Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Tanárok: a diákok csúnyán beszélnek és erőszakosak egymással

A tanárok jó része úgy látja, hogy nem, vagy csak ritkán érkezik visszajelzés a munkájukkal kapcsolatban, illetve ennek alig van hatása a bérezésre - derül ki az OECD e témában készített felméréséből, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra. Eszerint Magyarországon kiugróan sok tanár gondolja azt, hogy a vulgáris beszéd illetve a fizikai bántalmazások komolyan zavarják a tanulást.
Az OECD 2008 tavaszán készített, TALIS elnevezésű kutatásában 23 ország egyenként 200 iskolája, összesen körülbelül 5 ezer általános iskolában dolgozó, felső tagozatos tanár vett részt.

Mint kiderült, a pedagógusok többsége szerint nem ismerik el kellőképpen a munkájukat. Alig több mint egymarmaduk számolt be arról, hogy megdicsérték illetve egyértelmű visszajelzést kaptak, de mindössze 10 százalék gondolja úgy, hogy ezek érdemi változást hoztak az anyagi juttatásokat illetően.

Magyarországon ennél valamivel többen, 10 tanárból 4 látja úgy, hogy az iskola vezetése észreveszi és jutalmazza azt, ha fejleszti munkáját. Az oktatási intézmények légkörét is eltérően ítélték meg az egyes országokban.

Itthon a 37 százalékos TALIS átlaghoz képest kiemelkedően magas, 77 százalék volt azon pedagógusok aránya, akik szerint a vulgáris beszéd és a káromkodás komolyan akadályozza a munkát. Hasonlóan magas, 70 százalék feletti volt a tanórai rendzavarás miatt panaszkodók aránya - a többi országban ez 58 százalék körül alakult. Magyarországon az átlagnál súlyosabb problémának ítélik a rongálásokat (53 illetve 25 százalék), a diákok megfélemlítését (46 és 33 százalék) illetve a fizikai bántalmazásukat (35 és 15 százalék) is.

A TALIS-országok viszonylatában kisebb gondnak tűnik viszont az alkohol- és kábítószerfogyasztás, valamint az iskolából való késés. Ami a tanítási gyakorlatot illeti, nemzetközi szinten ma már erőteljesebben érvényesül az a szemlélet, amely szerint a diákok nem passzív befogadói a tananyagnak, hanem aktív résztvevői a tudás elsajátításának. Magyarország ebből a szempontból a középmezőnyben van; a tanárok közötti együttműködés terén azonban lenne mit javítani. Itthon inkább a segédanyagok cseréje és az ezekről folytatott diskurzus jellemző, a team-munkában tanítás, az hogy megosztják hivatásbeli tapasztalataikat, és a házi feladatokat összehangolják az egyes osztályokban, kevésbé elterjedt - derül ki a kutatásból.

A továbbképzésekkel viszonylag elégedettek a magyar tanárok, de furcsa módon sokkal többen vesznek rajta részt az idősebb generációból, mint a fiatalok közül. A nemzetközi átlaghoz képest (35 százalék) sokkal kevesebben vesznek részt kutatásokban, az óralátogatás azonban népszerűnek mondható.

A pedagógusok szerint egyébként három területen lenne a legnagyobb szükség továbbképzésre: a speciális tanulási igényű diákok oktatásával, a viselkedési és fegyelmezési problémákkal küzdő diákok kezelésével, valamint a számítógépes ismeretek bővítésével kapcsolatban.

Olvasóink írták

 • 11. asher07 2009. június 19. 16:18
  „az en diak koromban,meg teljesen legalis volt a gyerek testi fenyitese!!!
  meg elenken emlekszem a nadpalcara,es a rabbi ur tenyerere,ami akkora volt hogy befedte vele a fel fejemet!!
  olyan pofonokat osztott,hogy ugy harom oran at csak csingi-lingit hallottam utana!!”
 • 10. SC 2009. június 19. 13:35
  „Vannak alapvető emberi értékek,mint az Igazság,Erkölcs,Szeretet,Béke,Erőszak nélküliség.
  Tanítani nem lehet ezeket a "fogalmakat" a gyermekeknek,de rávezetni őket igen.A kisebbeket játékos formában,a nagyobbakat komoly beszélgetésben,tanulságos,pozitív történetek kielemezésével,stb.Otthon és az iskolában is el lehet kezdeni!
  Természetesen ehhez nekünk szülőknek és a pedagógusoknak jó példát kell mutatnunk,különben az egész csak álszent dolog lenne.Tehát legelőször is nekünk,felnőtteknek kell önmagunkba néznünk,hibáinkon nem átlépni,hanem kijavítani.Nekem apám volt a példaképem.Váljunk gyermekeink jó példaképeivé mi magunk.Ne a svárceneggerek,robotbojok,érték nélküli sztárocskák legyenek azok!:-)”
 • 9. Reális 2009. június 19. 12:51
  „Liberális barmokká akarják nevelni őket!”
 • 8. véleményformáló 2009. június 19. 06:08
  „Valóban igazat adok az újságíró által címben foglaltaknak , hiszen borzasztó, ahogy viselkednek ma egyes fiatalok . Természetesen nem feltétlenül általánosítható , mert azért vannak a társadalmilag elfogadott viselkedési formák keretein belül élő fiatalok . A hétköznapok során , munkám és hobbimnak köszönhetően , számos emberrel találkozom , ahol a viselkedésformákat is van szerencsém látni, érzékelni. A fiatalok úgy tűnnek , mint ha belső idegfeszültségben élnének , és elérkezik egy - egy alkalommal az a képzeletbeli bomba robbanása. Ilyen esetekbe indul a külvilág felé a csúnya szavak elhangzása és a vulgarizmus minden fajtája. A türelmetlenség oka mire vezethető vissza? Talán a szülő és gyermek közötti nem megfelelő kapcsolattartás fájdalmak ,hiánya okozhatja , talán a belsőbe fojtott , ki nem mondott verbális megnyilatkozás.A kitörő viselkedési forma azonban nem minden esetben a dühkitörésnél éppen jelen lévőhöz szól közvetlenül , csak éppen ahogy szokták mondani:"rossz helyen van , rossz időben"!”
 • 7. nyuszi20 2009. június 18. 19:13
  „Hát lehet a diákok azaz micsúnyán beszélünk és erőszakosak vagyunk.....de nem csak mi vagyunk a hibásak..
  Egyrészről a szülő:a neveltetés miatt(hozzáteszem ez nem mindig igaz)
  Másrészt a tanár:egyes tanároknak ugyanis illem órákat kéne venniük mert h várja el a tanár a diáktól h normálisan beszéjjen mikor a tanár nem képes még órán se normális beszédre
  pl.idézek:lyan csúnyák vagytok h rátok se birok nézni mert hányok...erre a diák h megmutassa a tanárnak h őt se kell félteni visszaszól:legalább lefogy...no comment...
  harmadrészt:a diák mert azért 5-6-7-8-9-10...-es korára megtanulhatná h mikor kell befogni!!!és kinek mit kell mondani
  A verekedésekről meg annyit h a mostani diákokon azaz rajtunk sokkal nagyobb a nyomás és valahol lekell vezetni és a "primitívebb"emberkék ebbe látnak pihenőt...
  DE NEM CSAK A DIÁK A HIBÁS!!!”
 • 6. CHYRASSA 2009. június 18. 18:39
  „A szülökkel fizettetném meg a károkat amiket a csemetéjük okoz az iskolának,Amint megkezdödik a tanitás törnek zuznak a felujitott iskolákban,saját szememel láttam mit müvelnek, ajtokat beszakitják,körbe kéne nézni, és elmenni a néha szülöi értekezletre,mert egy osztályban 26 diák van és csak 5 szülö kiváncsi a gyereke tanulmányaira,Hány gyereket láttam iskolai idő alatt parkokban inni, 10 -12 éves gyerekek,vannnak olyan szülök akik nem is tudták hogy a gyerekük et kirugták mert fél éve nem volt iskolába, hiába szolt a tanár hogy menjenek be de rá se fütyültek,ennyi aszülöi nevelésről”
 • 5. CHYRASSA 2009. június 18. 18:33
  „Szép napot!A csunya beszédet otthonrol is viszik a gyerekek,láttam és hallottam hogy egy anyuka olyan 20 év körüli ugy beszélt a 2 éves kislányával hogy rossz volt hallgatni kocsis kismiska mellette,mit tanul a gyerek?a tv elé ültetik igénytelen monika showt nézik.Otthon csak trágárul beszélnek a szülök, nevelési csöd,Minap a buszon mentem egy idős néni felszállt a buszra bottal jár,tele diákkal a busz egyik sem áll fel,hogy átadja a helyét a néninek,szoltak egy fiatalnak,hogy adja már át a helyét,mi volt a válasz ,öreglánynak 3 lába van neki csak kettö,Nem kéne a tanárokat fikáznia nevelést a szülöknek kell megtenni, tanárok tanitanak,ha ugyan tudnak,mert ilyen fiatalságot nem lehet,akik szembe röhögik a tanárt,és ha szolnak akkor még neki is mennek,Kedves szülök jó lenne néha a gyerekkel leülni beszélgetni,mert ha meg ad mindent az még nem szeretet,megtanitani arra hogy van kötelesség is,és a tisztletet meg kell adni az idöseknek, tanitoiknak.Mi anno meg sem mertünk szolalni az órán,pedig egy tanito 2 osztály tanitott egyszerre,gyerekeimet arra neveltem hogy tiszteljék tanitoikat,”
 • 4. miracle 2009. június 18. 16:53
  „Akkor gratulálok a mai 50-es, 60-as, 70-eseknek, mert az ő gyerekeik még ismerték az illemet, a 40-esekről pedig nem nyilatkozom semmit, így jó? Mint tudjuk úgyis a tv, meg Magyar Bálint, meg az E betűs adalékok a hibásak, a szülők nem tehetnek az égvilágon semmiről.
  Akinek nem inge ne vegye magára, de a mai tizenévesekre nagyon is igazak a fent leírtak. Sőt manapság már a tanárt, osztálytársát megverjük esete a menő.”
 • 3. MTT 2009. június 18. 16:33
  „2,-nek, én is a 40-es korosztályhoz tartozom, 43 évemmel - kérem ne általánosítson, van egy 22 és egy 19 éves fiam, kikérem magamnak, hogy felettem, vagy bárki felett ismeretlenül is ítélkezzen. Biztosan nem mintagyerekek, de mindegyikük becsületes, szorgalmas, soha nem voltak tiszteletlenek sem tanárral, sem osztálytárssal. Ezt bátran állítom, hogy még a környezetünknek is megbecsült tagjai vagyunk. MI, MAI SZÜLŐK, MAI 40-ESEK.”
 • 2. miracle 2009. június 18. 16:11
  „Gratulálok a mai szülőknek, ma 40-eseknek, mintagyerekeket neveltek.”
 • 1. At!svagyok 2009. június 18. 15:25
  „"a diákok csúnyán beszélnek és erőszakosak egymással" -> Mielőtt bárki elkezdené, hogy ezek a mai fiatalok így meg úgy, azért illene pontosítani: egy (sajnos) nagy százalékuk. És sajnos nemcsak a diákok. A szülő a tévére, a tanár a szülőre hárítja a felelősséget és így tovább... Pedig az igazság: hogyan várhatjuk el, hogy a diákok normálisak (vagy legalábbis annak mondhatóak) legyenek, ha a szülőtől, a tévéből, a mindennapi életből, politikusainktól, sőt, még a tanároktól is ezt látják/hallják? Hisz a tizenéves diákokra egy a jellemző: mennek a divat után. Az már lényegtelen, hogy éppen melyik divat után mennek, de azt követik, amit többször látnak, hallanak, tapasztalnak, mert egyrészről úgy érzik az a menő, másrészről, mert hasonlítani akarnak a már érett (felnőtt) korú egyénekhez, valamint tartozni akarnak egy csoporthoz. Ahhoz, hogy a diákok hozzáállása változzon a dolgokhoz, nemcsak a fegyelmezési rendszernek kellene szigorúbbnak lennie (néhány helyzetben még elférne a büntethető korhatár lejjebb szállítása is), hanem a náluk idősebbeknek is meg kellene változnia pozitív irányba, a tévéből a különböző szennyet (Mónika show, Balázs Show, Barátok közt, Doktor House, stb.) meg el kellene távolítani. Nem kellene nekik semmi más, csak egy normális, követendő példa...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakatlan ház gyulladt ki Tatárszentgyörgyön

A rendőrség szerint nem lehet összefüggésbe hozni a korábbi romák elleni támadásokkal a csütörtök hajnali tatárszentgyörgyi tűzesetet. Tovább olvasom