Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Tatán lőttek a győri katonák

A győri légvédelmi rakétadandár katonái első ízben tartottak éleslövészetet BTR 80-as páncélozott járművel. A háromnapos gyakorlat látványos része tegnap volt, amikor a páncélosokkal menet közben, rövid megállásokkal semmisítették meg a célokat.
A 12. Arrabona légvédelmi rakétadandár támogató rajainál rendszeresített BTR 80-as gyalogsági harcjárművekkel hajtott végre iskola-lőgyakorlatot a kijelölt állomány. A lövészetet a tatai 25. Klapka György könnyű lövészdandár szomódi kiképzőbázisán rendezték.
A gyakorlat felkészítésért felelős parancsnoka, Ferenczi Zsolt őrnagy elmondta: a rajparancsno-

kok, géppuskairányzók, harcjárművezetők az elméleti és gyakorlati felkészítések végén tett sikeres vizsga után hajtották végre a lövészetet. A katonák ezeken a lőgyakorlatokon szerzik meg a kellő jártasságot a fegyverek kezelésében.
A Kisalföld tudósítója tegnap BTR-be szállt, hogy saját „bőrén” érezze, milyen egy többtonnás páncélozott harcjárműben ülni. Különösen, amikor lőnek is. A kétféle fegyverrel felszerelt monstrumok személyzete először a hevederekbe töltötte a 7,62-es és a 14,5 milliméteres lőszereket. Miután megkapták a parancsot, villámgyorsan beugrottak az egy vonalban felsorakozott nyolckerekűekbe, s betöltötték a tárakat. Az újságírón nem volt fejvédő sisak, így közelről tapasztalhatta meg, milyen kemény a páncél...
Menet közben a motorzaj gyengébb volt a vártnál. A cél felbukkanásakor kiadott tűzparancsra megszólaló nagy kaliberű gépágyú viszont fülsiketítően kelepelt. Ehhez képest a 7,62-es géppuska hangja gyenge zümmögésnek tűnt. A jármű parancsnoka, Molnár Attila őrmester határozottan utasította az irányzót: „Lejjebb, mert túlment. Most elé tarts. Jó, ez sikerült, lebukott.”
Mire a lőszerek kifogytak a tárból, a katonák „leküzdötték” a célokat. A súlyuk ellenére is fürge BTR 80-asok az eső miatt fellazult talajon dagonyázva fordultak vissza kiindulóhelyükre. Mi-

után lecserélődött a személyzet, a soron következő raj elfoglalta a helyét, indult a következő roham.
A gyakorlat parancsnoka jónak értékelte a lövészetet, amelyen összesen 5500 lőszert használtak fel a három nap alatt. S hogy mennyi forró tea fogyott a hideg, esős időben, arról nem készült felmérés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyhétnyi kortárs irodalom

Hagyomány és megújulás jellemzi a VIII. megyei irodalmi hét programját. Tovább olvasom