Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 28°C Még több cikk.

Tanévnyitó a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen hétfőn kezdődött meg a 137. tanév. Az intézményben idén 22 hallgatóval indul osztály.
A budapesti Ódry Színpadon Székely Gábor rektor Paulay Ede szavait idézve arról beszélt: a színészi tanoda célja, hogy elméletben és gyakorlatban egyaránt képzett fiatalokat állítson a gyérülő, idősebb nemzedék elé. Hozzátette: a most induló tanévtől az elméleti oktatásra nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni, ezért az elméleti és szakmai napokat kísérleti jelleggel szétválasztják.

Székely Gábor a színiakadémia egykori főigazgatója, Ódry Árpád gondolataival fordult a színművészeti egyetem elsős növendékeihez: a színház akkor kerül válságba, amikor színészei nem éreznek magukban a megélhetésnél magasabb célokat. - Ez a mondat ma is aktuális - tette hozzá a rektor.

Ugyancsak Ódry Árpádot idézve arra hívta fel a figyelmet, hogy a sztár pályaútjain nem lehet eljutni a színművészet mélységeibe, a művészet a halhatatlanságba, a sztárpálya a gyors mulandóságba vezet. - Ma már kissé patetikus ez a megállapítás, de igaz - mondta Székely Gábor.

A rektor a tanévnyitón kitért arra, hogy Mádl Ferenc államfő a nyár végén egyetemi tanárrá nevezte ki Ascher Tamást, Vitray Tamást, Balassa Pétert és Kende Jánost.

Ismertetése szerint a 22 hallgatóval induló színész osztályt Jordán Tamás és Lukács Andor vezeti, míg a zenés mesterséget Méhes László fogja tanítani.

A film- és televízió rendező, operatőr és vágó osztályok osztályvezető tanára Gothár Péter.

A hagyományokhoz híven az idén is köszöntöttek jubiláló művészeket.

A rektor 65, 60, valamint 50 éve diplomázott művészeknek nyújtott át díszoklevelet.

Vasoklevelet kapott Gyulányi Éva. Gyémántoklevélben Bakó Márta, Kemény Gizella és Parragh Éva, aranyoklevélben pedig - mások mellett - Berek Katalin, Buss Gyula, Farkas Antal, Hacser Józsa, Horváth Teri és Psota Irén részesült.

Az ünnepségen főhajtással tisztelegtek a nyáron elhunyt Fehér György, a film főtanszak televíziós tanszékvezetője, Balázs Béla-díjas rendező, érdemes művész emléke előtt.

mti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tichy-Rács Csaba – háziorvos

Tovább olvasom