Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Társasházak: hétszáz tűzvédelmi ellenőrzésen 112 bírság

Egy-egy társasházi folyosószakasz lezárása vagy leszűkítése miatt 30 ezer és 100 ezer forint közötti bírságot szabnak ki.
Közel hétszáz tűzvédelmi ellenőrzést végeztek az elmúlt fél évben a katasztrófavédelmi kirendeltségek országszerte a társasházakban, és 112 esetben szabtak ki tűzvédelmi bírságot - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szombaton közleményben az MTI-vel.

Petróczi Tímea tájékoztatása szerint az ellenőrzések nyomán százharminc esetben született hatósági felhívás, több mint negyven esetben pedig hatósági kötelezés, amelyben határidőt szabtak a társasházkezelőknek a jogszabálysértések megszüntetésére.

Közölte: egy-egy társasházi folyosószakasz lezárása vagy leszűkítése miatt 30 ezer és 100 ezer forint közötti bírságot szabnak ki.

Az első fél év tűzvédelmi ellenőrzési adatait ismertetve a szóvivő tudatta, hogy az országos ellenőrzési akciónak köszönhetően a társasházak egyre inkább betartják a jogszabályokat, "ezzel is növelve saját és környezetük biztonságát".

A tájékoztatás szerint az év első hat hónapjában több mint háromszáz esetben érkezett bejelentés társasházakban keletkezett tűzesetekről, amelyekből közel százötven esetben be is kellett avatkozni. Hozzátette: a tüzek során négyen az életüket vesztették, ötvenen pedig megsérültek.

Közölték azt is, hogy a tűzesetek során az elmúlt fél évben a katasztrófavédelem munkatársai több mint kétszáz ember életét mentették meg. A társasházi tüzek többsége magas épületekben keletkezett, és a tűzesetek tapasztalatait összegezve egyértelműen kimutatható, hogy minden második tűz az épület lépcsőházát is érintette.

A társasházi tüzek jellemzően, az esetek több mint 40 százalékában a konyhában, valamint a közösségi terekben, lépcsőházakban, szeméttárolókban és -ledobókban keletkeztek.

Közölték: az ellenőrzések során a legtöbbször tapasztalt szabálytalanságok között szerepel, hogy a menekülésre szolgáló közös használatú közlekedő terekben különböző tárgyakat helyeztek el, vagy ráccsal zártak le a folyosószakaszokat. Volt azonban olyan lépcsőház is, ahol a tűzvédelmi berendezések időszakos felülvizsgálatát nem végezték el, vagy a társasházakba kihelyezett tűzvédelmi használati szabályok, előírások nem voltak naprakészek.

Olvasóink írták

 • 20. SzalavicznéCsalaIda 2012. július 27. 14:41
  „Az igaz,hogy nem közterület de ha tűz van és nem tud bejutni büntethet.De ha én nem tudok másik tulajdonos miatt kimenekülni mondjuk a tetőre mert bezárja önhatalmúlag a kijáratot lefelé meg már nem lehet menekülni?És még utánna a én álltalam is befizetett közös ktsg.-ből kell a büntit kifizetni ha meg nem fulladok!Na ne már!!!:)”
 • 19. georgbob 2012. július 22. 11:56
  „büntessenek csak. A virágot meg a lakásba kell tenni, mint az összes szart is, amit a folyosón tárolnak.”
 • 18. AranyKözépút 2012. július 22. 09:35
  „Hát nem tudom. Én azért jogilag erősen megkérdőjelezném a bűntetési lehetőséget.
  A társasházi folyosó tulajdonjogilag NEM KÖZTERÜLET.
  Elméletileg tanácsot adhatnak h mi hova kerülhet,de nem hiszem, hogy beleszólhatnak. Ilyen alapon azért is bűntethetnének, hogy a tzoltóságnak nem megfelelő módon rendezted be a lakásodat. Jogilag ugyanaz a helyzet.”
 • 17. Zsudiji 2012. július 21. 20:12
  „Kijöttek kétszer és annyit mondták ejnye- bejnye. Csak akkor büntetnek, hogyha tűz lesz... hm.”
 • 16. Zsudiji 2012. július 21. 20:08
  „Mankapunka.. Hátha így folytatják tényleg az lesz. :/”
 • 15. SzalavicznéCsalaIda 2012. július 21. 19:21
  „Én is azt kérdezem hogy is van ez?Én pl.egy cserép virágomról a 30cm.-es lelógó hajtásokat levágtam,egy cserép gyönyörű virágomat elvittem nehogymár útban legyen!De a legfelső emeleten az osztatlan közös tetőre vezető ajtó lezárva!Kulcs kitudja hol?A közösképv.nem ott lakik.A másik lhz.-ban rácsozat stb.a legfelső szinten,ahol a menekülési út vonal lehetne.Ha megbüntetik a házat gondolom a közös klts.-ből kell kifizetni!Na hogy is van ez?”
 • 14. HarconaMarcos 2012. július 21. 19:00
  „Persze hogy nem mennek, hiszen alapvetően az egész a pénzbehajtásról szól. Ott meg csak a macera lenne, a büntetést pedig úgysem fizetnék be, max. az Inszolt lehetne megbütetni, és akkor már megint ki fizetne?”
 • 13. Mankapunka 2012. július 21. 17:51
  „Bán Aladárra nem mennek,az egy gettó-”
 • 12. Zsudiji 2012. július 21. 16:30
  „Bán Aladárba is kijöhetnének ismét, mert a folyosón iszonyat, hogy mi van. Matractól kezdve szétdarabolt konyhaszekrényig minden kint van a folyosón. Hónapok óta... Ja és a 8 éves "gyerekek" mellette cigiznek. Szupi, senki nem csinál semmit..”
 • 11. anuvuk 2012. július 21. 16:20
  „Társasházak: A tárolt lomok, rossz kerékpárok stb.."maguktól" nem fognak kimenni, vagy húsz éve ott vannak, de lehet, hogy még ugyan annyit ott lesznek. Olvasom a Győr+ ban, hogy vállalkozásban elviszik a lomot, a lomért be kell menni, az "értékes" lomot ki kell bányászni! Megint a hangjelzés, igen, az emberek figyelmét mint a jégkrémes autónál fel kell hívni! A hangjelzéssel, végre jön a megváltó, ki elviszi a hosszú ideje kerülgetett nagyobb méretű lomot!
  Nem csak a büntetés a megoldás, a vállalkozókat ebbe az irányba kell ösztönözni!!!”
 • 10. Mankapunka 2012. július 21. 15:51
  „Te szoktad írni: Szabály,az szabály. Önkényesen nem teszünk semmit.

  Akkor ennyi erővel este 10-kor átmegyek a piroson,mert tudom,hogy nem jön senki ott,mert alig jár arra valaki. Ugyanaz a kettő,mert mindenki ismeri a tényezőket.”
 • 9. Mankapunka 2012. július 21. 15:50
  „Pedig neked sem tetszik,ha valamit lezárnak az utcán,pedig lehet nem is jársz arra.

  Érdekes,én már itt nőttem fel,de egyszer sem akartak a lakásunkba betörni,ez hogy lehet?
  Villanyóra szekrényt meg lehet zárni,ha akarod,azért nem fog szólni senki,mert észre sem veszik,de a rácsot nem nehéz.

  Igen,ha kedvem támad,akkor had menjek már fel a 10-re szétnézni mi a helyzet? Arról nem is beszélve,hogy néha attól is büdös volt már,hogy a sok muskátli ott rohadt meg az előtérben. Igen,termel oxigént,de nem úgy,hogy el van zárva a friss levegő elöl.”
 • 8. HarconaMarcos 2012. július 21. 15:35
  „Manka, ha mondjuk az elsőn laksz, akkor nem tudom mi dolgod volna a tizediken egy elzárt előtérben, még ha az osztatlan és közös is. Vagy fordítva. Normális helyen az összes egy szinten lakónak van (volt) kulcsa az ajtóhoz.
  Viszont úgy nem lehetett hozzáférni akárkinek pl. a villanyórákhoz. Mostanában két új sportág van kialakulóban. Az egyik, hogy valaki megbuherja az órát, és utána véletlenül ellenőriz (és büntet) a szolgáltató, a másik pedig, hogy lecsapják a villanyórát, aztán a tulajt, amikor ajtót nyit. Érdekel mi erre a rendőrség válasza? Az, hogy szereljenek fel rácsot. :-/”
 • 7. HarconaMarcos 2012. július 21. 15:12
  „4 - Hát, nem is azt mondtam, hogy mindent meg kell engedni, hanem a ´zérótoleranciát´ kifogásoltam. Putritelepet lomtárat, üzemanyagbázist, gázpalackot, stb. tényleg ne lehessen már, de jó magyar szokás szerint az egy bites aggyal kiküldött ´katasztrófavédők´ (noooormális? védi a katasztrófát?!) összevissza büntettek.
  Ha az egész nem arról szólna, amiről, akkor pl. emeletes házaknál kötelezővé tették volna a lépcsőházak füstmentességének biztosítását (igen, már ezt is feltalálták a tudósok), esetleg kötelező jelleggel minden konyhába/lakásba egy -legalább- egykilós poroltót. Hamáregyszer onnét indulnak úgy általában a tüzek, és még statisztikus is van hozzá... Persze lehetne ez ´ajánlás´ is, a tűzoltóság által évente egyszer megtartott bemutatóval, gyakorlási lehetőséggel, oktatással. Szerintem ez sokkal inkább a dolguk lenne, mint a sarcolás.”
 • 6. Mankapunka 2012. július 21. 14:50
  „georgbob írja jól. Ezek a cuccok azokat nem zavarta,akik nem ezek között él.

  Lépcsőfordulóból volt mikor a 2 méteres kiszáradt virágot úgy hajítottuk le a lakószintre,mert az ággyal nem lehetett miatta elkanyarodni.

  Harcona Bocs,de miért is zárja le a lifttől azt a részt???? Közös Költséget fizetek,így a lezárt részre is fizetem,ahova nem tudok bejutni,mert le van zárva. Erről mi a véleményed? Osztatlan közös tulajdon,amit ő önkényesen lezár? Hogy is van ez?”
 • 5. állampógár 2012. július 21. 14:40
  „4.Olyan is van sajnos sok helyen.Azt kell megszüntetni.De virágcserépért,képért,nem naprakész tűzvédelmi előírásért
  büntetgetni az túlzás.”
 • 4. georgbob 2012. július 21. 13:54
  „harcona

  Akkor te nem olyan házban laksz, ahol a paraszt szomszédod putritelepet alakít ki a folyosón...”
 • 3. HarconaMarcos 2012. július 21. 12:57
  „Tricse, az önkormányzati képviselőnek én is többször szóltam, hogy meg kellene tiltani a ház előtti parkolást - egyelőre semmi, mert nem népszerű parkolóhelyeket megszüntetni. Amúgy mind Adyvárosban, mind Marcalvárosban több tucatnyi olyan épület(rész) van, ami egyszerűen megközelíthetetlen tűzoltóautóval.
  A száraz felszálló vezetékek kupakjait simán lelopják a fémgyűjtő jómunkásemberek, a helyiség nem lezárható, a tolvajokkal nem foglalkozik a rendőrség, de büntetnek, ha nem használható a vezeték. Bravo!
  Az egész egyébként nyilvánvalóan arról szól, hogy a zemberek még az otthonukban is a seggükben érezzék a hatalom kezét. Észre kellene venni, hogy azért -még- nekik is van beleszólásuk abba, hogy kit küldenek a parlamentbe, és igenis számon kérhetik rajta, amit csinál. Erre persze mindenki lusta, így aztán történik az országban az, ami.”
 • 2. tricse 2012. július 21. 12:50
  „Egy aláírásgyűjtési ügyben volt szerencsém több lépcsőházban is járni! Siralmasan sivár,60-as 70-es évekbeli szocreál filmekre hajazó környezet! De ami a legszebb az egészben! A tűzoltóautó eljutását a házig senki nem biztosítja,nincs megoldva! Na kérem!Mi ez,ha nem pusztán új pénzbevételi forrás!”
 • 1. HarconaMarcos 2012. július 21. 12:48
  „Éljen a NER, ahol a rendőrök után már a tűzoltók is pénzbehajtókká váltak! :-/
  A zemberek nem azért tesznek rácsot az ajtajukra mert bent szeretnének égni, vagy hogy nehezebb legyen a tűzoltók dolga ha baj van, hanem azért mert olyan a közbiztonság amilyen. Amíg életerős férfiak heverésznek a 30-as tábláknál, addig a betörők nyugodtan dolgoznak. Több ismerősömhöz törtek be az elmúlt időszakban, de nem olyan sikeres a felderítés, mint a traffizás.
  Amúgy a legközelebbi alkalommal mindenki nyugodtan kérdezze meg a képviselőjétől, hogy miért is szavazott zéro toleranciát a virágcserepek ellen. Ha szerintük ma ez a legnagyobb veszély az országban, akkor talán más foglalkozás után is nézhetnek. :-/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyalogost gázolt halálra egy autó Borsodban

Gyalogost gázolt halálra egy személygépkocsi a 26-os számú úton szombat hajnalban. Tovább olvasom