Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Tanácsok internetes vásárláshoz

Sokak még mindig idegenkednek az internetes vásárlástól, pedig ez kényelmes módja bizonyos termékek beszerzésének. Íme, néhány tanács, hogy biztonságosan bonyolítsuk le a vásárlást!

HOGY TÖRTÉNIK AZ INTERNETES VÁSÁRLÁS?

Internetes vásárlás során az eladó és a vásárló nincs közvetlen kapcsolatban egymással, a termékek megrendeléséről szóló szerződés távol lévő felek között jön létre.

1. Bolt ajánlata vagy felhívása
2. Megrendelés
3. Visszaigazolás

1. Bolt ajánlata vagy felhívása

A vásárlás első lépése a bolt kínálatának, katalógusának böngészése. A katalógus minősülhet a kereskedőre nézve kötelező érvényű ajánlatnak, illetve lehet kizárólag felhívás, amely nem köti a kereskedőt.
Kötelező érvényűek a kereskedőre nézve a katalógusban megjelenített termékek és árak abban az esetben, ha a katalógusban található termékek neve, ára és mennyisége egyértelműen meg van jelölve, és a bolt nem kötötte ki hogy csak tájékoztató jellegűek a leírtak.
Általában az e-boltok katalógusa ajánlatnak minősül, vagyis az ott leírtak a kereskedőkre kötelező érvénnyel vonatkoznak.

2. Megrendelés

A megrendelés elküldésével jön létre a szerződéses kapcsolat a kereskedő és a vásárló között. A megrendelését a vásárló gyakorlatilag nem vonhatja vissza - kivéve ha a kereskedő erre lehetőséget biztosít - viszont indoklás nélkül visszaszolgáltathatja a megvásárolt terméket a vásárlást követő 8 napon belül.

3. Visszaigazolás

A megrendelésről a kereskedőnek visszaigazolást kell küldenie. A vásárló elállhat a szerződéstől, ha 48 órán belül nem érkezik meg a bolt visszaigazolása.

AZ ELADÓ KÖTELEZETTSÉGEI

Vásárlás előtt érdemes megnézni, hogy a bolt eleget tesz-e a következő kötelezettségeinek:

- Cégadatok: a kereskedőnek közzé kell tennie az alapvető adatait (például név, cím, e-mail, cím stb.), illetve azt az elérhetőséget, ahol a vásárló kifogáasait érvényesíti.

- Vásárlási tájékoztató: a boltnak tájékoztatnia kell a vevőket a termékek ellenértékéről, fizetési és szállítási feltételeiről, az elállás jogáról, a jótállás és szavatosság érvényesítésének módjáról.

- Szerződési feltételek: a kereskedőnek tájékoztatást kell nyújtania az általános szerződési feltételekről, amit elérhetővé kell tennie a vásárló számára a megrendelés elküldését megelőzően is.

- Visszaigazolás: a kereskedőnek a vásárló megrendelését vissza kell jelezni, a visszaigazolásnak a megrendelést követő 48 órán belül el kell jutnia a vásárlóhoz.

A VÁSÁRLÓ JOGAI

A vásárlók három fontosabb, az internetes vásárlásra vonatkozó joga (ezek minden vásárlót megilletnek tetszőleges vásárlás esetén):

- Meg nem rendelt termékek: a vásárlónak az általa meg nem rendelt termékeket nem kell kifizetnie, a kereskedő nem vélelmezhető a vásárló hallgatólagos beleegyezését valamely termék megrendelésére.

- Megrendeléstől való elállás joga: amennyiben a bolt a megrendelés visszaigazolását 48 órán belül nem juttatja el a vásárlóhoz, a vásárló dönthet úgy, hogy mégsem kéri a termékeket.

- Vásárlástól való elállás joga: a vásárló a megrendelt terméket a termék átvételétől számított 8 munkanapon belül visszaszolgáltathatja a kereskedőnek, a kereskedő pedig köteles a termék árát harminc napon belül visszatéríteni. A vásárlástól való elállást a vevőnek nem kell indokolnia. A termék visszaszolgáltatásának díját és a termék nem rendeltetésszerű használatából eredő károkat a vásárlónak kell állnia.

MIRE FIGYELJÜNK VÁSÁRLÁSNÁL?

Online vásárlásnál – akárcsak a hagyományos üzletekben történő vásárlásnál - érdemes odafigyelni néhány dologra, ez megkímélheti a vásárlót az esetleges kellemetlenségektől. Alább felsorolunk néhány főbb szempontot, amelyet ajánlunk figyelembe venni:

• Nézzük meg a bolt adatait, elérhetőségét!
A hagyománsos, fizikai jelenléttel rendelkező boltok esetén nem kérdéses, de az internetes boltoknál kiemelt jelentősége van a boltot üzemeltető cég ismeretének (például garancia érvényesítése vagy vásárlástól való elállás esetén). Fenntartással kezeljük azokat a boltokat,
ahol nem adják meg ezeket az adatokat!

• Olvassuk el az üzletszabályzatot!
Az Interneten közzétett üzletszabályzatok általában rövidek és leírják a vásárlás legfontosabb feltételeit (például fizetési és szállítási kondíciók).

A rendelés előtt tájékozódjunk a szállítási és fizetési feltételekről!
A termékek kiválasztása előtt vessünk egy pillantást a szállítási és fizetési feltételekre, nehogy a megrendelni kívánt termékek kiválasztása után derüljön ki, hogy a szállítási határidő vagy a fizetési mód nem megfelelő.

• Győződjünk meg személyes adataink védelméről!

Nézzük meg, hogy az e-bolt rendelkezik-e adatvédelmi szabályzattal, vagy üzletszabályzata kitér-e a személyes adatok védelmére. Legyünk óvatosak személyes adataink megadásánál, bankkártyánk számát vagy egyéb érzékeny adatot csak akkor adjunk meg, ha meggyőződtünk arról, hogy a bolt megfelelően kezeli azokat.

• Mielőtt rendelésünket véglegesítjük, győződjünk meg a teljes költségről!
A kiválasztott termékek árán túl, házhozszállítás esetén jelentkezhet szállítási és csomagolási költség is. A boltok ezt sokszor egy meghatározott összeghatár felett átvállalják, azonban nem minden esetben. Olvassuk el, hogy a termékek árán túl milyen díjtételek terhelik a vásárlást. Sok esetben a boltok a Magyar Posta díjszabására hivatkoznak, amelyet elolvashatunk a Magyar Posta honlapján (http://www.posta.hu).

• Őrizzük meg a rendelés adatait!
Mentsük le gépünkre vagy nyomtassuk ki a rendelés összesített adatait tartalmazó oldalakat, hogy ha később szükség lesz rá - például nem kapjuk meg az összes terméket-, tudjunk mire hivatkozni.

PRAKTIKUS TANÁCSOK

- Inkább kérdezzük meg az ügyfélszolgálatot többször, minthogy hetek teljenek el egy félreértés miatt reklamációval! A kérdéseinkre kapott válaszok segíthetnek abban is, hogy a megítéljük a bolt színvonalát.

- Célszerű munkahelyi címet adni, hogy napközben kiszállíthassák a terméket. A szállítás megkönnyítése miatt mindenképpen adjunk meg mobilszámot!

- Rendeljük meg idejében az ajándéknak szánt terméket - az átlagos kiszállítási idő kb. 7 munkanap.

- Használjuk ki a kedvezményeket! Sok üzletben bizonyos összeghatár felett ingyenes a szállítás, vagy további kedvezményeket kaphatunk, ezért tájékozódjunk a vásárlás során, és ha tehetjük, vegyünk egyszerre több terméket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliók szoftverre

Három megyei (pontosabban győri) nyertese van az Informatikai és Hírközlési Minisztérium… Tovább olvasom