetről értesült, és amikor kiment a helyszínre, a hozzátartozók ott kezdték el mondogatni neki, hogy ez nem egyszerű tűzeset volt. A család élet 50 ezer forintos gyorssegélyt kapott, és a Vöröskereszttől még fognak kapni ruhákat, illetve az önkormányzat anyagi segítséget nyújt majd a temetéshez. "Nagyon szimpatikus fiatal család volt" - mondta az áldozatokról a polgármester asszony - "szocpol lakásban laktak, viszonylag rendezett anyagi körülmények között, legalább is hozzám nem jártak segélyért".

Korábban:

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta, hogy hajnali háromnegyed egy körül hívták a tűzoltókat a Pest megyei településre, mert kigyulladt egy 61 négyzetméteres ház. Az épületből egy gázpalackot is kihoztak a tűzoltók, mielőtt felrobbant volna. A tüzet rövid idő alatt eloltották, de a romok között egy férfi és egy fiú gyerek holttestét találták meg. A tűz okát még nem tudni, hétfőn a reggeli órákban közösen tartanak vizsgálatot a rendőrök és a tűzoltók.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az első adatok alapján vélhetően zárlat okozta a tüzet. Egy 5 éves kisfiú és édesapja haltak meg. Egy 3 és egy 6 éves gyermek és édesanyjuk súlyosan megsérült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaesést hozna a tervezett csekkadó

Győr-Moson-Sopron - A megyei turizmus egyötöde kötődik az üdülési csekkekhez, amelyek népszerűségét… Tovább olvasom