Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Táncművészek tiltakoznak a Markó Iván társulat kormányzati támogatása miatt

Nyílt levélben tiltakozik több mint negyven táncművész hogy a Magyar Fesztivál Balett 130 millió forintos kormányzati támogatást kap.

A tiltakozást aláírta a Győri Balett igazgatója, Kiss János is. Hogy miért csatlakozott  másik negyvenkét ismert táncművészhez, erről így nyilatkozott lapunknak:

„Ez a nyílt levél nem Markó Iván- vagy Fesztivál Balett-ellenes. Azért írtuk alá, hogy hangsúlyozzuk, az előadó-művészeti törvénynek mindenkire vonatkoznia kell. Ezért alkották meg! Egyenlő feltételekkel kellene a törvény szerint pályázniuk a táncegyütteseknek. Egy ilyen kimagasló, extra támogatás azt mutatja, ez nincs így. A Nemzeti Táncszínház, amely két játékhelyen évente 300 előadást mutat be, 320 millió forintot kap. Azok az együttesek, melyek átlagban 90 előadást tartanak egy év alatt és nemzetközi szinten is elismertek: a Bozsik Yvette Társulat, a Frenák Pál Társulat, Gergye Krisztiánék és folytathatnám a sort, és pályázniuk kell, ebben az évben még nem kapták meg a pályázati összegeket.  Ilyen helyzetben muszáj hangot adnunk annak, hogy nem értünk egyet a teljesítményben elmaradó, pályázati feltételeknek nem megfelelő együttesek extra támogatásával."

A Markó-társulat támogatását személyesen Orbán Viktor írta alá, és a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból Matolcsy Györgynek kell arról intézkedni, hogy az célba érjen.

Bombicz Barbara, Markó Iván győri társulatának egykori szólótáncosa is aláírta a levelet. Pontosabban aláírt egy levelet, amely szerinte nem az volt, amely a netre felkerült.

„Nem ezt a levelet írtam alá. Abban ugyanis nem szerepelt, hogy »tiltakozásul«. Az én filozófiám szerint nem kell elvenni attól, aki kapott, hanem adni kell mindenkinek, aki hasonló módon dolgozik. Azért adtam a nevem egy nyílt levélhez, mert azt szeretném, ha az egyébként nagyon is alulfinanszírozott táncosszakma más együttesei is ilyen lehetőséghez juthatnának. Egyébként vívódtam azon, aláírom-e, és azt kértem, engem csak mint a táncszövetség tagját tüntessenek fel az aláírók között."
Markó Ivánt is megkerestük. A Fesztivál Balett igazgatója egy mondattal kommentálta megkeresésünkre a levelet:

 „Nem tudok véleményt mondani róla, az önmagáért beszél, akinek van szeme, aki felnőtt, kiolvassa belőle, miért íródott."


Előzmények: Mint az Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levélben fogalmaznak, a magyar táncművész szakma megdöbbenve értesült a sajtóból arról, hogy a Markó Iván vezette Magyar Fesztivál Balett 130 millió forintos támogatást kap a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból.

A sajtóban megjelent információk alapján az 1996-ban alakult együttes már májusban is kapott a kormánytól 25 milliót. "Ez az összesen 155 millió forint példa nélküli összeg a független táncművészet kategóriájában pályázat nélkül, közvetlenül a kormánytól. Abban az esetben, mikor a társulatnak minimális az előadásszáma és vezető táncművészei is távoztak az együttesből" - fogalmaznak a nyílt levélben.

Az aláíró táncművészek szerint a támogatásról szóló döntés mind szakmailag, mind morálisan elfogadhatatlan egy olyan helyzetben, amikor a független színház és tánc területe a létéért küzd, a Nemzeti Táncszínház támogatása a 2001-es nyitó évnél is kevesebb, az állami és önkormányzati együttesek működése is forráshiányos, a szakmában több együttes hónapok óta nem tud fizetést adni a táncosoknak, és az összes független táncegyüttes, illetve befogadóhely működésére fordítható pályázati pénz idén csak 211,9 millió forint, amelyet közel félszáz együttes között kell szétosztani.

"Mi, aláírók, nem a Magyar Fesztivál Balett támogatásának megszüntetését kérjük. A táncművész szakma azt szeretné, ha a törvényben előírt jogok és kötelezettségek mindenki számára egyformán kötelezőek lennének, és a támogatások mértékét minden esetben a törvényi szabályozás határozná meg" - zárul a nyílt levél.

Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levelet az alábbi linken olvashatják. Forrás: szinhaz.hu

Az aláírók között van Bolvári-Takács Gábor, a Honvéd Együttes Művészeti Nkft. ügyvezető igazgatója; Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője; Kiss János, a Győri Balett igazgatója; Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője; Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett megbízott igazgatója; Szakály György, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora; Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház igazgatója; Uhrik Dóra, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola tánctagozatának vezetője; Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója; valamint Frenák Pál, Gergye Krisztián, Goda Gábor, Horváth Csaba, Kovács Gerzson Péter, Krámer György és Novák Ferenc táncművész-koreográfus.

Olvasóink írták

 • 14. fortuna54 2012. szeptember 26. 17:47
  „1-es elemér.Te csak halgas,46-os bakancsal nem lehet balettozni.Te jobban a famászás müvésze lehetsz.”
 • 13. GYÖKGYÖK 2012. szeptember 26. 09:38
  „MAGYAR MENTALITÁS. DÖGÖLJÖN MEG A SZOMSZÉD TEHENE IS....RÁADÁSUL TÁJÉKOZATLANSÁG... CSODA...AZOK IRKÁLNAK.. AKIK MINDEN MÁSSAL FOGLALKOZNAK ,KRITIZÁLNAK, CSAK A TÉNYEKET NEM ISMERIK. IVÁN MÁR LETETT AZ ASZTALRA KOMOLY VILÁGHÍRES DOLGOKAT , CSAK UTÁNA KELLENE NÉZNI ... KOSSUTH DÍJAS MŰVÉSZ EGYÉBKÉNT .. AZ ALÁÍRÓK MIT TETTEK ? KIK ISMERIK MUNKÁSSÁGUKAT.. HA NINCS ÉRV, AKKOR ZSIDÓZUNK.... : EZ MUTATJA A SZELLEMI KÉPESSÉGET. TÁJÉKOZTATOM A Z ALUL MŰVELTEKET,: A 13 MAGYAR NOBEL DÍJAS, MIND ZSIDÓ VALLÁSÚ.”
 • 12. dsj 2012. szeptember 26. 09:25
  „Bombicz Barbarával értek egyet. Nem elvenni kell, hanem - egyenlő feltételek mellett - adni.
  Azonban egy szűk csoport - azon belül a vezérürü által - bitorolt "urambátyám" országban már csak így megy.
  Remélhetőleg, már nem sokáig.
  Egyébként Markó Iván tehetsége minden támogatást megérdemel, mely tehetség faji- és nemi identitástól teljesen független és tiszteletre méltó.”
 • 11. pancser 2012. szeptember 26. 09:16
  „10. vonLichthofen 2012.09.26. 05:25
  Na megjött az akinek folyton az jár az eszébe, minden világos szerinte, tornádó, jégeső is a zsidók műve!
  Bolond lyukból bolond szél fúj de hogy sosem áll el.......”
 • 10. vonLichthofen 2012. szeptember 26. 05:25
  „9rubeola, igen én voltam az egyik kigumizott aki azt kérdezte, hogy mekkora szerepe van a milliokoddaajándékozásában annak, hogy a mi Ivánunk kettős állampolgár. A másik az israeli. Azt is meg kellene nézni/tudni, hogy ki adta a pénzt a Markó társulatának. Biztos, hogy egy hittestvér volt, akinek aztán valahogy visszajut valamicske a zsozsóból régi levantei szokás szerint.”
 • 9. rubeola 2012. szeptember 25. 22:28
  „Helyeslem a tiltakozást, támogatom is, igaz én csak civil vagyok. Ki az a markó, mit tett le az "asztalra", hogy csak úgy kapja a millákat? A többi társulat, táncos miért nem érdemli meg a támogatást? Láttam párnak kimoderálták a hozzászólását, hát azért kapta a milliókat.....”
 • 8. pancser 2012. szeptember 25. 20:19
  „Mint a gyerekek, ha rajtam állna nem adnék soha senkinek semmit a közös bukszából. Ne higgyük azt, ha pályázat van akkor mindenki elégedett, a művészvilág nem egy könnyű csapat.”
 • 7. BJ.MÓVÁR 2012. szeptember 25. 20:17
  „Megint 1 példa,a kormány és a fidesz "jó erkölcséről,becsületességéről"-sőt igazságosságáról!! Hasonló,mint az 1 kulcsos adó,meg a földalapkezelő ténykedése,fideszközeli emberek földbirtokossá tétele!!!!”
 • 6. fityesz 2012. szeptember 25. 19:54
  „Markó:a <moderálva>,persze,hogy támogatják!”
 • 5. gyugyu1 2012. szeptember 25. 19:19
  „<moderálva>”
 • 4. ktl 2012. szeptember 25. 15:50
  „A Győri Balett mennyit kapott? :(”
 • 3. bert102 2012. szeptember 25. 15:26
  „ja”
 • 2. mekkmester 2012. szeptember 25. 15:23
  „..inkább csak érdektelen a cikk, egy kicsikét! :)”
 • 1. elemér 2012. szeptember 25. 14:14
  „Szokásos nemtörödömség, ezt vagy seni nem olvassa, vagy nincs kommentár csak tengeren tulrol.;))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdei ültetvényről szüretelék a kendert

Két tari férfit fogott el a rendőrség, kábítószerrel való visszaéléssel gyanúsítják őket, harmadik… Tovább olvasom