Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Tápszentmiklós harmincmillió forintja

Összesen harmincmillió forintot tesz ki

a Tápszentmiklóson hétvégén átadott beruházások költsége. A községben megyei támogatással felújítottak két forgalmas utat, felépítették a korszerű napközis konyhát, megújult az óvoda vizesblokkja és kicserélték az elöregedett nyílászárókat is.
Soha nem volt ilyen sikeres falunapja a megye déli határán fekvő községnek, Tápszentmiklósnak. Nemcsak azért, mert majdnem a teljes lakosság – csaknem ezer ember – jelen volt, hanem mert a megyezászló mellett összesen harmincmillió forint összértékű beruházásokat adtak át ezen a hétvégén. Az önkormányzat mottója, a „városias faluközpont” megállja a helyét, a tavaly felújított, bádogsisakos tornyáról híres református templom környezetét több kisváros megirigyelhetné.

Csuklós buszok sora

A legtöbb pénzt – csaknem huszonötmillió forintot – a Malom és az Újsor utca felújítása emésztette fel, a beruházást a megyei területfejlesztési tanács 18,6 millió forinttal támogatta – tájékoztatott Kovács József polgármester. A két – együttesen hatszáz méteres – út állapota már nem csak a helybéliek számára jelentett mindennapos problémát. Tápszentmiklós ugyanis a Kisalföld Volán helyközi járatainak „déli” végállomása, így napi 17 pár csuklós busz fordul meg az Újsor, Kossuth és a Malom utcán. A nagy tömegű járművek ezen az útvonalon fordulnak vissza Győrbe, s rajtuk kívül még az Audi és a Philips szerződéses járatai is itt közlekednek naponta hatszor. Éppen a buszok súlyának is köszönhető volt, hogy az eredetileg 4–5 méteres utak sok helyen 2 méteresre keskenyedtek.

Százötven étkező

A Malom út járhatósága azért is fontos, mert itt áll az iskola és az óvoda is. Az utóbbi ötvenéves épületét szintén az elmúlt két évben bővítették ki. A napközis konyhának kulcsfontosságú a szerepe, mivel nemcsak az óvodások ebédje készül az új helyiségben, de a teljes gyermek- és szociális étkeztetést itt végzik. A két asszony, akinek a főztjét így százötvenen ismerik a faluban, tavalyelőtt még egy családi ház konyhájához hasonló méretű helyiségben, negyvenfokos gőzben, fazekakban főzte a több száz liter levest. Bár ez nem ment az étel minőségének rovására, a körülmények ugyanúgy közegészségügyi aggályokat támasztottak, mint az óvoda vizesblokkja, amit idén újítottak fel. A megye által 1,7 millió forinttal támogatott beruházás keretében kicserélték a szennyvízcsöveket, s így már elkerülhető a talaj és talajvíz további szennyezése. „Nyugdíjba küldték” a régi, rossz nyílászárókat is: a fél évszázados épület ablakai már balesetveszélyesek voltak, a rozzant, hátsó faajtón keresztül pedig többször is betörtek az óvodába.

Jóval kevesebb lopás

Ha már a bűnözésnél tartunk, meg kell említeni a kiemelkedően sikeresen működő polgárőrséget, amelynek köszönhetően ötödére esett vissza a lopások száma az elmúlt négy évben. Halász István, a 2002-ben alakult egyesület elnöke lapunknak elmondta: a hatvannégy polgárőrrel az önkéntes, éjjeli járőrözést is rugalmasan be lehet osztani. Az egyesületnek saját autója van, és ami még aktuálisabb hír: végre egy méltó központja, amit szintén idén adtak át. Az önkormányzat a már évtizedek óta nem használt tűzoltószertárt újította fel, ez szolgál a szervezet otthonául.
Az épület a faluközpont mellett áll, aminek városiassá tétele szintén sok millió forintba került. A tavaly felújított református templom előtt két igen igényes szigetet alakítottak ki, s ennek nemcsak esztétikai, de forgalomtechnikai szerepe is van, mivel korábban balesetveszélyt okoztak a templom előtt megforduló autósok, akik keresztezték a bakonybánki utat. A városiasodás jegyében padokat, hirdető- és információs táblákat helyeztek ki, és minden utca névtáblát kapott. Korábban az utcák nevét sehol nem jelezték, s ez a polgármester szerint már a mentők és a tűzoltók beavatkozását is hátráltatta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítünk a Presztízs díjas pályázatok megírásában

Egy héttel ezelőtt jelent meg a Lapcom Kft. Délmagyarország Kiadó pályázati felhívása a 2006-os… Tovább olvasom