Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Tartozékok a cicához

Macskakosár

Minden cicának szüksége van egy takaróval vagy valami puha betéttel kibélelt kosárra. (A betét legyen mosható, de semmiképpen ne műszálas, mert azt a macskák nem szeretik.) A kosarat helyezzük huzatmentes, nyugodt helyre.

Toalettláda, alom és -kanál

Feltétlenül szükség van toalettládára, amit minden állatkereskedésben beszerezhetünk. A megfelelő toalettláda pereme 6-8 cm magas, így nehéz belőle kikaparni az almot. Alomnak az ásványi macskaalom a legalkalmasabb. Az összecsomósodott nedves részt a toalettkanállal (kimondottan erre a célra készült lyukacsos lapát, amiből a tiszta alom kihullik, a használt pedig benne marad) könnyen eltávolíthatjuk. Ezt végezzük el minden ürítés után, de legalább napi egy alkalommal, és ha szükséges, pótoljuk az almot. A kismacskát nekünk kell rászoktatnunk az alom használatára, úgy, hogy amikor a kiscica keservesen nyávog, akkor óvatosan megfogjuk, és a toalettládába tesszük. Elképzelhető, hogy már az első alkalommal rájön az alom használatára. A lakásban tartott macska azért jár az alomra, mert ez az egyetlen hely a lakásban, ahol a piszkát el tudja kaparni.

Etetőedények

A macskának szüksége van legalább két etetőtálkára vagy csészére, az egyikben legyen a száraz eledel vagy a húsáru, a másikban pedig állandóan legyen friss víz. Ha lehet, akkor az etetőedények ne műanyagból legyenek, mert ezt a cica könnyen felboríthatja (kivéve a talpas műanyag edényeket).

Körömkoptató és mászófa

Különösen a szobamacskáknál fontos, hogy elvégezhessék "mindennapi" körömkoptatásukat a durva posztóval vagy háncsszőnyeggel bevont deszkán vagy póznán. A karmok kioperálására is mód van. Ez a hazánkban nem elterjedt beavatkozás (de például az USA-ban gyakran végzik) a macska mellső lábain a karmok (és ezzel együtt az utolsó ujjpercek) amputálását jelenti. Az állat számára a műtét maga nem fájdalmas, de a gyógyulás időszaka (körülbelül 10 nap) kellemetlen, nehezen tud a bekötözött, fájó lábaira ráállni. A karmok hiánya miatt a macska nem tud vadászni, és magasabb helyre felkapaszkodni sem. Felállíthatunk mászófát is a cicának, amelyet akár házilag is elkészíthetünk. A törzs kerülete 40-50 cm, az ágaké 25 cm, a fa felülete pedig legyen minél durvább. Fontos, hogy a fa szilárdan álljon, mert ha egyszer a fa megbillen, akkor a macska valószínűleg többet nem fog rá felmászni. Sokszor azonban elég nehéz a macskát rábírni, hogy az általunk kiválasztott helyen élezze karmait, így a lakásban található bútorok látják kárát a macskatartásnak.

Macskaajtó

Ha kijár a macskánk, olyan méretű macskaajtót kell fölszerelni, amin a macskánknál nagyobb állat nem fér be. Erre a célra legalkalmasabb az állatkereskedésekben kapható macskaajtó. Abba a helyiségbe, ahová a macskaajtó nyílik, feltétlenül tegyünk friss vizet és száraz eleséget (a cicák az egérre gyakran megszomjaznak). Szerelhetünk rá tolózárat is, ha szabályozni akarjuk a cicánk ki-, illetve bejutását, és így megakadályozhatjuk más macskák vagy egyéb állatok éjszakai látogatását is.

Fésű és kefe

Elsősorban a hosszú szőrű macskáknak ajánlott a kefe és a fésű, mivel rövid szőrűeknél a cica érdes nyelvével ki tudja fésülni a már nem kívánatos szőrszálakat. A fésű legyen erős, ritka és nem hegyes fogú. A kefe követelményei a következők: legyen sűrű sörtéjű, de ha lehet - bár főleg ilyet lehet vásárolni - ne drót. Naponta kétszer fésüljük őket, így megakadályozhatjuk, hogy a szőrszálak a gyomorba kerüljenek.

Játékok

Ma már rengeteg különböző játékszer kapható cicáknak, ám itt is igaz az, ami a gyerekeknél: a macskák is megtalálják a maguk játékait,
akár mindennapos tárgyaink között is, eljátszanak akár egy tollpihével, vagy a földön húzott cipőfűzővel is. Érdemes azonban körülnézni a boltokban, hiszen számos, kifejezetten cicáknak kifejlesztett játékot találunk a polcokon.  

Utazóláda

Ha kedvencünket gyakran szeretnénk szállítani, célszerű beszerezni egy biztonságos, könnyű szállítóketrecet. A szaküzletekben kapható darabok könnyen tisztíthatóak, s biztonságosan utaztatható benne a cica.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az akvárium berendezése

Az akvárium összeállítása tág teret enged az alkotó fantáziának. Kettős célja van : minél vonzóbbá… Tovább olvasom