Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Tanítási szünet kényszerből Felsődobszán

Kényszer tanítási szünetet rendeltek el tíz napra a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsődobszán, mert csak így tudnak spórolni a költségeken, és a hatalmas fűtésszámlát nem bírják fizetni.

A kiesett tanítási időszakot szombatonként pótolják majd tavasszal.

A szünet "segítségével" több százezer forintos megtakarítást remélnek - mondta az MTI-nek Ignáczné Brunclik Edina, a település jegyzője. Kitért arra, hogy Felsődobsza 2010 óta a csobád-hernádszentandrási körjegyzőséghez tartozik, és már akkor kiderült, gondok vannak az iskolával, illetve a finanszírozással. A tényleges problémával azonban a legutóbbi költségvetés tárgyalásánál szembesültek. Hozzátette: decemberben egymillió forint volt a fűtésszámlája az iskolának, emellett fizetni kell a béreket, az áram-, vízdíjat és egyéb kiadásokat. Luterán András, Felsődobsza polgármestere (Fidesz-KDNP) közölte: a 143 diákkal rendelkező oktatási intézményt négy abaúji önkormányzat tartja fenn, Felsődobsza, Hernádkércs, Nagykinizs és Szentistvánbaksa, a településeknek azonban nincs annyi pénzük, hogy a költségeket fedezni tudják, ezért rendelték el a kényszerszünetet. Hozzátette: a tíz napos szünettel - amely a hétvégékkel két hetet tesz ki - 6-800 ezer forintos megtakarítást érhetnek el.

Márciusban pedig - talán már az időjárás is enyhül - nem gázzal, hanem adományfa segítségével, a vegyes tüzelésű kazánnal fűtik majd az épületet. A tanítás március 8-án indulhat újra, 19-én pedig bált szerveznek az iskola megmentésére - közölte a polgármester, hozzáfűzve: a pénzügyi nehézség oka az, hogy amíg a gyerekek létszáma - ezzel együtt az állami normatíva - folyamatosan csökkent, a költségek - fűtés, villany, munkabérek - állandóak maradtak. Az új felsődobszai iskolát tavaly szeptemberben adták át, az intézmény felújítása, bővítése 230 millió forintba került, amit pályázati forrásból biztosítottak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sukoró-ügy - Tanúként hallgatták meg Erdei Tamást

Tanúként hallgatta meg Erdei Tamást, a Nemzeti Vagyontanács volt tagját csütörtökön a Fejér Megyei… Tovább olvasom