Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 23°C Még több cikk.

Tanácsain spórol az állam

Győr-Moson-Sopron - Több száz milliót takaríthat meg az állam azzal, hogy vállalatainak igazgatótanácsi és felügyelőbizottsági tagjait és tiszteletdíjukat ˝karcsúsította˝.

Az országos szinten csaknem ezeregyszáz főre duzzadt igazgatótanácsi vagy felügyelőbizottsági tagok leépítésébe kezdett a többségi állami tulajdonú vállalatoknál a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.
Országos szinten most 86(!) céget és 262 delegáltat érint a szűkítés: megyénkben öt zártkörűen működő, közhasznú vagy korlátolt felelősségű társaságot.

A leépítés már két éve elkezdődött, amikor a vagyongazdálkodási tanács hét, 2008-ban négy vállalatnál szüntette meg e testületeket. Tavaly novemberben határozatot hozott a többségi állami tulajdonú gazdasági társaságok igazgatósági és felügyelőbizottsági elnökének, tagjainak tiszteletdíj-csökkentéséről.

Száraz Gábortól, az MNV Zrt. szóvivőjétől megtudtuk: az MNV Zrt. közvetlen vagyonkezelésébe május 15-én 149 többségi állami tulajdonú társaság tartozott.

Az 1108 tisztségviselő havi bruttó tiszteletdíja 121 millió 154 ezer 498 forint volt. ˝A 2008-ban végrehajtott tiszteletdíj- és a 2009-es létszámcsökkentésből adódóan összességében, havi szinten a tavalyi bázisösszeghez képest 31,5 millió forinttal csökken a tiszteletdíjak mértéke˝ – áll a közleményben.


A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.-nél nemrégiben felére csökkent az igazgatótanácsi tagság után járó honorárium. Azt azonban kérdésünkre sem árulták el, ez mekkora összeget jelent. Náluk most hárommal lettek kevesebben: Tóth Sándor Lajost, Szentkuti Károlyt és Tömör Lászlót hívták vissza – derült ki az MNV Zrt. által lapunknak elküldött listából.

A tiszteletdíj és a létszám csökkentésével havi szinten a tavalyihoz képest 31,5 millió forinttal csökken a tiszteletdíjak mértéke.
A Kisalföld Volán Közlekedési Zrt. két szerve összesen öt delegáltjának inthet búcsút: hárman az igazgatóság tagjai voltak (Kerékgyártó János, Mohos Antal, Ács László), ketten a felügyelőbizottságé (Vámosiné Biróczki Ilona, Kocsis Enikő). Az igazgatósági tagoknak 70 ezer, a felügyelőbizottsági tagoknak 60 ezer forint a bruttó tiszteletdíja. A mostani döntés itt, ebben az évben összességében több mint kétmilliós megtakarítást jelent.

A Fertődi Gyümölcstermesztési Kutató-fejlesztő Intézet Kht. Magyari Annának, a felügyelőbizottság elnökének és Szenci Győzőné bizottsági tagnak köszönte meg a munkáját. Hétfőn nem értünk utol olyan illetékest a társaságnál, aki választ tudott volna adni, mennyit spórol az állam visszahívásukkal.

A mosonmagyaróvári Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.-nél három felügyelőbizottsági tagnak intettek búcsút: Krász Ádámnak, Torzsáné Sentényi Lillának, valamint Károlyi Noémi Lillának.

Unger András, az intézet igazgatója elmondta: korábban öt taggal működött a felügyelőbizottság. A jogszabályok értelmében azonban minimum három delegálttal kell felállnia, ezért most a szűkítés után egy új taggal bővültek. Áprilistól egyébként már náluk is felére csökkent  a tiszteletdíj mértéke. ˝Jelentős a megtakarítás: éves szinten az eddigi ötmillió helyett összesen két és fél milliós tiszteletdíjjal számolhatunk˝ – mondta.

A soproni székhelyű Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.-nél most öt delegáltat, köztük Egedy Tamás elnököt is visszahívták. Rajta kívül Hévei Rita, Koncz Gyula és Kertész Zoltán igazgatósági tagnak, valamint Kóczán Zoltánnak, a felügyelőbizottság tagjának szűnt meg a posztja.

Jámbor László, a cég vezérigazgatója kérdésünkre nem kívánt nyilatkozni, mekkora spórolást jelent a mostani lépés.

 A visszahívott tagok teljes országos listája itt letölthető >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfékezték a budapesti raktártüzet

Este kilenc órára sikerült megfékezni a tűzoltóknak azt a tüzet, amely egy IX. kerületi raktárban… Tovább olvasom