Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Táppénz helyett szabadság

Győr-Moson-Sopron - A dolgozókat számukra is egyértelmű megtévesztésekkel igyekeznek félrevezetni, jobban mondva így hárítják jogos kéréseiket.

Olvasónk kérdezte:

2008. szeptember 2-tól dolgozom ezen a helyen. Sajnos időközben a gyermekem beteg lett, de azt mondták, náluk nincs táppénz, a szabadságomból vettek el 4 napot. Később kiderült, egy évre kapok 7 nap szabadságot, amit a felvételkor el sem mondtak. Szabadnap is csak 2 jár egy hónapban, amit szintén ők akarnak beosztani. Napi 9 órát dolgozom a 8 helyett. A jelenlegi 71.500 forint minimálbér helyett is csak 65.000 forintra vagyunk bejelentve. Nem értem, nem ellenőrzik ezeket a cégeket?

– Már itt tartunk. A dolgozókat számukra is egyértelmű megtévesztésekkel igyekeznek félrevezetni, jobban mondva így hárítják jogos kéréseiket. A munkahelyelvesztéstől tartók nem merik újra meg újra kérni törvényben biztosított juttatásaikat – szögezték le szakértőink a levélben leírtak kapcsán, abban ugyanis nyilvánvaló jogszabálysértések, munkáltatói túlkapások szerepelnek. Nem kell azonban ebbe belenyugodnia olvasónknak, akkor sem, ha jogos panaszát, érdekeit nem meri főnökeivel szemtől szemben képviselni, mert tart a megtorlástól, amit számára az elbocsátás jelentene. Érdemes mielőbb a munkavédelmi felügyelőségnél bejelentést tennie, a hatóság annak nyomán ellenőrizheti többek közt a munkarendet, a szabadnapok beosztását, a szabadságok kiadását.

(A munkaügyi tanácsadásban a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), szakértőik, Kránitz Pál és Potyondi Antal adnak válaszokat. Olvasóink kérdéseiket a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik ˝A Kisalföld a dolgozókért˝ akció keretében.)

Olvasóink írták

 • 4. lolita 2009. július 31. 23:57
  „Hihetetlen milyen allapotok folynak idehaza,nemhiszem van meg egy ilyen orszag europaban ahol hasonlo a helyzet.”
 • 3. janika 2009. július 31. 16:07
  „Ugyan már! kik mernek a nyugdíjas rendőrök, katonatisztek biztonsági cégeinél kutakodni a munkavállalói érdekek miatt? Legfeljebb a Cintó cégénél,ha van vér a pucájukban.”
 • 2. MTT 2009. július 31. 14:43
  „1,-hez: Zotya13, -Ez annyira nyílt titok, hogy már nem is az...Arról nem is beszélve, hogy mindenütt 400.-Ft/ó bért fizetnek, és legalább 240 órát kell ahhoz dolgozni, hogy pénzt is vigyél haza.”
 • 1. Zotya13 2009. július 31. 10:38
  „Innen üzenem a munkavédelmi hatóságnak, hogy a biztonsági cégek 90% -ánál nincs szabadság, csak feltüntetik az elszámolási lapon! A dolgozóval több bérpapírt iratnak alá! Ha elmegy táppénzre valaki, a következő havi béréből visszavonják a táppénz összegét.
  Egyszerű ám ennek valóságát leellenőrizni.
  Hívják föl a biztonsági cégeket, és kérdezzék meg, szabadság van-e. A válasz az lesz hogy nincs.
  A kis könyvbe meg ritkán ragasztanak, csak ha jön az ellenőrzés.
  A munkakönyvet mért nem lehet visszaállítani?
  Az ellenőrzéssel kapcsolatban meg csak annyit, ők nem a valóságot fogják látni és mindent rendben találnak, ami természetesen NEM IGAZ !!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Statisztika: idén többen munka nélkül

Nyugat-Dunántúl - A nyugat-dunántúli régióban mintegy 15 ezerrel nőtt a regisztrált munkanélküliek… Tovább olvasom