Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Tarifát emelhet az embercsempész

Visszafelé sülhet el, ha a határsértést bűncselekménynek minősítik, mivel sok okmány nélkül érkező migráns annál inkább visszariadna a legális regisztrációtól. Kérdéses, hogy van-e itt visszatartó erő s elegendő bíró, ügyész, egyenruhás.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a csütörtöki kormányzati sajtótájékoztatón, hogy a kormány a büntető törvénykönyv módosítását kezdeményezi azért, hogy szabálysértés helyett bűncselekménynek minősüljön az illegális bevándorlás. A javaslatot kedden teszi meg a kormánynak Trócsányi László igazságügyi miniszter. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint csak a régi szigort állítják ezzel vissza.

A számos idegenrendészeti bűncselekménnyel foglalkozó győri ügyvéd, dr. Benkő Péter megkeresésünkre elmondta: jól hangzik és fontos jelzés a külvilág felé, ha nem engedjük a kaotikus, illegális vándorlást az országon keresztül. De kérdéses, hogy van-e kapacitásunk a módosításra, hiszen napi több száz egyedi ügy kezelését jelentené ez az ügyészségnek, a bíróságnak és a rendőrségnek is.

Bujkálva – Egyelőre bizonytalan, hogy a tervezett módosításnak mekkora visszatartó ereje lenne azon migránsok számára, akik országokon gyalogolnak végig vagy vagyonukat fizetik ki a szervezett embercs
Bujkálva – Egyelőre bizonytalan, hogy a tervezett módosításnak mekkora visszatartó ereje lenne azon migránsok számára, akik országokon gyalogolnak végig vagy vagyonukat fizetik ki a szervezett embercs


– Jóval több büntetőbíróra van szükség és a rendőrségnél sem lehet jelentős létszámnövelés nélkül megoldani. A migráció kezelése miatt szinte már mindenki óriási fizikai leterheltségnek van kitéve, nem is beszélve a pszichés teherről. Mert ezek a migránsok valóban drámákról számolnak be. Van, aki idejön tele sebekkel, mert felrobbantották a házát. Más amputációközeli állapotban vánszorog át Dél-Európán, s értetlenül kérdezik tőle, hogy jött el idáig. Mire azt mondja: a társai vitték a hátukon. Ezek az emberek nem bűnözők, és nem lesznek bűnözők attól sem, hogy megváltozik a jogszabályi környezet – véli az ügyvéd.

Dr. Benkő Péter mindeközben úgy véli: a kerítésre valóban szükség van és példaértékű, hogy a magyar kormány lépni próbál, nem passzolja tovább nyugatnak a problémát. Viszont félő, hogy Európában magunkra maradunk a nehézséggel.

Dr. Takács József, a Győri Törvényszék elnöke kérdésünkre úgy válaszolt: meg kell ismernie a konkrét javaslatot ahhoz, hogy lássa a várható ügyterhet, de hogy jelentős lenne, az biztos. Ugyanakkor kizártnak tartja, hogy új bírói státust kapjon ennek kapcsán az igazságszolgáltatás, esetleg titkári helyre lenne lehetőség, de a bírói kinevezés előtt álló jogászok bűncselekmények ügyében nem járhatnak el. Várható, hogy a közigazgatási bírák terhe is jóval nagyobb lesz, hiszen kevesebb menedékkérelmi ügyet fognak megszüntetni amiatt, hogy időközben továbbáll a bevándorló.

Dr. Benkő Péter közben úgy látja, visszatartó ereje valószínűleg nem lenne a módosításnak azok számára, akik országokon gyalogolnak végig, vagy vagyonukat fizetik ki a szervezett embercsempészetért. Az is vélelmezhető, hogy ezeket az embereket nem fogják végrehajtandó börtönre ítélni.

– Annak a veszélye viszont már reális – tette hozzá az ügyvéd –, hogy az embercsempészek kihasználják a helyzetet. Magasabb árat kérnek és riogatják a migránsokat Görögországban vagy Szerbiában azzal, hogy Magyarországon már bűncselekmény a határsértés.

– Jó lenne, ha a kormány megvárná a törvénymódosítással a tavaszi ülésszakot, hogy milyen lesz a migránsok reakciója a kerítésre. Lehet, hogy a nyilvános határátlépők regisztrációja célt ér, s a belépők nagy része keresi a biztonságot és ellátást jelentő rendőrt, nem pedig elfut előle. Ha viszont a törvény módosul, a kormánynak érthetően és sűrűn kell kommunikálnia, hogy csak a kerítést kijátszó migránsok követnek el bűncselekményt, aki pedig regisztrációs ponton jelentkezik, azt nem büntetik meg. Különben minden visszafelé sülhet el. Az odakint riogatott migránsok közül többen választják az illegális útvonalat, embercsempészhez fordulnak, ami a hatóságnak csak pluszmunkát jelent. A csempészek pedig jól tudják, hogy az ázsiai a „bűncselekmény" szót máshogy értelmezi, mint mi. Azt gondolja, bizonytalan időre bezárják egy cellába. Egy keleti csempész nemrég többszöri elmondásra sem hitte el, hogy a rendőrségi kihallgatás után szabadon távozhat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó: a tranzitországok nem tudják feltartóztatni a migránsokat

Az illegális bevándorlásra azonnali megoldásokat kell találni európai szinten - mondta a miniszter. Tovább olvasom