Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Tanyákra, erdőkre és üdülőkre is vigyáznak a polgárőrök

A polgárőrök 2014-ben szolgálati idejük 30-40 százalékában a külterületeken dolgoznak majd, szoros együttműködésben a rendőrséggel, az önkormányzatokkal, vadászokkal, mezőőrökkel.
Megkezdődött az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) programja a külterületek - tanyák, erdők, üdülők - biztonságának erősítésére.

Túrós András, az OPSZ elnöke szombaton Budapesten kifejtette: a polgárőrök 2014-ben szolgálati idejük 30-40 százalékában a külterületeken dolgoznak majd, szoros együttműködésben a rendőrséggel, az önkormányzatokkal, vadászokkal, mezőőrökkel.

Mint mondta, 300 ezren élnek tanyákon, ők többnyire idős, egyedül élő emberek, s a fa- és terménylopások a megélhetésüket veszélyeztetik. A bűncselekmények egy része azonban járőrözéssel megelőzhető - tette hozzá.

Az OPSZ elnöke kitért arra, hogy az idei költségvetésben 1 milliárd 50 millió forintot kapott az országos szövetség, megyénként átlagosan 32-33 millió forintban részesülnek a megyei szövetségek. A külterületek biztonsága mellett kiemelt terület az átlagosnál rosszabb közbiztonságú településekre kidolgozott, úgynevezett 100x100-as program folytatása, a lovas szolgálat fenntartása.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány támogatásáról biztosította a programot és 200 kerékpárt ajánlott fel a polgárőr egyesületeknek. Szavai szerint a rendőrség kiemelt célja az emberek szubjektív biztonságérzetének erősítése, továbbá az, hogy mindenütt azonos szintű legyen a közbiztonság.

Az országos főkapitány statisztikákra hivatkozva elmondta: folyamatosan javul az elégedettség a rendőri munkával, jelentősen csökkent 2013-ban a közterületi bűncselekmények - köztük a rablások - száma.

Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke arról beszélt: a külterületeken külön megoldást igényel a tanyán élők biztonsága, a gazdaságok, nagy értékű eszközök, valamint az üdülők védelme. Példaként említette, hogy Szekszárdon a civilek összefogtak a rendőrséggel a présházak védelme érdekében, és ennek hatására 90 százalékkal visszaszorultak a bűncselekmények.

Bejelentette azt is: a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács 20 millió forinttal támogatja az OPSZ kezdeményezését.

A rendezvényen életmentő érdemérmet kapott Mészáros Barnabás boldvai polgárőr, aki tavaly egy égő házból kimentett, és újraélesztett egy nőt.

A találkozón együttműködési megállapodást írtak alá a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége, az Országos Polgárőr Szövetség, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács vezetői.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kövér László: ha születnek újabb gyerekek, van magyar jövő

˝A jövőt a gyerekek jelentik, ha születnek újabb gyerekek, van magyar jövő, ha nincs gyerek, nincs… Tovább olvasom