Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Tartási rendellenességek

GYÓGYTORNA - A láb kóros alaki elváltozásai döntő többségükben szerzett jellegűek, melyek a helytelen testtartás következtében jönnek létre.

A gyermekkorban magas arányban előforduló statikai rendellenességek működésbeli eltéréseket okoznak: a normálistól eltérő lábszerkezet következtében megváltozik az alsó végtag és a gerinc ízületeinek, izmainak helyzete, működése, mely panaszokat okoz.

Előnyös a mezítlábas járás

Újszülött- és csecsemőkorban általánosan elfogadott a talpi zsírpárna kontúrt meghatározó szerepe, a láb boltozatai ekkor még nem alakultak ki. Az első aggodalmak a járni tanulás vagy az önálló járás kezdeti szakaszában jelentkeznek. Kisgyermekkorra (2–6 év) jellemző a nagy mozgásigény, melyet a láb intenzív fejlődése is indokol. A lábizomzat célzott edzése alapvető feladat, hogy a láb egészséges fejlődésének feltételeit biztosítsuk, melyek közül a bőrkontaktusnak, illetve a célzott izomedzésnek van jelentősége. Alkalmas körülmények között minél több lehetőséget kell biztosítani a mezítláb járásnak. A természetes egyenetlenségű talaj aktiváló hatást fejt ki a boltozatok alakjáért felelős izomcsoportok fejlődésére.

Természetes egyenetlenség

A megfigyelések azt mutatják, hogy a hagyományos lábbeli nélkül élő népcsoportoknál a lábpanaszok nagyon ritkák. A természetes egyenetlenség pázsitot, homokos vízpartot és más természetes környezetben található közeget jelent, a kemény aszfalt, beton nem alkalmas erre a célra! A boltozatok aktív kialakításában a láb izomzatának van szerepe.

Lábtorna

A gyermekkel való együttműködés során lehetőség nyílik a lábtorna gyakorlatainak elsajátítására. E kor tevékenységének meghatározója a játék, melynek hatása sokoldalú. A játékos lábtorna fejleszti a lábat, segíti új mozgásformák kialakulását, hat a gyermek értelmére, javítja a testérzékelést, testtudatot. Az alapgyakorlatokat elsajátításuk után eszközökkel, szerekkel, játékos elemekkel, versenygyakorlatokkal bővíthetjük. Az egészségügyi követelményeknek megfelelő gyermekcipő biztosítja a bőrkontaktust és a mozgásszabadságot. Iskoláskorban (7–14 év) nagy jelentősége van a láb edzésének, a lábizomzat erősítésének.

Lábizom-erősítés

Serdülőkorban (14–18 év) a láb fejlődése befejeződik. Az életkornak megfelelő erős fizikai és biológiai igénybevétel veszélyeket rejthet: az ilyenkor jelentkező fáradtság semmiképpen sem vezethet az aktivitás csökkenéséhez! Az egészséges elvek szerint végzett megelőzés és gyógyítás nagyon fontos feladat. Gyógytornász vezetésével az aktív lábizom-erősítő program gyermekcsoportoknak, illetve egyéni foglalkozásként is ajánlható. Törekedni kell arra, hogy az oktatási intézmények, a pedagógus- és testnevelőképzés éljen annak lehetőségével, hogy ez a program mind a képzésben, mind a gyakorlati oktatásban felhasználásra kerüljön!


Vincze Anita
(Szerzőnk gyógytornász.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elhunyt munkaadóját gyanúsítják

Tovább olvasom