Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Tantervbe venné a pénzügyi ismeretek oktatását a miniszter

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt szeretné elérni, hogy hosszabb távon a tanterv szerves részévé váljon az alapvető pénzügyi ismeretek elsajátítása, erről a tárca már belső egyeztetést kezdett az oktatási kormányzattal - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten.
A miniszter a Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban Gazdálkodj okosan! címmel tartott rendhagyó órát középiskolásoknak a "Pénz7" programsorozat keretében.

A pénzügyi alapismeretekről szóló tanóra előtt a miniszter kiemelte: szeretnék elérni, hogy Magyarországon a mindennapi kultúra szerves részei legyenek a pénzügyi ismeretek, hogy az emberek tudják például, mit jelent brókercégen keresztül részvényt vásárolni, folyószámlát nyitni, vagy épp bankban betétet elhelyezni.

Varga Mihály kifejtette: az embernek élete során - akár szeret a pénzügyekkel foglalkozni, akár nem - számos olyan döntést kell hoznia, amelynek hatása van pénzügyi helyzetére. Naponta kell pénzügyi döntéseket hozni, eldönteni, hogy mire költ, mit vásárol, miből lesz jövedelme, vagy vegyen-e fel hitelt.

A minisztérium arra szeretné felhívni a diákok figyelmét, hogy ezt nem lehet eléggé korán elkezdeni, és szeretnék elérni, hogy a diákok tisztában legyenek egy-egy pénzügyi döntés várható következményével - emelte ki Varga Mihály.

Elmondta, elméletben jók a pénzügyi ismeretei a lakosságnak, a gyakorlatban azonban már kevésbé, amin változtatni kell. Az NGM ezért tartja fontosnak részvételét, közreműködését a "Pénz7" programjaiban - mondta.

A programsorozat március 9-én szakmai intézmények, tanárok, diákok és pénzügyi szakemberek részvételével, előadásokkal és diákok flashmobjával kezdődött el. A programok célja az általános és középiskolások pénzügyi ismereteinek megalapozása. A Magyar Bankszövetség szervezésében a Pénziránytű Alapítvány szakmai támogatásával megvalósuló programban mintegy 90 ezer diák osztályfőnöki órákon ismerkedhetett meg az őket is érintő hétköznapi pénzügyi témákkal, a családi költségvetés alapkérdéseivel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uzsorázás miatt vádat emeltek egy tápiógyörgyei család tagjai ellen

Százszázalékos kamatra adtak kisebb-nagyobb kölcsönt. Aki késett a fizetéssel, azt gyakran a torka elvágásával fenyegették meg. Tovább olvasom