Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Tarlós szerint óriási siker az adósságátvállalás

A főpolgármester hangsúlyozta: a kormány az országos átlagnál jelentősen magasabb hányadát vállalta át a fővárosi adósságállománynak.
A kormánnyal és a miniszterelnökkel soha nem volt rossz munkakapcsolata, azt pedig, hogy a kormány átvállalja a főváros adósságának hatvan százalékát, óriási sikerként kell elkönyvelni – nyilatkozta Tarlós István a Magyar Hírlapnak.

A főpolgármester a lap szombati számában közölt interjúban hangsúlyozta: a kormány az országos átlagnál jelentősen magasabb hányadát vállalta át a fővárosi adósságállománynak, "ami által megdől az az elmélet is, hogy a kerületek állandóan felülírják Budapest érdekeit". A kormánnyal és a miniszterelnökkel egyébként soha nem volt rossz a munkakapcsolata - tette hozzá -, "minden ellentétes hír csak ócska legenda".

Összességében a fővárosi önkormányzat kapja az adósságátvállalás volumenének több mint egyhatodát, úgy, hogy ebben még a kerületek nincsenek benne. Az adósságátvállalás eredményeként nemcsak a kamatterhektől szabadul meg a főváros, hanem a hitelfeltételek is meghatározó mértékben javulnak - mondta a főpolgármester.

Arra a kérdésre, elkerülhető-e az idén a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) tavalyihoz hasonló aggályos pénzügyi helyzete, egyebek mellett kifejtette: a vállalat adósságállománya 2010 óta hetvennyolcról hatvankét milliárd forintra csökkent, s tavaly lejártak azok a hitelek, amelyeket a kormány segítségével sikerült refinanszírozni. A BKV az elmúlt két évben egyetlen fillér működési hitelt sem vett fel.

Megjegyezte: korábban azok, akik most őt kritizálják, száztizenkétmilliárdos adósságot halmoztak fel a vállalat terhére, amelynek visszafizetésére esély sem volt. "Ebből kiindulva aki ennek az állapotnak a kialakításában aktív szerepet játszott, ne jajgasson a BKV állapotáról".

Tarlós István beszélt arról is, hogy a római parti védművet mindenképpen megépítik, amennyiben a Magyar Tudományos Akadémia és a Műegyetem geotechnikai tanszéke pozitívan nyilatkozik a terveikről.

Annak firtatására, hogy a következő ciklusban is indul-e a polgármesteri székért, azt válaszolta, még alig léptek túl az önkormányzati ciklus felén, részéről még nem aktuális a kérdés.

A miniszterelnök március 8-i látogatásának témáiról annyit árult el, értelemszerűen szerepelni fog közöttük a közösségi közlekedés hosszú távú finanszírozásának kérdése.

Olvasóink írták

 • 2. load 2013. március 02. 12:15
  „Siker a rosszul gazdálkodó, felelőtlen, eladósodott önkormányzatoknak.
  Szívás a többinek, és az adófizetőknek.
  Azt a 600 milliárdot, amit a kormány erre áldoz, hányozni fog a költségvetésből, ezért kegyetlenül beszedi különadók formájában.”
 • 1. pozdorja 2013. március 02. 08:43
  „Ha lenne hitelem és valaki más átvállalná, az szerintem is óriási siker lenne.
  Mekkora egy marhaság már! Jobb lenne, ha a fidesznyikek nem innának előre a medve bőrére mindig, mert a bravúrokból és sikerekből én mint adófizető csak annyit érzékelek, hogy egyre kevesebbet ér a fizetésem. Hát ez tényleg marha nagy siker.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bírálja a Hallgatói Hálózat a HÖOK és a rektori konferencia elnökét

Nagy Dávid korábban a HÖOK közgyűlése után úgy nyilatkozott, hogy nem vesznek részt a kerekasztalon. Tovább olvasom