Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Társadalmi és bizalmi válság jön

Társadalmi, szociális és bizalmi válsággal is szembe kell nézni az új évtizedben Magyarországon, amelyből kiutat az Ecostat szerint a gazdaság magas anyag- és energiaigényének csökkentésén alapuló stratégia jelenthet.

A kutatóintézet Mikroszkóp című kiadványában kifejti: a növekvő eladósodottság megnehezíti a kedvezőtlen hatások mérséklését. A fejlettebb országok anticiklikus költségvetési gyakorlatának alkalmazására a költségvetési kiigazítás kényszere miatt nincs lehetőség. Így a többszörösen is hátrányos helyzetben levő magyar gazdaságra egyedi terápiát kell kidolgozni az Ecostat szerint.

A kutatók hozzáteszik: többlet pénzügyi forrás hiányában ehhez a magyar gazdaság történelmileg öröklött lemaradásából kellene erényt kovácsolni, rövid idő alatt és viszonylag kis ráfordítással csökkenteni kellene a gazdaság magas anyag- és energiaigényességét. Az elért megtakarítások révén pedig fokozatosan javítható a foglalkoztatás színvonala és stagnáló vagy akár csökkenő értékesítési volumen mellett is új növekedési pályára lehetne állítani a gazdaságot. Az így megalapozott növekedést azután a kutatás-fejlesztés oldaláról megnyíló lendület erősíthetné – vélik.

A megújítható növekedés stratégiájának kidolgozása széles körű társadalmi összefogással és a különféle szakmai szervezetek intenzív közreműködésével végezhető el – mutatnak rá. Az így született alternatívák birtokában kell összeállítani egy, a lehetőségekkel összhangban lévő nemzeti anyag- és energiatakarékossági programot, amelyen belül előnyben kell részesíteni a lehető leggyorsabban megtérülő változatokat.

Az anyag- es energiatakarékossági programok az EU kiemelten támogatott programjának is részét képezhetnék – hívják fel a figyelmet. Így a ráfordítások mérséklése révén 2–3 év alatt akár az éves bruttó hazai termék 4 százalékát is elérő jövedelemtöbbletre lehetne szert tenni stagnáló vagy kissé csökkenő értékesítési volumenek mellett is.

A foglalkoztatás növelése nagy szervezési munkát, javuló képzési színvonalat és jelentős erőforrástöbbletet igényel. Olyan speciális helyzetekre megoldást kínáló módszereket kell kidolgozni, amelyek a piaci hatások figyelembevételén túl megfelelő állami (társadalmi) támogatással és speciális (nonprofit intézményi gazdálkodási) szabályok alkalmazásával elősegítik a különféle társadalmi csoportok foglalkoztatásának fokozatos javítását.

Olvasóink írták

 • 4. gjozsi88 2010. január 21. 15:07
  „szocdem!
  "Természetesen van kiút: a belső fogyasztás felerősitése (anti Bokros-Bajnai csomag) és a belső erőforrásain átcsoportosítása az exportból a belső értéktermetésre. (pl. építőipar fejlesztése, bérlakások épitése, mg. területek infrastrukturális fejlesztése, stb.)"

  Hol vannak a források???
  Milyen pénzből, mikor elutasítotok minden ésszerű megszorítást, a költségvetés, meg feszített!??
  Hitel meg elfogyott!
  A világbank mondta, hogy nem támogat hiányt, a lakosság uszik az adósságba(pl a 98-02 közti lakáshitelek miatt!)
  Számolsz e azzal, hogy a belső fogyasztás élénkítése nem csak a hazai ipart, hanem a szabadkereskedelem miatt a külföldi ipart is támogatsz?
  Tudod-e, hogy ez milyen arányba oszlik meg???”
 • 3. szocdem 2010. január 21. 12:55
  „info2009!

  Az ECOSTAT jólfizetett szakértői életükben nem láttak még gazdaságot! A szakértéseiket úgy írják meg, hogy reggel elolvassák a keresztárfolyamokat, felhívják az arab pénzváltó ismerősüket a Keletiben, aztán firkálnak valamit.. Teljesen irreleváns és ostoba dolgokat állitanak - elvégre ne a tudásuk miatt vannak ott ahol, hanem azért, mert mind valakinek a valakije.

  Természetesen van kiút: a belső fogyasztás felerősitése (anti Bokros-Bajnai csomag) és a belső erőforrásain átcsoportosítása az exportból a belső értéktermetésre. (pl. építőipar fejlesztése, bérlakások épitése, mg. területek infrastrukturális fejlesztése, stb.)

  De ehz szocdemek - nyugatosok- kellenének, nem neolibsik, de erre kevés az esély. A kisember fejében is borzasztó nagy baj van, mert nem gondolkodik, nem is érdeklődik a saját sorsa iránt. Ezért az ECOSTAT bármelyik jelentése eladható. MÉG!”
 • 2. gjozsi88 2010. január 20. 18:42
  „1-re!
  A fejlett nyugati technológia sokkal olcsóbban, egyre több terméket és jobb minőségben állít elő!
  A világon az összes elavult hadifejlesztés eredménye megjelenik a gazdaságban!
  Először azokba az országokba, ahol komoly pénzt fordítanak rá!
  Ezzel verseny hátrányba vagy a fejlett tecnikával!!!
  Mai magyar technika a Japánok robotjaihoz képest manufaktúra!
  Miközben a piacon velük futsz árversenyt!!!”
 • 1. info2009* 2010. január 18. 17:24
  „Mit is jelenthet a "kis ráfordítással csökkenteni kellene a gazdaság magas anyag- és energiaigényességét"?
  Probaljuk kitalalni. Szoval mely gazdasagi agazat az aminek magas az anyag es energiaigenye? Fogalmam sincs.
  A termeles nem lehet, hiszen mar teljesen lecsupaszitottak - ha csak nem a human eroforrasokra gondolnak, ami magyarul a munkas. Bingo. Tehat, a kovetkezo resze a nagy tervnek az, hogy kirugjanak sok embert (mert ez ugye ma itt ez kis raforditas) es igy kevesebb energiat fog a kevesebb ember hasznalni.

  En a kozszferat javasolnam, hiszen nem kell parlament es nem kellenek miniszteriumok, ha csak a paracsokat kell teljesiteni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oszkó Péter: Nem kell az IMF pénze

Magyarországnak már nincs szüksége a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénzügyi támogatására - mondta a… Tovább olvasom