Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Tanuljon arabul - a konyhában is!

Az arabok vendégszeretete felülmúlhatatlan, Aki időt szentel arra, hogy megismerje ezt a kiváló konyhát, és kísérletezzen vele, sok gyönyörű meglepetésben lesz része.

Az arab konyha eredetiségével és ízletességével a nemzetközi színtéren is megállja a helyét. Az arab ételek főleg egyszerű, természetes és könnyen emészthető élelmiszerekből készülnek, de a magas tápláló értéke miatt is népszerű a mai fitness-központú társadalomban.

Az arab konyha gyökereit a sátorban készült ételekben kell keresni. A nomád törzsek csak szállítható élelmiszereket, rizst és datolyát, valamint az állandó vándorlást elviselő báránynak és tevének a húsát használták fel az ételreceptjeikben – amelyek inkább vázlatokra és nem pontos leírásokra hasonlítottak.

A Közép-Kelet tájait bejáró karavánok új fűszereket és zöldségeket fedeztek fel, amiket hozzáadtak a meglévő étrendhez. Az új felfedezéseket minden törzs a saját ízlése szerint használta fel az étkezésében – sok szakácsnak az a véleménye, hogy ez az oka annak, hogy egy-egy arab étel annyira különböző tud lenni.
A nomád beduin hatás az arab világ más konyháival, többek között a szíriai-, a libanoni-, a palesztin- és az egyiptomi konyhával együtt eredményezte ezt a sokszínű étkezési kultúrát.
A libanoniak voltak a legnagyobb kihatással a modern Közép-Kelet konyhára, és nem kis mértékben az ő kezdeményezésüknek köszönhetően terjedt el az arab konyha a világ minden részébe az addigi központjából Levantból, olyan környékekről, mint Aleppo, Damaszkusz, Beirut és Nablusz. A libanoni konyha hatása és a libanoniak kereskedelmi tehetsége adja meg a nemzetközileg arabnak ismert egzotikus konyha keretét.

Az arab konyha szótára

Arab kenyér (Khubz Arabi, pite) - Egyenes, kerek kenyér, amiből könnyen készíthetünk szendvicset, ha félbevágjuk, vagy feltörve kanálnak is használhatjuk.
Arayess - Átsütött bárányszendvics.
Ataif (gatayef, kataif) - Dióval vagy sajttal töltött palacsintácskák sziruppal leöntve.

Baba Ghanoush - Szénen sült padlizsán, tahinából, olívaolajból, citromléből és fokhagymából készült püré-mártással felszolgálva.
Baharat (bjar) - Arab fűszerkeverék
Bamia - Zsenge okra és bárányhús paradicsom raguban
Baklawa (baklava) - Mézes-citromos szirupban áztatott, dióval töltött réteges kalács. Általában háromszög vagy gyémánt alakúra szeletelik.
Basboosa - Gyümölcsös, gríz-pite sziruppal.
Bukhari Rice - Rizzsel sült bárányhús hagymával, citrommal, sárgarépával és paradicsom pasztával.
Burghul (bulghur búza, bulgar) - A részben megfőzött majd megszárított búzamag, amit a tabbouleh-ban használnak, és bárányhússal keverik a kibbeh-ben.

Cardamom - Illatos fűszer a gyömbér-családból, az arab kávé, yoghurt és raguk ízesítésére használják.
Coriander (cilantro) - A petrezselyemmel rokon, zöldlevelű fűszer. Kimondottan erős íze a citrom, a zsálya és a kömény keverékére hasonlít.

Ejje - Arab rántotta.

Falafel - Apró, erősen fűszerezett darált csicseriborsó-gombóc jól átsütve.
Fatayer - Spenóttal, hússal vagy sajttal töltött kalács.
Fattoush - Pírított uborka, paradicsom és menta saláta.
Foul (ful) - Lassan főzött barna bab és piros lencse, citrommal, olívaolajjal és köménnyel körítve.

Gahwa (kahwa) - Kávé

Haleeb - Tej
Halwa (halva) - Édes szezám-magos kalács, általában laposra készítik, és gyümölcsöt, diót raknak bele.
Hamour - Piros tengeri hal - sügér.
Hommus - Csicseriborsóból, tahinából, citromból és fokhagymából készült püré – az arab kenyér mellé tálalják, mártogatásnak.

Jarish - Morzsolt gabona és yoghurt.
Jebne - Fehér túró.

Kabsa - Hagyományos arab étel: rizses hús.
Kebab - Roston sült húsdarabkák vagy faszén felett főzött hal.
Kamareddine - A Ramadan alatt reggelire fogyasztott sárgabarack nektár.
Khubz Marcook - Vékony, kupola-alakú arab kenyér.
Kunafi (kunafah) - Hosszú, édes, fehér túróval, dióval és sziruppal töltött kalács.
Kibbeh (kibbe) - Ovális, bárányhúsból és burghulból készült labdacsok.
Kibbeh Naye - Nyers kibbeh, olyan, mint a tartár.
Koshary - Főtt tészta, rizs és lencse, amihez hagymát, chilit és paradicsompürét adnak.
Kouzi - Rizs fellet sütött egész bárány.
Kufta (kofta) - Darált húsból készült gombócok vagy lapos kalács, sült vagy faszénen grillezett fűszerekkel.

Laban - Savanyú tejital, ami gyakran helyettesíti a tejet főzés közben.
Labenah - Sűrű krémsajt. Fűszerezve gyakran használják mártogatásra.
Lahma Bi Ajeen - Arab pizza
Loubia (fassulya) - Paradicsomszószban főtt zöldbab.

Ma’amul - Fából készült sütőformában, tabiban formázott datolyakalács
Makloubeh - Hús vagy hal rizzsel, babbal és karfiollal körítve.
Mai - Víz
Mantou - Vagdalt bárányhússal töltött knédli.
Markok - Bárány- és tökpaprikás.
Mehsi - Jelentése: töltött – a darált hús, rizs és hagyma keverékével töltött padlizsánt, szőlőlevelet vagy káposztát szokták készíteni.
Melokhiyyah - Zöld, spenótra hasonlító zöldség.
Mezze (mezza, meze, mezzah) - Az előétel arab elnevezése.
Mish mish - Sárgabarack
Mouhammara - A földimogyoró, olivaolaj, kömény és chili keveréke. Arab kenyérrel fogyasztják.
Moutabel - Padlizsánmártás, tahinával, olívaolajjal és citromlével.
Mubassal - Hagymapalacsinta.
Muhalabiyyah - Selymes semolina (gríz) puding, hidegen tálalva.
Musakhan - Tűzálló edényben sült csirke szömörcével.
Mutabak - Édes vagy pikáns sült tészta általában sajttal, banánnal vagy hússal töltve.
Najil - Fűrészes sügér.

Rocca - Illatos zöldsaláta borssal, mustárral.

Sambusek - Háromszög alakú pite hússal, sajttal vagy spenóttal töltve
Sayyadiya - Finoman fűszerezett hal rizságyon tálalva.
Seleek - Bárányhús rizzsel. Ehhez az ételhez a rizst inkább tejben főzik meg, mint a hús levében.
Shai (chai) - Tea
Shaour - Piros tengeri sünhal.
Shawerma - Egy függőleges nyársra helyezett bárány-, csirke- vagy marhahústorony, amiről folyamatosan levagdossák a megsült húst, miközben a nyárs tovább forog. Szaúd-Arábia legnépszerűbb szendvicse a shawerma hússal, salátával, erős szósszal és tahinával töltött arab kenyér.
Sheesha (hubbly bubbly) - Olyan pipa, amivel vízszűrőn keresztül szívják a dohányt vagy a szárított gyümölcsöket.
Shish Taouk - Faszénen sült nyársra tűzött csirkefalatok.
Shourba - Leves
Snober - Fenyődió
Sukkar - Cukor
Sumac - Őrölt kesuféle – fűszer.

Tabbouleh - Burghulból, paradicsomból, mentából és petrezselyemből készült saláta.
Taklia - Őrölt koriandert és fokhagymát tartalmazó fűszer.
Tahina - Egy őrölt szezámmagból készült olajos krém, amit a hommusban, a moutabelban és a baba ghanoushban használnak.
Tamr - Datolya
Taratour - Préselt fenyődióból, fokhagymából és citromból készült sűrű majonéz, amit szósznak vagy mártásnak használnak.

Um Ali - „Ali anyja" egy pudingkalács tejben áztatott mazsolával és kókuszdióval.

Warak Enab (warak dawali) - Töltött szőlőlevél.

Yansoon - Forró fűszeres tea, gyógyhatása miatt fogyasztják.

Zatoon - Olajbogyó
Zattar - Fűszerkeverék. Kakukkfű, majoránna, szömörce és só van benne.

Ízelítő: A baklava receptje >>

 

 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvodások versengtek

Sor- és váltóversenyt rendezett a BBÁMK az óvodásoknak Mikulás-kupa néven: 1. a nyúli, 2. a… Tovább olvasom