Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Tárlat az I. világháború hőseinek emlékére Szolnokon

Az I. világháborúban harcolt Jász-Nagykun-Szolnok megyei katonáknak állít emléket a térségi levéltár időszaki kiállítása, amelyet a nagyközönség hétfőtől tekinthet meg.

A levéltárnak a tárlattal az a célja, hogy az egykori Osztrák-Magyar Monarchia hadseregében szolgált teljesített jászkun huszárok és honvédek hősies küzdelmeit, áldozatvállalását, a fronton vagy a hadifogságban átélt szenvedéseit, a hátország és Szolnok megpróbáltatásait - a beöntött harangoktól a világháborús emlékművekig - hitelesen és a mai közvélemény számára is befogadható formában bemutassa. A szervezők közlése szerint a Hősök voltak mindannyian, avagy Jász-Nagykun-Szolnok megye a nagy háborúban című kiállítást több hónapos előkészítő munka előzte meg, amelyhez 60 magánszemély, vállalkozás és intézmény járult hozzá az ország minden tájáról.

Így a bemutatásra felajánlott emlékeknek köszönhetően a levéltári dokumentumok eddig a nagyközönség által nem látott anyagokkal egészültek ki. A Szolnok megyei levéltár az MTI érdeklődésére közölte: arról nincs adatuk, hogy hány ember vett részt az I. világháborúban. Arról viszont maradtak fenn dokumentumok, hogy a Szolnok megyéből besorozottak az egykori 68. császári és királyi gyalogezredben, a 29. honvéd gyalogezredben és a 13. császári királyi jászkun huszárezredben szolgáltak.

Pontosan azt sem tudni, hogy a megyéből hányan estek a harcok áldozatául, de levéltár adatai szerint az első halott az abádszalóki Kovács Pál volt, aki 1914. július 29-én esett el. A 2012. február 28-ig látogatható kiállításon dokumentumok, képeslapok, levelek, hivatalos iratok, fényképek, családi emlékek láthatók. Bemutatnak néhány különleges tárgyat is, például töltényhüvelyből készült vázát, levélre festett képet vagy személyi azonosító cédulát. Az intézmény folyosóján felépítettek egy lövészárokrendszert is, ezzel szeretnék érzékeltetni a háborús hangulatot és azt, hogy a katonák milyen körülmények között éltek a fronton.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megemlékezések a magyar hősök emléknapján

Országszerte megemlékezéseket tartanak vasárnap, a magyar hősök emléknapján. Tovább olvasom