Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Tárgyalási mandátumot adtak Borkainak

Folytatás az 1. oldalról.

Az Önkormányzati Érdekegyeztető Testület egyetértése nélkül a kabinet nem nyújthatna be költségvetési törvényjavaslatot, nem alkothatna nemzeti fejlesztési tervet, valamint hozzá tartozó operatív programokat. Szijjártó Péter Fidesz– KDNP-frakcióvezető második tárgyalási témajavaslata a polgármesternek a Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel folytatandó mai tárgyalásra: elfogadhatatlan, hogy a közbizalmat elvesztett, a kormány által kinevezett pártkomisszárok vezessék a regionális fejlesztési tanácsokat, miközben azokban a mandátumukat választáson elnyert önkormányzati vezetők is helyet foglalnak. A harmadik: szükséges, hogy az önkormányzatokat érintő egyeztetéseken a megyei közgyűlések elnökei is részt vegyenek.

Szijjártó: ne PR legyen!

Szijjártó Péter hangsúlyozta: erre azért van szükség, hogy a szerdai megbeszélés ne csupán politikai PR-akció legyen négy nappal a költségvetési törvénytervezet általános vitájának lezárása után. Megjegyezte: az elmúlt tizenhat évben idén fordult elő először, hogy a kormány nem egyeztetett az önkormányzatokkal a büdzsé benyújtása előtt.

Eredics: konkrétumokat!

Eredics Imre szocialista frakcióvezető alternatív előterjesztést nyújtott be, amelyben azt javasolta, Borkai Zsolt polgármester konkrét ügyeket vessen fel a találkozón. A fő célkitűzések között többet is megemlített, így a pólusprogram végrehajtását, a Széchenyi tér felújítását, az újvárosi rehabilitációs programot, a Mosoni-Duna rehabilitációját, a győr–gönyűi kikötő fejlesztését, valamint azt, hogy a központi, dekoncentrált szervek közül minimum hatnak a székhelye Győr legyen. A politikus felszólalásában jelezte: a rendkívüli közgyűlés elsősorban a sajtónak szól, mert a polgármester számára a törvény minden további nélkül felhatalmazást ad, hogy települését képviselje. Szijjártó Péter előterjesztését pártpolitikai szempontúnak nevezte, és hozzáfűzte: Borkai Zsoltot nem azért választották meg, hogy pártszócső legyen. Furcsállta azt is, hogy a rendkívüli közgyűlést a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács zalaegerszegi alakuló ülésével azonos időpontra hívták össze, s így utóbbira a polgármester nem utazott el. Úgy vélte, az Önkormányzati Érdekegyeztető Testület egyetértési joga komolytalan, mert ahhoz az alkotmány módosítására is szükség lenne. Eredics Imre emellett nehezményezte, hogy már sokadszor az ülés előtti pillanatokban kapták csak meg az előterj esztést. Pádár László szocialista képviselő azzal vádolta Szijjártó Pétert, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök utasításait hozza Győrbe.

Orbán- és Szijjártó-fóbia?

Borkai Zsolt válaszában megjegyezte: ő nem utasításokat hajt végre, s a rendkívüli közgyűlés összehívásakor az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata szerint cselekedett. Hozzátette: fontos ügyekben ezentúl is kikéri a testület véleményét. Somogyi Tivadar (Fidesz–KDNP) megdöbbenését fejezte ki: szerinte az MSZP-nek le kellene szoknia az Orbán- és Szijjártó-fóbiáról, és a tényekről kellene beszélnie, például arról, hogy az európai uniós milliárdok normális, igazságos elosztásába miként lehet az önkormányzatokat, így Győrt is bevonni. Dézsi Csaba András, a Fidesz–KDNP frakcióvezető-helyettese az Eredics-féle indítvány módosítását terjesztette be, mondván, hogy kiegészítésekkel egyetértenek vele. Ennek lényege az volt, hogy a listát a városstratégiai bizottság bővítse, illetve hogy az ne a szerdai tárgyalásra, hanem általában a jövőre vonatkozzon. Szijjártó Péter túlzott megtiszteltetésnek nevezte, hogy a bírálatok fókuszába őt állítják. Leszögezte ugyanakkor: a szocialisták javaslatának a garanciája éppen saját indítványa, amely kötelezővé tenné, hogy a kormány egyeztessen az önkormányzatokkal. Szerinte amúgy is hiú ábránd azt hinni, hogy a kormányfő szerdán érdemben tud foglalkozni valamennyi város fejlesztési igényével. Dézsi Csaba András ezt követően javaslatot tett a „veszekedés, azaz a vita” lezárására, amit a jobboldali többség meg is szavazott. Eredics Gergely szocialista képviselő ezt már nem várta meg – feldúltan elhagyta a termet. (Az MSZP az ülés után sajtótájékoztatót tartott, amelyen Bécsi Zoltán frakcióvezető-helyettes bírálta ezt a gyakorlatot, amely szerinte nem felel meg a demokrácia szellemiségének. Megjegyezte: a Fidesz–KDNP az eddigi három közgyűlésen a fontos napirendi pontoknál mindannyiszor idejekorán lezárta a vitát, így nem tudták véleményüket maradéktalanul elmondani.)
A közgyűlés végül Szijjártó Péter előterjesztését 20 igen szavazattal, 7 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett, Dézsi Csaba András módosító indítványát 20 igen vokssal és 4 tartózkodással fogadta el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyirmóton az FTC

Ma rendezik a Magyar Kupa nyolcaddöntőinek visszavágóját. A Gyirmót és az FC Sopron is egygólos… Tovább olvasom