Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Tarlós: a közművek magyar kézbe kerülnek a következő években

Nincs szó a közműcégek államosításáról vagy kisajátításáról - mondta Giró-Szász András.
A kormányszóvivő szerint nincs szó a közműcégek államosításáról

Nincs szó a közműcégek államosításáról vagy kisajátításáról, az állam megfontolja az egyes szolgáltatóknak a tulajdonuk értékesítésére tett ajánlatát - mondta Giró-Szász András hétfőn reggel az M1 Ma reggel című műsorában.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelentette be, hogy jövő tavasszal kerülhet a parlament elé a közműszolgáltatások nonprofittá alakításáról szóló törvényjavaslat, amelyet akár még a választás előtt elfogadhatnak a képviselők. Közölte azt is, hogy hat-hét komoly, korábban privatizált közműcég visszavásárlásáról folyamatosan tárgyal a kabinet.

Giró-Szász András hétfőn elmondta: Nyugat-Európa számtalan helyén, ha az állam a szerepvállalás mellett, a piaci szereplő pedig a tulajdonának értékesítése mellett dönt, akkor ez a "két elképzelés egymásra találhat", az állam megfontolja a szektorba történő belépést. A baloldali sajtó és a politikai baloldal bejelentésre vonatkozó reakciójáról azt mondta: "ebbe rendszeresen belefutunk, hogy a baloldali sajtó vagy a politikai baloldal minek minősít dolgokat, (...)az államszocializmusban ezt tényleg államosításnak hívták", de ebben az esetben szó nincs kisajátításról.

A vásárlás értékét firtató kérdésre a kormányszóvivő azt válaszolta, hogy az államnak nem kötelező "bármiféle bevásárlást tenni". Orbán Viktor arról beszélt, hogy folynak esetlegesen tárgyalások sok mindenről ebben a körben.

Közölte, hogy az állam alapvetően a szabályozórendszeren keresztül vállal szerepet. Amikor a miniszterelnök a lakossági szolgáltatások nonprofittá tételéről beszél, akkor azt a szabályozókon keresztül el lehet érni - mondta. Példaként Franciaországot és Dániát említette, ahol azonos szolgáltatók tevékenykednek, és el kell fogadniuk az ottani állami szabályozószerepet. "Nyilván senki nem örül annak, ha eddig keresett tíz egységet, ezentúl pedig három egységet fog keresni" - fogalmazott, hozzátéve, hogy azt az adott cég dönti el, hogy ez a három egység elégséges-e számára.

A közműcégek nonprofittá történő átalakításáról szólva kitért arra is, hogy az állami tulajdonszerzésnek nem szükségszerű következménye a nepotizmus, azaz hogy a döntéshozók a rokonaikat vagy ismerőseiket részesítsék előnyben. Hozzátette: ez is a szocializmusból "maradt ránk". Kijelentette: az állami tulajdon csak a tulajdonlást, és ezen keresztül a célokba való beleszólást jelenti, az operatív irányítást ugyanolyan piaci menedzsment végzi, mint bárhol máshol.

A rezsicsökkentésről elmondta: a gáz, villany és a távhő mellett a szénre vagy a tűzifára is gondolni kell, ami számos családnak szolgáltatja az energiát télen. A miniszterelnök is utalt arra, hogy a kormánynak át kell gondolnia, hogy ezeken a területeken milyen beavatkozásra van lehetőség. Hozzátette: az elmúlt három évben évente több mint 2 milliárd forint értékben nyújtott támogatást a kormány az önkormányzatokon keresztül bevezetett ingyenes tűzifaprogramban. Felhívta az érintettek figyelmét erre a lehetőségre, mivel tavaly a rászorultak csak 63 százalékát hívták le a támogatásnak. A magyar erdők jelentős része állami tulajdonban van, az állami erdészetekben lévő faanyag töredékéből meg tudják oldani a szociális tűzifa ellátást - mondta Giró-Szász András.

Korábban:

Valamennyi, a Demszky-korszakban külföldi befektetőknek privatizált fővárosi közműcég magyar kézbe kerül a következő években - mondta a hérfői Magyar Nemzetnek Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester.

Orbán Viktor múlt pénteki bejelentéséről, amely szerint az állam tárgyal a Fővárosi Gázművek (Főgáz) visszavásárlásáról is, elmondta: a Fővárosi Vízműveket a főváros által nyújtott kölcsönből maga a társaság vásárolta vissza, a Fővárosi Csatornázási Művek és a Főgáz esetében pedig az állam lehet a vevő.

Olvasóink írták

 • 12. kerteszb 2013. szeptember 24. 13:57
  „"Tarlós: a közművek magyar kézbe kerülnek a következő években
  Nincs szó a közműcégek államosításáról vagy kisajátításáról - mondta Giró-Szász András."

  Elég ennyit elolvasni, undorító módon hazudnak. Zsarolással, kényszerrítéssel szereznek tulajdont, akárcsak a manyup-lenyúlás esetében. Most meg először tönkreteszik ezeket a cégeket, majd fillérekért állami gondozásba veszik. A nép majd hosszabb távon szív a veszteséges, tehetetlen, fidesz-káderképző állami cégek, no meg az elmaradt beruházások miatt. Persze a bolsi szektások ennek is tapsolnak.”
 • 11. oPTiKa 2013. szeptember 23. 22:28
  „A német példa nem túl jó, ui. annyi támogatást adtak, hogy naposabb idö esetén túltermelés van, amit egyelöre megfelelö tárolási lehetöség hiányában nem tudnak felhasználni. Emiatt aztán ezt az energiát kénytelenek ingyen odaadni a környezö országoknak - miközben az elöállításért fizetnek...

  A szóvivö akár igazat is mondhatott. Nem államosítanak, hanem magyar kézbe kerül. Csak azt nem mondta ki, hogy valamelyik haver kezébe, ingyen.”
 • 10. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 23. 18:58
  „8. load 2013.09.23. 15:45
  A víz körül már most sok a spekulációs tevékenység. Lásd Sukoró !
  A szén bányászatát nem mélyműveléssel gondolják. bár ? Kizárt dolog,de nem tudom ! Mint Polgár Jenő Pápán.”
 • 9. Dwatson 2013. szeptember 23. 16:52
  „"állami tulajdonszerzés"= államosítás,lehet persze mellébeszélni,de ez akkor is olyan mint a felsőoktatás,ahol nincs tandíj,helyette a hallgatók költségtérítést fizetnek.”
 • 8. load 2013. szeptember 23. 15:45
  „6.WeiseÖdenburg 2013.09.23. 14:57
  Ha a jövőről szólna, a Fidesz nem erőltetné ezt a rezsicsökkentés nevű parasztvakítást, hanem az erre elpocsékolt pénzekből megújuló energia pályázatokat finanszírozna.
  Ehelyett a zöldenergiás pályázatok - ha nagyritkán kiírják őket - négy-öt nap alatt elfogynak.
  A német megújuló energia beruházások támogatási rendszere követendő példa lehetne, de a kormány éppen az ellenkező irányt választotta.
  ,,Feltehető ezért akarják állami kézben, hogy a saját országban kitermelt vízvagyont,ne aranyáron adja a külföldi szolgáltató"
  A vízközművek az országban szinte mindenütt - részben vagy egészben - önkormányzati tulajdonban vannak, a víz és csatornadíjak megállapítása önkormányzati hatáskör.
  Ha a kormány a legkevesebbet is törődne a magyarországi vízkinccsel, akkor a kétharmados erejét felhasználva megoldotta volna a szigetközi vízpótlást, és a bősi vízmegosztást.
  Ehelyett kijelentette (Illés Zoltán), hogy márpedig azt nem. Közben a sok folyó és a jó vízminőség mellett a vizek hasznosítatlanul kifolynak az országból.
  A szénvagyonunk rossz minőségű, és szétaprózott.
  Bányászati szakemberképzésünk 20 évvel ezelőtt megszűnt, mert a kitermelt szén költsége versenyképtelen volt a lengyel szénárakkal, és a paksi energiatermelés költségeivel.
  Egy 20-30 éve bezárt bánya újranyitása, gépesítése iszonyú nagy összeg és a megtérülése felettébb bizonytalan.
  Ez nem a jövő, hanem a kudarcos régmúlt.”
 • 7. oxana 2013. szeptember 23. 15:13
  „6. WeiseÖdenburg

  Igazad van, nem ördöngösség, hanem elörelátás. Ami Magyarországon nincs.”
 • 6. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 23. 14:57
  „Ez már a jövőről szól.A víz stratégiai fontosságú,elemzések alapján 40 év múlva fegyveres konfliktusokat gerjeszt a hiánya. Feltehető ezért akarják állami kézben,hogy a saját országban kitermelt vízvagyont,ne aranyáron adja a külföldi szolgáltató.Az elektromosság ára szintén az egeket fogja verni.Szükséges lesz a megújuló energia termelés minél nagyobb számban. A németek és az osztrákok államilag támogatják pl. a napenergia felhasználási beruházásokat rengeteg családi házon,németeknél a farmer gazdaságok nagy százalékában használják a napkollektorokat. A szénvagyont akarják felhasználni az energia termelésre, míg kiépül a megújuló energia előállítására a rendszer.Nem ördöngösség .”
 • 5. kuopio 2013. szeptember 23. 14:12
  „Az állam majd olcsón, nonprofit módon működteti őket. Ahogyan ezt tapasztaljuk a BKV, MÁV stb stb állami intézményeknél is. Ja, hogy egyáltalán nem működik semmi és esik szét az egész? Ja, hogy az adófizetők minden évben utánaöntenek milliárdokat ezekbe a cégekbe állami támogatás néven, ja hogy ezeket a milliárdokat nem a polgárok kapják, hanem a milliókért "bedolgozó" kisebb haveri cégek? Nekik tényleg sokkal jobb lesz ez így, valóban... Épül a kommunizmus”
 • 4. Joebacsi70 2013. szeptember 23. 11:39
  „Amikor már lehetetlen kigazdálkodni a hatósági áras (rezsicsökkentett) díjakat, a szolgáltatók szépen, önmaguktól, olcsón felajánlják az államnak a közműcégeket. Az állam pedig olcsón, nonprofit módon működteti. Ahogy a BKV-t, BKK-t, MÁV-ot.
  A magyar ember pedig örül az olcsó és színvonalas szolgáltatásnak.

  Halkan szeretném megjegyezni, hogy a sörön is hatalmasat kaszálnak a gyártók és a forgalmazók is. Piszkos külföldi multik is vannak köztük. Egy igazi magyar háztartás többet költ sörre egy hónapban, mint vízdíjra vagy áramra.
  Nem lehetne ott is csökkenteni a rezsit valahogy?”
 • 3. astra1 2013. szeptember 23. 09:48
  „És mi a valódi cél Pit-tyu?”
 • 2. pozdorja 2013. szeptember 23. 09:09
  „Lassan elérkezünk a "rezsicsökkentés" nevű paródia valódi céljához. Gondolom most majd szomorúak lesznek, akik elhitték hogy "ezek" az emberek érdekeit tartják szem előtt.”
 • 1. dödike 2013. szeptember 23. 08:49
  „Úgy látszik már nemcsak a megszorítás szó tabu a fidesznél,hanem az államosítás is.Gíró maradt a csúsztatásos beszédnél.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindent bevet a NAV a cigicsempészek ellen

Az adóhatóság szigorított ellenőrzéseket tart a keleti és a déli átkelőknél, razziákat szervez a… Tovább olvasom